Életmódváltás? NO CIGI!

Az emberek találékonyak és nagyon szívesen hazudnak még saját maguknak is. A szenvedélyek, káros beidegződések rabjai különösen jók ebben. Minden életmódváltáshoz (leszokáshoz) vezető út legelső lépése azonban a hazugságok elhagyása. Annak beismerése és tudatosítása, hogy valamely rossz szokásunk függőséget alakított ki, azaz függők vagyunk. Ebben az írásban nem ijesztgetni akarunk, hanem segíteni, hogy merj hinni magadban! Keressük magunkban a megoldást!

 

Melyek az egészségünket veszélyeztető leggyakoribb kockázati tényezők? A négy kiemelt: alkoholfogyasztás, dohányzás, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás. Ha jobban belegondolunk, ezek bizony kéz a kézben járnak, azaz egymást erősítik. Úgy is mondhatnánk, hogy az egyikből következhet a másik és ez egy olyan tény, amit bizony nem árt komolyan venni és tudatában lenni. És aztán a saját érdekünkben tenni ellene! Egyre több filmben, sorozatban találkozhatunk olyan jelenetekkel, amikor a főhős belekezd egy terápiába, elmegy egy önsegítő csoportba és ott, mindenki előtt elismeri a függőségét. „Jim vagyok, alkoholista. 227 napja nem iszom. Karen vagyok, dohányos, de 52 napja nem gyújtottam rá.” És így tovább. Nagyon fontos és lényegi lelki pillanat, hogy elsőként elismerjük, hogy függünk bármilyen szenvedélytől.

De nemcsak szenvedélytől, hanem rossz szokástól is függővé válhatunk és folytathatnánk a sort egyéb vallomásokkal is, különösen, ha a testi-lelki egészségünkről van szó. Játsszunk el a gondolattal, csak most éppen megfordítva mondjunk ki magunknak ehhez hasonló őszinte állításokat: „Jolán vagyok és nagyon lusta. Nem sportoltam és nem jártam a természetben négy hónapja. Károlynak hívnak és csúnyán elhíztam. Nem eszem zöldséget és semmi egészségeset tinédzserkorom óta. Mellesleg dohányzom is.” Kicsit talán furcsának hangzanak ezek a mondatok, de sajnos az egészségi állapotunkat felmérő kutatások azt bizonyítják, hogy ilyen mondatokat szinte mindenki tudna mondani Magyarországon. És naponta kellene is mondania, legalább önmagának bevallva, a tükörbe nézve. Tudjuk, hogy ez nem egyszerű (szeretünk elbújni a problémák elől, halogatni és hazudni magunknak) ahogy azt is tudjuk, egyszerre mindenen módosítani, javítani, elkerülni a berögzött szokásokat piszok nehéz kihívás. Erre van két NATURLAND tippünk! Az egyik, hogy nem kell és nem is lehet mindenen azonnal változtatni, mert egyrészt nem fog menni, másrészt csalódást okozunk saját magunknak és nem lépünk tovább. A másik NATURLAND tipp: gondoljunk arra, hogy a dohányzás, piálás, egészségtelen életmód abbahagyásába még senki nem halt bele! Ismerünk-e olyan bagóst, aki belehalt abba, hogy leszokott? Ugye nem?! De ismerünk-e olyat a környezetünkből, aki a dohányzás következményei miatt betegedett meg? Ugye, hogy igen? És az alkoholfogyasztás, az elhízás, a mozgásszegény életmód számtalan egészségkárosító hatásába? Naná!

Úgy gondoljuk, érdemes tisztázni és tudatosítani magunkban, hogy a káros szenvedélyek elhagyása azonnali nettó nyereséget jelent. És rögtön elkezdhetünk kilépni abból az ördögi körből, amit az írásunk elején már említettünk, hogy ugye a rossz szokásaink egymást erősítik... Könnyen belátható, hogy aki napi 10-15-20 szál cigarettát elszív, annak hatásai keményen befolyásolják az általános közérzetet, életkedvet. A rendszeres dohányzáskor tele van a tüdőnk és a vérünk nikotinnal, szén-monoxiddal, állandóan magasabb a pulzusunk, köhögés és nehézlégzés kínoz, vacak a tüdőkapacitásunk. Nyilván nehezebben veszi magát rá egy dohányos, hogy nagyokat fusson, kocogjon, biciklizzen, hegyet másszon. Mert rosszul megy neki, köhög utána, nincs sikerélménye, kedvetlen és minden tevékenység közben a következő rágyújtásra gondol. Az egyik legfurcsább látvány, amikor emberek leparkolnak egy természetvédelmi területnél vagy a hegyekben, kiszállnak az autóból és „ej de friss itt a levegő!” felkiáltással rá is gyújtanak. Vagy ott lóg a cigi a szájukban kerékpározás közben – mi van?? Mi történik, ha elhagyjuk a cigit, szivart, pipát, hevítős cuccokat? Gyors és azonnali egészség-nyereség: órákon belül normalizálódik a pulzus, csökken a vér szén-monoxid szintje, regenerálódnak a hörgők, napok alatt könnyebbé válik a légzés. Párt hét elteltével növekszik a test energiaszintje, mérséklődik a fáradtság-érzés, javul az immunrendszer, a vérkeringés – és minden súlyos megbetegedés kockázata is fokozatosan csökken! Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy egy dolog velünk marad életünk végéig: ez pedig a pszichés függés, a vágyódás egy slukk füst és a dohányzás rítusa után. Tehát aki dohányzott, az élete végéig dohányos marad, csak éppen nem gyújt rá. Kicsit ijesztő, de így van.

Napfényben sétáló alak

Lépjünk tovább az életmódváltásban! Tegyük fel, hogy abbahagytuk a füstölést. Az egészség-előnyöket az imént taglaltuk. Van azonban számos egyéb, azonnali, járulékos és jótékony hatás. Például rengeteg, korábban dohányzásra fordított idő felszabadul. Gondoljunk csak bele! Ha egy cigi elszívása 5-6 perc, akkor 10 szál már közel egy óra, egy doboz pedig már majdnem kettő! Napi plusz két órányi szabadidő, ami bármi más, értelmesebb és egészségesebb tevékenységre fordítható – ez azért elég jól hangzik. Nem beszélve a pénzügyi nyereségről. Kétezer forintos csomagárral számolva akár havi 60 ezer forint is a zsebünkben maradhat – hoppá. Mihez kezdj a dohányzás abbahagyása miatt felszabadult pénzzel? NATURLAND tippek: sokkal több zöldséget, gyümölcsöt vehetsz. El tudsz menni kirándulni, akár messzebbre is. Vagy félrerakod a pénzt és másfél év múlva milliomos vagy.

De a viccelődésen túl, ez tényleg komoly. Például a lelki elégedettség legalább ennyire fontos. Nő az önbizalmad, hiszen meg tudod, meg tudtad csinálni! Már nem gyújtasz rá 3-5-17-44 napja! Egészségesebbnek és életerősebbnek érzed magad, ez vitathatatlan pozitív hatás. Az akaraterő bajnoka vagy, jöhet a következő kihívás. Mondjuk elkezded a rendszeresen mozgást, ami azért is jó, mert másra tereli a figyelmedet és így csökkenti a nikotin utáni sóvárgást, ami az első hetekben még kemény és stresszes lehet. Nem kell azonnal egy félmaratont kitűzni magad elé, fontosabb a rendszeresség és a fokozatosság. Ha egyáltalán nem mozogtunk az utóbbi hónapokban, években, akkor egy-egy rövidebb, de feszesebb tempójú séta már sokat segít. Vagy kocogjunk le ezer métert. Kezdjünk el tudatosan gyalog menni helyekre, hagyjuk otthon a kocsikulcsot, szálljunk le előbb a buszról. Vállaljunk be kezdésnek 3-5 kilométeres erdei túrákat. Aztán lassan növeljük az időt, a távot, a tempót. Vágjunk bele másik sportba: kezdjünk el úszni, tollasozni, ping-pongozni, kertészkedni – mindegy mit, csak mozogjunk! Lehetőleg szabad levegőn.

A rossz szokásaink, káros szenvedélyeink egymást erősítik – ezt írtuk az elején. A rettegett négyes: a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás. De ha ezek közül, akár csak egyet is kihúzunk, mint mondjuk most a dohányzást, máris óriásit léptünk előre. Egyszerű és boldogító ez a folyamatábra: már nem dohányzom, ezért jobban esik a mozgás. Könnyeben és örömmel sportolok, mozgok, mert nem fulladok, nem köhögök. Még az is lehet, hogy leadok pár kilót? Pár hét elteltével újra kezdem érezni az ízeket, visszatér a szaglásom – rájövök, hogy a gyümölcsöknek mennyire jó ízük van. Bátrabban, tudatosabban választok friss, egészséges alapanyagokat és pénzem is marad rá, hiszen nem dohányra költöm. Nem járok ki félóránként az erkélyre rágyújtani – jé, felszabadult napi másfél órám. Mire fordítsam? Épp az imént soroltuk fel 😀 Következő cikkünkben pedig egy újabb mumusra, az alkoholfogyasztás jelentős mérséklésére és abbahagyására fordulunk rá.