Hydrophilicum a leggyengédebb bőrápolás piciknek is

A Hydrophilicum® termékcsalád

Vélhetően sokan találkoztak már ezzel az elnevezéssel: Unguentum hydrophilicum nonionicum. A gyerekesek minden bizonnyal. A nagyon népszerű és igazán bőrbarát készítményt csak a gyógyszertárakban lehetett kapni. A Naturland kutatás-fejlesztési részlegén azonban most újragondolták, továbbfejlesztették és korszerű, kozmetikai köntösbe csomagolták a hydrophilicumot, megalkotva a Hydrophilicum® dermokozmetikai termékcsaládot.

Az Unguentum hydrophilicum nonionicum (nyelvtörőnek sem rossz:-D) krémet eleve tubusban árusították, éppen a sűrűbb állaga miatt. Kiváló és olcsó szer a kiszáradt bőr kezelésére, de mivel tényleg krémszerű, ezért tapadósabb, nehezebben is mosható le, kevésbé habzik. Sokan ismerik, használják és kedvelik is ezt a készítményt, de a Naturland fejlesztési szakemberei úgy gondolták, hogy sokkal jobbá lehetne varázsolni. Az egyik innovációs cél a mindennapi használatra alkalmas formula megtalálása volt, a másik pedig, hogy olyan termékcsaládot hozzanak létre, amely dermokozmetikumként egy szélesebb közönség számára is vonzó lehet. A dermokozmetikai készítményeket bőrápolásban jártas szakemberek (bőrgyógyászok, szemorvosok, gyermekgyógyászok, gyógyszerészek) együttműködésében fejlesztik, hatóanyagaikat a kutatók szigorú feltételrendszer alapján válogatják össze. A kooperáció eredményei olyan különleges szépségápolási termékek, amelyek megfelelnek a gyógyszertári forgalmazás szigorú követelményeinek.  A törekvés sikerrel járt, hiszen a polcokra került a Naturland Hydrophilicum® család öt különböző terméke újabb lépés a minőségi és elérhető árú, dermo kozmetikumok szegmensében.

Hydrophil

Egyáltalán mit jelent ez? Egyszerűen: olyan anyag, amely kedveli a vizet. Vagy vízkedvelőnek is lehetne fordítani az eredeti görög kifejezést, amely a görög hydros, azaz „víz” és philia, azaz „barátság” szóból áll. A hidrofil pedig egy az a molekula, amely képes jól keveredni és kölcsönhatásba lépni a vízzel. (Ezzel szemben, ha egy molekula nem „szereti” a vizet, azaz taszítja, akkor „hidrofób” névvel illetjük. A hidrofil és a hidrofób kifejezések a molekulák vagy egyéb anyagok leírására szolgálnak aszerint, hogy hogyan reagálnak a vízmolekulákra.) A molekula vagy felület vízvonzásának mértékét, vagyis azt a jelenséget, hogy milyen mértékben vonzza a vizet, az adott molekula „hidrofilitásának” nevezzük. A hidrofil anyagok leggyakoribb példái a cukor, a só, a keményítő és a cellulóz.

A „hasonló a hasonlóval oldódik” elmélet szerint a hidrofil anyagok hajlamosak könnyen oldódni vízben, míg a hidrofób anyagok nehezen oldódnak vízben. Mindannyian láttunk már példát mindkét anyagra a mindennapi életben, amikor egyszer a víz egyenletesen szétterül egy felületen, míg bizonyos esetekben apró cseppeket képez. Miért van ez így? Azért, mert egyes felületek vízkedvelőek vagy hidrofilek, azokon a víz szétterül, míg a hidrofób felületeken apró cseppeket képez, mivel ezek taszítják a vizet.

Hydrophilicum - a vízalapú bőrápolás csodája
Hydrophilicum – a vízalapú bőrápolás csodája

A bőr és a víz

Ugyanezen a fizikai elven működnek a bőrt védő, ápoló, hidratáló termékek is. A megfelelő nedvességtartalom az egészséges bőrhöz elengedhetetlen. A bőrszárazság szinte minden életkorban és évszakban, valamint egyes betegségek esetén gyakori probléma. Bőrünk külső felszínét főleg faggyúból származó hidrolipid réteg fedi. A hám rugalmasságát, simaságát annak zsír- és víztartalma biztosítja. A hidratálás, azaz a hámréteg víztartalmának biztosítása fontos tényező a bőr egészségének megőrzésében. A száraz bőr problémákat okoz: érzékeny, sérülékeny, hámlik, viszket, allergiára hajlamos. Az okok különbözőek lehetnek: magasabb életkor, helytelen tisztálkodási szokások, a bőrápolás elmaradása, a napfény, a szél, hideg, száraz levegő hatása. Ugyanakkor a csecsemők és a kisgyermekek bőre érzékenyebb, sérülékenyebb a felnőttek bőrénél. Bőrükben ugyanis kevés a természetes zsiradék, hiszen faggyú termelésük még jelentéktelen. Az idős ember bőrét is fokozottan kell védeni, hiszen az életkor előrehaladtával a bőr nedvességtartalma csökken, a faggyúmirigyek szekréciója, azaz váladéktermelő képessége mérséklődik. A száraz bőr ezért erősen viszket, rajta apró repedések keletkeznek, amelyeken keresztül könnyen fertőződik. A bőrszárazság kezelése, illetve a kiszáradás megelőzése a megfelelő bőrápolás, hidratálás. Számos készítmény alkalmas erre, köztük a hydrophilicum tulajdonságú termékek.

Az ilyen krémeket gyógyszerként is használják a száraz, érdes, pikkelyes, viszkető bőr és kisebb bőrirritációk (pl. pelenkakiütés, sugárterápiás bőrégés) kezelésére vagy megelőzésére. A bennük lévő emolliens-ek olyan anyagok, amelyek lágyítják és hidratálják a bőrt, és csökkentik a viszketést, a hámlást. A vazelin, a lanolin, az ásványi olaj és a dimetikon gyakori emolliensek. Egyes összetevőket arra használják, hogy megvédjék a bőrt az irritációtól. Ahogy írtuk is, a száraz bőrt a felső réteg vízvesztesége okozza. A puhítószerek/nedvesítőszerek úgy működnek, hogy a bőr felső részén egy olajos réteget képeznek, amely a bőrben tartja a vizet. A nedvesítőszerek (például a glicerin, a lecitin, a propilénglikol) a vizet a bőr külső rétegébe vonzzák. Sok termék tartalmaz olyan összetevőket is, amelyek lágyítják a bőrsejtek felső rétegét összetartó szaruanyagot (keratin), amelyek segítenek az elhalt hámsejtek lehullani, a bőr több vizet tud megtartani, érzésre és tapintásra is simább és puhább lesz.

A Hydrophilicum® termékcsalád

A fentebb felsorolt tudományos tényeket és kutatási tapasztalatokat használta fel a Naturland innovációs részlege, hogy megalkossa a mindennapos használatra alkalmas fürdőkrém-családot. A fürdőkrémek három változatban kerülnek az elegáns tubusokba: illatos citromfüves, frissítő hatású borsmentás és illatmentes verziókban. Ez utóbbi elsősorban csecsemőknek és a nagyon érzékeny bőrűeknek ajánlott. A másik két gyógynövényes fürdőkrém pedig gyermekeknek és felnőtteknek mindennapos használatra. Kíméletesen tisztítják meg az érzékeny, száraz és vízhiányos bőrt is. Krémes, hidratáló összetevőivel hosszantartó ápolást nyújtanak és puha érzetet adnak a bőrnek. A shea vajat és kókuszolajat tartalmazó összetett formula újabb védővonalat jelent a kiszáradás ellen.

A Neo, Balneo és Natura krémek a NATURLAND Hydrophilicum® portfóliójának innovatív kiegészítéseként szolgálják az egyre szélesedő fogyasztói igényeket. Mindegyiknél kiemelendő három jellegzetes minőségbiztosítási gyakorlat alkalmazása. Az egyik, hogy alapanyaguk az Aqua Purificata, azaz a gyógyszerkönyvi tisztaságú víz, amely előállítása a gyógyszergyártás minőségbiztosítási rendszerén alapul. Az állag és az összetevők kiválasztásakor fontos szempont volt a gyógyszerkönyvileg elfogadott alapanyagok kiválasztása. A korszerű gyakorlatokat követve egyik termék sem tartalmaz parabén tartósítószert és petrolkémiai származékokat.

A Hydrophilicum® termékcsalád bővítésének eredménye, hogy könnyen kezelhető kiszerelésben, jobban kenhető és lágyabb állaggal kínáljuk a dermokozmetikumokat, amelyek a tisztálkodáson kívül testápolásra is alkalmasak. A Neo krém shea vaj és kókuszolaj hozzáadásával készült. A Balneo krém Formulae Normales összetétele miatt különösen alkalmas az érzékeny, száraz és vízhiányos bőr kíméletes tisztítására és ápolására is. Mindkettő nyugodtan tárolható szobahőmérsékleten is.

Hydrophilicum - háromféle gyengéd fürdőkrém
Hydrophilicum – háromféle gyengéd fürdőkrém