Legalább 7000 lépés

Kezdjük a kellemetlen tényekkel! Hideg van, kedvezőtlen az időjárás, gyakran esik az eső és igazából kedvem sincs semmihez. Ráadásul meg is híztam az elmúlt időszakban, mit kezdjek most magammal? Ahhoz, hogy leadjak a súlyfeleslegből, bizony mozogni kell. Már egy kevés mozgás is sokat segít! Ebben a témában adunk most bátorító tanácsokat, hasznos tippeket.

 

Az ember legegyszerűbb és legtermészetesebb mozgásformája a gyaloglás és a futás. Testalkatunk, vázrendszerünk az évmilliók során így alakult ki, ehhez alkalmazkodott. A futás (kocogás) megkezdése ijesztően hangozhat annak, aki már egy-két emelet megmászása, vagy egy-két saroknyi séta után is lihegni kezd, elfárad, kifullad. Nem is tanácsos futással indítani, hiszen a sok-sok kilónyi túlsúly eleve megterheli a csontvázat, az ízületeket, térdet, csípőt.

Kíméletesebb módszer, ha elkezdünk rendszeresen gyalogolni. Igen ám, de mennyit? Ötezer lépést? Tízezret? Minden nap?! Nyugodt, sétálós tempóban? Vagy feszesebben, ütemesebben? Egy közelmúltban publikált tudományos kutatás alaposan körbejárta ezt a témát. A döntés meghozatalához ebből idézzük a legérdekesebb eredményeket.

Azt az elején leszögezhetjük, hogy a rendszeres fizikai aktivitás, testmozgás az egyik legfontosabb tevékenység, amit az egészségünk megőrzése és az egészségi állapot javítása érdekében tehetünk. Számottevően segíti a szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és különböző daganatos betegségek elkerülését.

Az egy évtizeden át tartó kutatás során 2 110 fő, 38 és 50 év közötti résztvevőt vizsgáltak és átlagosan 11 évig követték őket (tehát a vizsgálat végén 49 és 61 év közöttiek voltak). Ennek a hatalmas csoportnak rendszeres időközökben mérték és megfigyelték a fizikai aktivitását. A résztvevőket három csoportba sorolták. Voltak, akik alacsony aktivitást mutattak (kevesebb, mint 7 000 lépés/nap). A közepes aktivitású csoport 7 000 és 10 000 közötti lépést tett meg naponta. És voltak a magas aktivitásúak, akik több mint 10 000 lépést tettek meg naponta.

A vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy azok, akik a felnőttkoruk során legalább 7000 lépést tettek meg naponta, lényegesen alacsonyabb halálozási kockázattal számolhattak a követéses vizsgálat ideje alatt. A lépésintenzitás és a halálozási kockázat között nem volt összefüggés, tehát nem az számít, hogy mennyire gyorsan, intenzíven mozogsz, hanem az, hogy meglegyen a napi legalább 7 000 lépés!

Manapság pedig már nagy segítség, hogy különböző technikai eszközök, például mobiltelefonos applikációk, okosórák segítenek a napi aktivitásaink mérésében, ösztönzésében.

Képek: 

<a href="https://www.freepik.com/free-photo/running-feet_1282151.htm#query=walking&position=22&from_view=search&track=sph">Image by yanalya</a> on Freepik

<a href="https://www.freepik.com/free-photo/beautiful-shot-couple-walking-park_13422642.htm#query=walking%20middle%20age&position=41&from_view=search&track=ais">Image by wirestock</a> on Freepik