Álom-füves-asszony-tavaszi-virág.-Nő-fekszik-a-földön-és-ölelkezik-virágokkal-paszkavirág-vagy-Pulsatilla-Grandis-virágok.

Tavaszi fáradtság és vitaminhiány

Elkapott a tavaszi – szoktuk mondani. Vicces képek és mémek tömege jelzi, hogy sok embert bosszant ez az állapot. Azért is fogadjuk el nehezebben, mert éppen tavasszal tör ránk, amikor már egyre hosszabbak a napok, egyre melegebb van. Kivirágzik a természet, az embernek meg élni sincs kedve. Ki érti ezt? Mi az oka? A választ a vitaminok környékén is érdemes kutatni. Jöjjön egy kis körkép: mire érdemes tavasszal figyelni?

Létezik olyan, hogy tavaszi szezonális depresszió. Ennek enyhébb és közismertebb változata a tavaszi fáradtság. Télen logikusabbnak tűnik ez a fajta lelki levertség és különösen a mi éghajlatunkon gyakoribb is, amikor kevesebb a napfény, hideg van, randa ködös az idő. Ám ennek tavaszi verziójáról kevesebbet tudunk. A tünetek elég világosak: nyugtalanok vagyunk, képtelenek elmélyülni egy-egy feladatban vagy a munkánkban. Egyszerűen szomorúnak, levertnek érezzük magunkat anélkül, hogy tisztán értenénk, miért történik ez velünk. Egyeseknél a tavaszi depresszió szokatlan, agresszív vagy erőszakos viselkedést okoz. Előfordulhat, hogy bármilyen konkrét kiváltó ok nélkül is dühöt érzünk, vagy dühkitörésünk van. Ez elég ijesztő tud lenni.

Hormonok

A megnövekedett napfény és a melegebb napok kellemetlen érzéssel is járhatnak. A napfény a cirkadián ritmust megzavarva felboríthatja az addigra már megszokott téli üzemmódú alvás-ébrenlét ciklust. Magyarán rosszabbul vagy kevesebbet alszunk. Dupla pech, ha egyszerre jelentkezik mindkettő. A napsütéses napokon az agyunk magas riadókészültségben maradhat, ami megnehezíti a pihenést, az esti lenyugvást. Megbízható kutatások kimutatták, hogy a rendszeresen rossz alvás növelheti a depresszió kialakulásának esélyét. Keveset alszol és napközben motiválatlannak érzed magad, ami nyugtalanságot és ingerlékenységet okozhat.

A szervezetünk termel melatonint és szerotonint. Előbbi felel a jó minőségű, megfelelően mély alvásért. Azonban a tavasszal hirtelen megnövekvő napfény-mennyiség arra készteti a szervezetet, hogy kevesebb melatonint termeljen, így végül kevesebbet alszunk, mint amennyire szükségünk lenne. A szerotonin pedig az a neorotranszmitter, amely alapvetően a jó hangulatunkért felel: boldogságérzet, alvás, emésztés, szexuális vágy. Ez a hormon a stresszoldó és boldogságfokozó, amelynek szintje a hosszabb nappalok és a naposabb időjárás természetes következményeként megemelkedik, hiszen ez a kémiai hírvivő éppen a természetes fény hatására termelődik (hasonlóan a D-vitaminhoz). Ha azonban érzékenyek vagyunk ezekre a változásokra, akkor a szerotonin többlet, ami felpörgetne az alváshiányal karöltve egyenes út az ingerlékenységhez, a rossz hangulathoz. Pörögnék én, de nincs rá erőm. Szuper! És akkor mit tehetünk ellene? Mondjuk emeljük meg a szervezetünk életkedvét, vitalitás szintjét! És itt lépnek képbe a:

Vitaminok

A 80-as évek közepén (a NATURLAND megalakulása előtti években) kezdett terjedni az a gondolat, hogy a mikrotápanyagok, vitaminok alkalmasak lehetnek például a mentális betegségek – amilyen például a szezonális depresszió – kezelésére is. Már bő száz éve rájött egy lengyel tudós arra, hogy a szervezetünk működéséhez mikrotápanyagokra is szükség van. Az általa felfedezett, a barna rizsből kivont anyagcsoportot nevezte el vita amine-nak, azaz vitaminnak. Felfedezése indította el a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok felkutatását és aztán a hadrendbe állítását is – az egészségünk védelme érdekében.

Azóta számos kutatás indult el ezen a területen és ma már ott tartunk, hogy tanulmányok sora támasztja alá azt az elméletet, miszerint szoros kapcsolat van az emberek táplálkozása és szellemi egészsége, épsége között. A B12-vitamin hiánya például depressziót okoz és felelős a rossz emlékezőtehetségért. Az alacsony D-vitamin szint nemcsak az immunrendszer hatékonyságát, hanem a demencia, az időskori elbutulás és a stroke fokozott kockázatával is jár, és szerepet játszik az idegrendszer fejlődési zavaraiban. Egy 2022 szeptemberében közzétett nagy vizsgálat eredményei kimutatták, hogy a napi szintű multivitamin-szedés javíthatja az agyi és szellemi képességeket a 65 év felettiek körében. A kutatók több mint 2000 embert követtek nyomon, és becslések szerint a három évig tartó étrend-kiegészítő szedése 60%-kal lassította a kognitív hanyatlást.

Fiatal, gondterhelt férfi eltakarja az arcát.-Egy padon ül egy napsütéses tavaszi napon.-
A tavaszi fáradtság egyik tünete

Természetesen minden életszakaszban szükség van megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminra. A Naturland több tucat, összetett vitaminos terméke jó szolgálatot tehet a téli időszak lecsengésével, amikor ránktör a tavaszi fáradtság. Lekerülnek rólunk a vastag télikabátok és némi vitaminturbóval vághatunk neki az egyre hosszabbodó mindennapoknak.

Étrend-kiegészítők

A táplálékkiegészítők története 1912-ben kezdődött, amikor a már említett lengyel biokémikus, Kazimierz Funk felvetette, hogy az emberi egészség fenntartásához apró mennyiségben ismeretlen szerves anyagokra is szükség van. A makrotápanyagok, mint például a fehérje és a szénhidrátok mellett az élelmiszerekben számos, akkor még felfedezetlen összetevő, úgynevezett mikrotápanyagok is megtalálhatók voltak. Az első vitamint 1936-ban fedezték fel és állították elő mesterségesen, és a később kialakult elnevezési rendszerben ez a vitamin lett a B1. Ez a forradalmi felfedezés indította be a vitaminok felfedezését, előállítását és ehhez kapcsolódóan az étrend-kiegészítők iparágát, ahol a NATURLAND is jelen van immár 30 éve. A korszerű vitaminos termékek kiegyensúlyozott arányban és jó felszívódási hatékonysággal tartalmazzák azokat a mikrotápanyagokat, amelyekre a szervezetnek szüksége van a normál működéshez.

Nemzetközi kutatások igazolják, hogy a legfejlettebb országokban is csak minden tizedik felnőtt eszi meg az ajánlott napi zöldségadagot, és körülbelül ugyanennyien fogyasztanak elegendő gyümölcsöt, helyette nagy arányban étrend-kiegészítőket, jellemzően multivitaminokat, D-vitamin készítményeket és omega-3 zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket vásárolnak. A NATURLAND is számos ilyen terméket állít elő gyógyszergyártási körülmények között és szigorú minőségbiztosítás mellett.

C és D és Mg

ABC-sorrendben haladva az első sztár, az örök klasszikus C-vitamin, amely elsősorban az antioxidáns tulajdonságai miatt ismert és kedvelt. Kiválóan támogatja az immunrendszert a fehérvérsejtek termelésének és működésének segítésével. A fertőzések leküzdésében ők az állandó fegyvertársaink. Fontos C-vitamin források a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a kivi és a paprika.

A következő fontos támogató a D-vitamin, amely elengedhetetlen az immunrendszer szabályozásában. Segít aktiválni az immunsejteket és fokozza az antimikrobiális peptidek termelését. Természetes forrása a napfény, étrendi forrásai pedig a zsíros halak, a dúsított tejtermékek és a gombák. Elsősorban a bőrben szintetizálódik a napfény hatására, így a tavaszi időszakban, ahogy nő a napos órák száma, úgy érdemes minél többet kint tartózkodni. Ha zömmel beltéri munkavégzsáünk okán nem jutunk elegendő napfényhez, érdemes minőségi D-vitaminokkal elvégezni a pótlást.

Nyugodt fiatal nő profilja, aki a virágzó kertben, a zöld gyepen dolgozik, nyújtógyakorlatokat végez, urdhva mukha shvanasana, teljes hosszában.
Tavasszal tartózkodjunk egyre többet a szabadban

A magnézium pedig egy olyan alapvető ásványi anyag, amely számos élettani funkcióban játszik döntő szerepet. Jelenléte létfontosságú az izomösszehúzódásban és ellazulásban. Segít szabályozni a neuromuszkuláris jeleket, szerepet játszik a nátrium-kálium pumpa működésében, amely fenntartja az ásványi anyagok megfelelő egyensúlyát az izomsejteken belül és kívül. A csontok egészsége sem képzelhető el nélküle: a megfelelő magnéziumszint hozzájárul a csontsűrűséghez, és segíthet a csontritkulás megelőzésében. A csontok ásványi-anyag összetevőjének kulcsfontosságú része, valamint segít a kalcium és a D-vitamin anyagcseréjében.

Nyilvánvalóan a változatos és kiegyensúlyozott étrend a legjobb módja a mikrotápanyagok megfelelő bevitelének. A táplálékkiegészítők használata azok számára különösen ajánlott, akiknek speciális hiányosságaik vagy étrendi, diétás korlátozásaik vannak. Mielőtt azonban bármilyen táplálékkiegészítő kúrába kezdenének, konzultáljanak egészségügyi szakemberrel. A vitamin nem old meg mindent, hiszen más életmódbeli tényezők, mint például a rendszeres testmozgás, az elegendő alvás és a stressz kezelése szintén kulcsszerepet játszanak az egészséges immunrendszer fenntartásában.

Egy másik cikkünkben arról írunk, hogyan, milyen életmódbeli változtatásokkal csökkentsük a minimálisra a tavaszi fáradtság okozta kellemetlen tüneteket.

FORRÁSOK

WEBBeteg

12 ways to manage spring fatigue

Healthline