Ha beüt a hőség!

I.rész – a hőguta és a hőkimerülés

Van, aki szereti, más ki nem állhatja, de egy biztos: a kánikula egészségügyi kockázatokkal jár, ezért érdemes figyelni szervezetünkre. Kiszáradhatunk, túlmelegedhetünk, enyhébb esetben úgynevezett hőkimerülést tapasztalhatunk, de súlyos következményei is lehetnek a komoly melegnek. A hőguta minden esetben orvosi ellátást igényel, mert életveszélyes állapotot eredményezhet. Segítünk, mit kell tenni, ha a hőség miatti rosszullétet tapasztalod magadon, vagy máson.

A hőség mindannyiunk szervezetét megviseli, különösen azonban az idősekét, vagy az olyan súlyos vagy hosszan tartó betegségben, mint például a szív- és tüdőrendellenességekben, cukorbetegségben, vesebetegségben, Parkinson-kórban, vagy egyes mentális betegségekben szenvedőkét. Fokozott veszélynek vannak kitéve még a csecsemők, az ágyhoz kötöttek, a drog- és alkoholfüggők, és az Alzheimer-kórosak, a hajléktalanok és azok is, akik sok időt töltenek eleve meleg helyen, vagy a szabadban végzik munkájukat.

Hőguta

A hőguta rendkívül veszélyes, azonnali orvosi segítséget igénylő állapot, merthalált is okozhat. A testhőmérséklet nagyon megugrik, akár negyven fok fölé is emelkedhet, a bőr érezhetően forró és száraz. A beteg nem izzad, fejfájás, szédülés, hányinger, zavartság, hallucináció jelentkezhet nála. A koncentrációs képessége gyorsan romlik. Egy idő után keringési zavarok lépnek fel, a bőr szederjes színűvé, sápadttá, a szemek fénytelenné válnak, a pulzus pedig jelentősen megemelkedik és akár eszméletvesztés is jelentkezhet.

Ilyen tünetek észlelésekor késlekedés nélkül hívj mentőt (112 a hívószám) és lehetőleg maradj velük kapcsolatban, míg meg nem érkeznek, hogy ha a beteg állapota változik, tanácsot kérhess tőlük.

Ha a hőguta jeleit magadon észleled, szintén késlekedés nélkül hívd a mentőszolgálatot, és ha vannak körülöttedmások, kérd a segítségüket.

Mit tegyél hőguta esetén?

Míg a mentőre vársz, igyekezz az érintett testhőmérsékletét csökkenteni, mert a további emelkedés a keringés összeomlásához és halálhoz is vezethet. Azonnal vidd a beteget lehetőleg zárt, de mindenképp hűvös helyre,  árnyékba. Alkalmazz vizes borogatást, a legjobb az egész testfelületet érintő priznic alkalmazása, éppúgy mint magas láz esetén. A vérkeringés helyreállításához masszírozd át a pácienst, és itass vele enyhén hűtött vizet, vagy teát. Ha eszméletét veszti, fektesd stabil oldalfekvésbe és ellenőrizd az életjeleit. Füledet helyezd egészen közel az orrához, hogy halljad lélegzik-e, közben pedig figyeld, hogy emelkedik-e a mellkasa legalább öt másodpercig. Ha nem tapasztalsz életjeleket, haladéktalanul kezd meg az újraélesztést!

Hőkimerülés

A hőkimerülés részben hasonló tünetekkel jár, mint a hőguta, azonban általában nem súlyos állapot. Rendszerint lassabban, napok alatt alakul ki. A problémát pedig az idézi elő, hogy a hőségben jobban izzadunk, viszont az elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat nem, vagy nem kellő mértékben pótoljuk. Jelei lehetnek a túlzott izzadás, a bőr sápadt és nyirkosnak érezhetjük. Görcsök jelentkezhetnek a végtagokban és gyomorban. Nagyfokú szomjúságot, étvágytalanságot és rosszullétet tapasztalunk. A hőgutához hasonlóan jelentkezhet fejfájás, szédülés és zavartság, valamint szapora légzés és pulzus. A gyerekek álmossá válhatnak.

Naturland tanácsok hőkimerülésre

  • Vigyük az érintett személyt hűvös helyre
  • Lábát kissé megemelve fektessük le
  • Itassunk vele folyadékot, ha van kéznél, akkor ez sport, vagy hidratáló ital is lehet
  • Permetezzük mérsékelten hűvös vízzel, vagy szivaccsal töröljük át testét, legyezzük. Segít normalizálni a testhőmérsékletet, ha a nyak és a hónalj köré hideg borogatást teszünk
  • Maradjunk a beteggel, amíg jobban nem lesz. Ha a fentieket alkalmazva harminc percen belül sem javul az állapota, azonnal hívjunk mentőt, mert az már az életveszélyes hőguta jele lehetII.rész – Hogyan előzd meg a hőgutát és a hőkimerülést?