A budapesti központban telepített napelempark

Zöldülő Naturland

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Ez a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. Mi azt gondoljuk, hogy a környezetvédelem kérdése nem egyetlen napra korlátozódik. A NATURLAND ezért már hosszú évekkel ezelőtt elindult azon az úton, amely egy felelősségteljesebb és zöldebb világ felé vezet. Mert így természetes!

Az első Föld napját 1970-ben tartották és akkor húszmillió észak-amerikai emelte fel szavát a természetért. Szigorúbb törvényeket alkottak a levegő és a vizek védelme érdekében és ott emberek milliói kezdtek áttérni egy környezettudatosabb életmódra. Magyarország 1990-ben csatlakozott az elsők között a nemzetközi méretűvé váló kezdeményezéshez. Azóta minden évben megemlékezünk a Föld napjáról, aminek aktualitására sajnos az ökológiai válság jelei folyamatosan figyelmeztetnek is. Pusztul a bioszféra, csökken a biodiverzitás, azaz egyre kevesebb állat-és növényfaj faj él a földön. A légszennyezettség, a sivatagosodás mellett egyre kevesebb az iható víz, az éltető zöld borította felszín. Az üvegházhatást, szén-dioxid kibocsátást még mindig nem tudjuk érdemben csökkenteni, egyre több a veszélyes hulladék miközben túlnépesedünk és túlfogyasztunk.

A problémákra minden év április 22-én a környezeti témájú vetélkedők, patak- és falutakarítások, közösségi faültetések és rajzpályázatok próbálják felhívni a figyelmet, de lássuk be, ezek csak szépségtapaszok. A nyilvánosság közömbös és az emberek joggal teszik fel a kérdést: miért éppen én takarékoskodjak, gyűjtsem szelektíven a hulladékot, korlátozzam a vízfogyasztásomat? A kormányok is felismerték ezt a problémát és egyre nagyobb figyelmet fordítanak a gazdálkodó szervezetek, a vállalatok ökológiai lábnyomára. Magyarán különböző törvényi szabályozásokkal veszik rá a cégeket arra, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását, energia- és vízfelhasználásukat, vezessenek be felelős hulladékgazdálkodást, figyeljenek oda a biodiverzitás épségére. Úgynevezett ESG-jelentések elkészítésével ösztönzik a vállalatokat fenntarthatósági célok kitűzésére, a kockázatok kezelésére és a zöld szemléletű értékteremtésre. Az ESG jelentése: Environmental (környezetvédelmi), Social (társadalmi) és Governance (vállalatirányítás).

Egy lépéssel közelebb a természethez: napelemek

A Naturland évek óta ezen az úton jár. Jelmondatunk nem egy üres kifejezés, hanem valós tartalmú célkitűzés: egy lépéssel közelebb a természethez, egy lépéssel közelebb hozzád. Nézzük, mit értünk el az elmúlt pár évben!

Pásztón – ahol a népszerű teáink készülnek – 2023. januárjában üzembe helyeztünk egy 50 kWp-es teljesítményű naperőművet, amely telephelyünk villamosenergia fogyasztásának 85%-át már helyben megtermelt, megújuló energiából fedezi. Számokban kifejezve: 60 000 kWh villamos energiát termel naperőművünk, aminek köszönhetően a NATURLAND éves szinten 25-30 tonnával csökkenti CO2 kibocsátását csak ebben az üzemében.

2023. májusában a központi, budapesti telephelyünkön is felállítottunk egy 50 kWp teljesítményű naperőművet, majd az ősz folyamán egy újabb, 110 kWp-es teljesítményű rendszerrel bővült a napelempark. Vállalati szinten a saját naperőmű összteljesítményünk ezzel eléri a 210 kWp-t. A teljes rendszertől a NATURLAND 210.000-230.000 kWh villamos energia termelést vár, ami évente 110-120 tonna CO2 kibocsátás-csökkenést eredményez.

A pásztói üzem napelemei
A pásztói üzem napelemei

A fűtés korszerűsítési beruházások keretében a régi kazánházunkat végleg üzemen kívül helyeztük. Az újonnan kialakított, hatékonyabb fűtési rendszer 4583 GJ energia megtakarítást jelent, amelynek egyik konkrét eredménye, hogy 232 358 kilóval, azaz 232 tonnával csökkentettük éves szén-dioxid kibocsátásunkat.

A beruházások teljes élettartamára vonatkozóan mindez több ezer tonna CO2 megtakarítást jelent!

Egy lépéssel közelebb a természethez: felelős hulladékgazdálkodás

A szén-dioxid kibocsátás mellett a hulladéktermelés a másik olyan érzékeny terület, ahol a vállalkozások sokat tehetnek földünk értékeinek megóvásáért. Különösen igaz ez egy olyan gyógyszeripari cégre, mint a NATURLAND, ahol – kis túlzással – ezerféle hulladék keletkezik naponta: csomagolóanyagok, fóliák, műanyagok és veszélyes hulladékok. Tudjuk, hogy a legjobb hulladék az, amit meg sem termelünk, ezért törekszünk arra, hogy termékeink csomagolását – betegbiztonsági szempontok figyelembevétele mellett – minimalizáljuk. De tisztában vagyunk azzal is, hogy vállalkozásunknak kiemelt felelőssége gondoskodni a keletkezett hulladékokról is.

A szelektív gyűjtés ma már alapkövetelmény, emellett társaságunk továbbra is folyamatosan vizsgálja a lehetőségeit, hogy minél több terméknél környezetbarát csomagolóanyagok kerüljenek felhasználásra. A keletkezett csomagolási, gyártási hulladékokat mi is szelektíven gyűjtjük és a lehető legtöbb hulladékfajtát újrahasznosítóknak adjuk át további felhasználásra.

Egy lépéssel közelebb hozzád: magyar beszállítók

A környezettudatos működés feltétele az is, hogy csökkentjük a szállításból fakadó környezeti terheléseket. Előnyben részesítjük ezért a hazai forrásokat, mert elkötelezettek vagyunk a hazai termelőkkel, feldolgozókkal való rövid ellátási láncon alapuló együttműködésben. Törekszünk hazai alapanyagokból és csomagolóanyagokkal dolgozni. Ahol az összetevők származása tekintetében értelmezhető (elsősorban élelmiszerek), ott termékeink nagy része Magyar Termék, Hazai Termék vagy Hazai feldolgozású termék kategóriába tartozik. Gyógyszereink Magyar Gyógyszer logóval ellátott készítmények. A tea alapanyagink egy részét UTZ-tanúsítvánnyal ellátott beszállítóktól vásároljuk, mely biztosít egy nyomon követhetőséget az ellátási láncban és igazolja, hogy az adott alapanyag termelője, előállítója mindezt társadalmilag felelősségteljes módon végezte. A Magyarországon vadon termő gyógynövények esetén kizárólag fenntartható és környezetbarát gyűjtésből származó növényeket vásárolunk.  Kommunikációnk során is igyekszünk tudatosítani vásárlóinkban termékeink hazai vonatkozását, ezzel az üzenettel is a környezettudatosságot erősítjük.

Nem utolsó sorban figyelünk arra, hogy belső működésünkben is előtérbe helyezzük a zöld megoldásokat. A korábbi papíralapú folyamatokat ma már elektronikus ügyintézés váltotta fel szervezetünkben. Folyamatosan monitorozzuk továbbá termékeink szavatossági idejét. Annak érdekében, hogy a lejárati idő miatti hulladék keletkezését, megsemmisítését elkerüljük, a közeli lejáratos termékeket vagy kollégáink között osztjuk szét, vagy adományként, termékmintaként adjuk tovább. Mert nekünk így természetes.