Fantáziakép: a Föld sűrű fekete füstben

Környezetvédelem: te mit tudsz tenni?

Közhely, hogy sok apró lépés többet számít, mint egy nagy. Igaz ez a környezetvédelem kérdésében is. Minden év április 22-e, a Föld napja. Megemlékezünk róla, kicsit sóhajtozunk, de a mindennapokban bizony igencsak mostohán bánunk gyönyörű bolygónkkal. Te ne legyél ilyen! Tégy egy apró lépést, változtass piciket, légy példa másoknak! Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Adunk pár tippet, hogyan kezdj hozzá!

Kezdjük azzal, hogy be kellene látni egy nagyon kényelmetlen tényt. Azt, hogy szennyezzük, pazaroljuk és meggondolatlanul élvezzük a Föld erőforrásait. Amit mi is készen kaptunk őseinktől és az évmilliárdok óta tevékeny természettől. Azt képzeljük, hogy végtelen mennyiségű energia, nyersanyag, víz áll a rendelkezésünkre. Sajnos ez nagyon nem így van. Gőgösek vagyunk, elbizakodottak és egy fikarcnyit sem gondolunk a saját és gyermekeink, unokáink jövőjére. Ami azért is érthetetlen, mert amúgy az utódainkért mindent megteszünk, féltjük, óvjuk, felneveljük őket. Csak éppen abba nem gondolunk bele, hogy ezzel az életmóddal egy kizsigerelt és tönkretett bolygót hagyunk hátra nekik. Felneveled, de hol él majd? Egy hulladékban úszó, felmelegedett és kiszáradt planétán?? Egy kicsit több alázat és sokkal több odafigyelés azért beleférhetne, nem gondolod? Hiszen a bolygó, a Föld, részben mi magunk vagyunk. Hát már magunkra se vigyázunk? Kezdjünk is hozzá rögvest, mit tehetsz TE a környezetedért, lakóhelyedért, a Földünkért!

Képzeletben indítsuk el egy átlagos háztartás, átlagos napját és vegyük sorra, hány olyan pillanat, tevékenység van, amelybe bele lehet építeni a környezettudatosságot és felelősséget. Reggel felkelsz, kimész a WC-re és ivóvízzel öblíted le magad után. Igen, a magyarországi vezetékekben ivóvíz folyik, abban is, ami a wc-tartályhoz kapcsolódik. Nem azt mondjuk, hogy eső-vagy mosogatóvízzel teli vödröt tárolj a budiban, de mondjuk arra oda lehet figyelni, hogyha csak pisi volt, akkor elég a kis mennyiségű öblítés gombot megnyomni. Kitámolyogsz a fürdőbe, megmosakszol, de vajon mennyi vizet folyatsz ki ehhez? A takarékos és tudatos csaphasználat legyen az alap. Például fogmosás közben (aminek legalább 3 percig kellene tartania…) teljesen felesleges folyatni a vizet. Ugyanez a helyzet a borotválkozásnál is. De hajmosáskor, amikor belemasszírozod a fejbőrbe a sampont és vakargatod, masszírozod a hajadat, aközben nem kell folyatni a csapot! Mert az a víz mind pocsékba megy. Ha okosan veszed végig ezeket a reggeli lépéseket (WC, mosakodás, hajmosás, fogmosás, borotválkozás), akár 10 liter vizet is megtakaríthatsz. Csak játsszunk el a gondolattal: mondjuk mínusz 10 liter víz naponta, az 300 liter (3 hektoliter) egy hónapban és 3 650 liter egy év alatt. Azaz 3,5 köbméter (!) víz egy évben. Ennyit óvhatsz meg egy pici, csak reggeli odafigyeléssel!! Egy átlagos magyar háztartásban 2,3 fő él. Ha mindenki csak ennyit spórol, az 8 köbméter értékes víz egy évben. 450 háztartás egy év alatt egy olimpiai úszómedencét megtöltő mennyiségű vizet tudna megtakarítani. Magyarországon 4,1 millió háztartás van – számolgass kicsit és megdöbbentő eredményre juthatsz.

A régi olasz kávéfőző, mokka pot elhelyezett fa asztalra vannak pörkölt kávébabok és cinamon körül meleg fényt a reggeli asztallap kilátás
Régi olasz kotyogós kávéfőző, pörkölt kávébabokkal

Térjünk vissza a napi rutinokhoz! Reggeli tisztálkodás előtt/után készítesz egy kávét vagy teát. Vegyük most a nálunk egyértelműen népszerűbb fekete italt példaként. Divatosak, kényelmesek és korszerűek a kapszulás, pad-es kávéfőzők. De belegondoltál-e abba, hogy mekkora ezeknek a környezeti lábnyoma? Eláruljuk: elég nagy. A jó öreg kotyogóshoz képest meg óriási. Eleve ott a gép, ami, ha elromlik, nem javítják, hanem cserélik. Egy hagyományos főző simán kibír 10-15 évet. Egy modern kapszulás gép jó, ha ennek a harmadát. Aztán ott vannak a kapszula: 5 gramm kávé alumínium vagy műanyag dobozkában. A dobozkák pedig színes papírdobozkákban érkeznek. Kicsomagolod – kidobod a papírt, aztán lefőzöd és azt is kidobod. Egy 25 dekás kávécsomag 50 kapszulányi mennyiségnek felel meg – és összesen egy alufóliás csomagolás. Nem öt darab papírdoboz és 50 darab kifolyt kapszula. Ugye belátható, hogy nem mindegy? De ha már erre a kényelmes megoldásra szavaztál, akkor legalább gyűjtsd vissza a kapszulákat, amelyekből rengeteg értékes nyersanyagot vonnak ki, többek között a zaccból komposztot készítenek. Egyre több cég működtet ilyen környezetvédő programot, nézz utána!

A kávé mellé reggelit készítesz, vagy tízórait csomagolsz. Csak pár kérdéssel segítenénk a környezettudatosabb döntésekben. Először is, mibe csomagolsz? Folpack és alufólia és szalvéta – ez máris 3 hulladékba kerülő anyag (és csak szerencsésebb esetben szelektívbe). Vagy rendszeresítesz egy dobozt és egy kicsi, konyhai textilkendőt? Mit eszel, miből készíted a reggelit? Műanyag zacskóba csomagolt tartóskenyérből? Vákuumcsomagolt a felvágott, a lapkasajt, papír-alumínium csomagolású a háromszögsajt? Vagy egy péknél veszel friss kenyeret és kenyeres zsákban tárolod, a nagyobb darab sajtokat lélegző dobozban a hűtőben, ahogy felvágottból is kimértet kérsz? A paradicsom, paprika, uborka ugye egyik sem vékony, műanyag dobozkában érkezett meg a boltból, hanem kimérős árut választottál? Amikor elmosogatsz, folyamatosan csurgatod a vizet? Vagy előnyben részesíted a mosogatógépet, de meg is várod, hogy felteljen rendesen a szennyes edénnyel? Meglepő módon egy mosogatógép messze kevesebb vízzel és energiával végzi a dolgát, mint a leghatékonyabb háziasszony. Persze, igazad van: a mosogatógép előállítása is rengeteg energiát emészt fel. De talán az élettartama alatt behozza ezt az árat éppen azzal, hogy takarékosabb, mint mi.

 globális felmelegedés, az aszály, a szegénység és az élelmiszerhiány
globális felmelegedés, az aszály, a szegénység és az élelmiszerhiány

Megreggeliztél, a keletkezett (minimális) hulladékot szelektív gyűjtőedénybe raktad, majd indulsz öltözködni. Előtte jól esne egy gyors zuhany, de ha már este zuhanyoztál, akkor minek? Újabb mínusz 10 liter ivóvíz…Jöjjön a deo-stift, spray, parfüm, kézkrém, lábkrém, alapozó, rúzs, vattapamacs, púder, szemhéjfesték, hajlakk vagy zselé? Biztos, hogy erre az összes kozmetikai páncélzatra szükséged van? Elindulsz a ruhásszekrény felé és nem gondolsz rá, hogy egyrészt valóban szükséged van-e ennyi göncre, másrészt mekkora környezeti terhelést jelent a nemzetközi ruhabolt-hálózatok 4 hetente új kollekcióval történő feltöltése. A fast fashion iparág termeli ki a világgazdaság egyik legnagyobb vegyianyag terhelését.

Miután felöltöztél és elpakoltad az ökotudatosan csomagolt szendvicseidet elindulsz, de előtte beugrasz a közértbe és veszel egy-két műanyag palackos vizet. Minek is? Miért nem rendszeresítesz egy kulacsot, amit azzal töltesz fel, amivel akarsz? Házi jegestea, csapvíz, szörp. Szóval úton vagy, de hogyan, mivel közlekedsz? Egyedül ülsz az autódban, miközben tömegközlekedéssel is csak negyedórával több az út a reggeli csúcsban? De ha sokkal több, akkor is – a belvárosokban mindenképp – mindenkinek a közösségi közlekedést kellene használnia. Kevesebb autó, kevesebb CO2, kisebb zaj, alacsonyabb károsanyag kibocsátás és környezeti terhelés és kevesebb idegbaj. Hiszen naponta egy-másfél órákat autózni minden csak nem pihentető.

És amikor bezártad magad mögött az ajtót, mindent környezettudatos módon hagytál hátra? Sehol egy feleslegesen bedugott töltő vagy zsinóron maradt kütyü, állandóan pörgő légkondicionáló, 26 fokra állított kazán, csöpögő csapok?

Talán ebből is érzékelhető, mennyi, de mennyi apróságból tevődhet össze egy sokkal zöldebb, tudatosabb és bolygónkkal szemben is kíméletesebb életmód. Egy következő írásunkban a vízzel és a felelős hulladék kezeléssel foglalkozunk.