Ha beüt a hőség 2. rész!

II. rész – Hogyan előzd meg a hőgutát és a hőkimerülést?

Nem csak a tűző nap, de egy levegőtlen, túlmelegedett szoba is elég, hogy a kánikula alatt rosszul legyél. Egy bezárt autó pedig maga a pokol. Egy katlan, amiben szó szerint percek alatt életveszélyessé válik a hőmérséklet. Melegben soha ne hagyd gyermekedet, kutyádat, macskádat a kocsiban, még akkor se, ha résnyire lehúztad az ablakot, mert nagyon hamar bekövetkezhet a tragédia! Cikkünkből kiderül, mire kell figyelned, hogy elkerüld a nyári forróságban a hőgutát és a hőkimerülést.

 Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy egy tűző napon hagyott kocsiban minden élőlény életveszélynek van kitéve. A meleg hónapokban mégis minden évben előfordulnak olyan esetek Magyarországon is, amikor rendőrt kell hívni az autóban rekedt gyerek miatt. A katasztrófavédelem adatai szerint, ha kint csupán 20 °C van, a kocsiban öt perc alatt 26 fokra kúszik a hőmérő. Fél óra elteltével már majdnem 40 °C mérhető bent, míg egy óra múlva több mint 45! Ez már sivatagi hőség… Ha a kinti hőmérséklet magasabb, az autóban még nagyobb lesz a forróság. 30 °C-ban öt perc után már 36 °C-ra, fél óra elteltével 48-ra, míg egy óra múlva már 62-re melegszik az autó. Ezért, ha azt látod, hogy egy gyermeket a kocsiban hagytak, azonnal cselekedj! Hívd a rendőrséget és a mentőket, közben próbáld meg kinyitni az ajtót. Ha pedig véletlenül Te zártad be gyermekedet, és egy-két percen belül nem tudod kiszabadítani szintén kérj segítséget, mert a gyors reagálás életet menthet. A kicsik szervezeténél negyedóra is elég ahhoz, hogy visszafordíthatatlan következményei legyenek egy ilyen hibának.

Amikor otthon is forró a helyzet

Kánikulában nem csak az autó, de az otthonod, a munkahelyed is katlanná válhat és a hőkimerülés, vagy hőguta jeleit észlelheted. Most abban szeretnénk segíteni, hogyan tarthatod lakásodat, irodádat hűsen elkerülve az egészségügyi problémákat.

Ideális esetben jó, ha nappal legfeljebb 32 °C, éjjel pedig 24°C van egy belső térben, ahol tartózkodunk. Ez különösen fontos csecsemőknél, a hatvan évnél idősebbeknél, vagy a krónikus betegségben szenvedőknél. Napközben zárd be az ablakokat és sötétítsd be azokat, különösen azokat, amelyeket süti a nap. Ha van légkondid kapcsold be, de nem kell, nem szabad jégveremmé hűteni a lakást. Éjjel, vagy korán reggel szellőztess.  A lehető legtöbb elektromos készüléket kapcsold ki, mert ezek is hőt termelnek. A sütés és a vasalás sem jó ötlet kánikulában, hisz csak még jobban felmelegíted a lakást.

A szoba levegőjét úgy is hűtheted, ha nedves törölközőket akasztasz fel, de figyelj arra, hogy ezzel együtt a páratartalom is megnő. Ha nem tudod kellően hűsen tartani lakásodat a legforróbb napokon, akkor tölts el néhány órát légkondicionált középületekben. Napközben többször, röviden zuhanyozz le. Tartsd észben, hogy szervezetednek a hőségben több folyadékra van szüksége. Gyermeked szükségleteiről se feledkezz meg, őt is zuhanyozd le napjában akár többször is és itasd. Csecsemődet gyakrabban rakd mellre, vagy kínáld többször tápszerrel. Ha már elmúlt féléves, akkor pedig az étkezések között kevés vízzel is kínálhatod.

Hőség a szabadban

 Akár munka, akár kikapcsolódás miatt tartózkodsz egész nap a szabadban ott is jó, ha betartasz néhány szabályt, hogy elkerüld a rosszullétet. Védekezz a hőség ellen bő, laza, könnyed és világos színű ruházattal, széles karimájú kalappal. A verőfény elől lehetőleg húzódj árnyékba, de ha ezt nem tudod megtenni, tarts gyakran szüneteket és keress egy hűsebb helyet, hogy hőháztartásod regenerálódni tudjon. Ha van rá lehetőséged, délelőtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodj a tűző napon. Sportolást ne ebbe az idősávba tervezz, ahogy a megerőltető fizikai munkát is jobb, ha kerülöd ilyenkor. Ha szervezeted nincs hozzászokva a melegben végzett munkához, edzéshez légy óvatos és fokozatosan terheld magad. Odakint is gondoskodj arról, hogy hideg borogatással, vagy kezed, arcod, hátad nedvesítésével hűtsd a testedet, a legjobb azonban, ha megmártózol egy medencében…

További Naturland tanácsok a kánikula elviseléséhez

  • Aktivitástól függetlenül nagy melegben több folyadékra van szükséged. Ne várd meg, amíg szomjas leszel, óránként, gyakran kortylogatva 2 pohár vizet, szénsavmentes italt, teát fogyassz el
  • A kávé és az alkohol nem jó választás a hőségben, mert csak még több vizet vonnak el szervezetedtől
  • Kerüld a nagyon hideg, jeges italokat is, mert gyomorgörcsöt okozhatnak
  • Használj napvédő krémet, mert a leégés befolyásolja a hőháztartásodat
  • Naponta többször, de csak keveset egyél
  • Bármennyire is csábító, ne ugorj egyből bele egy hűs medencébe, tóba, folyóba, mert a hirtelen hidegre szervezeted reflex szerűén szívmegállással, szívritmuszavarral reagálhat, amelyek halálos kimenetelűek is lehetnek