Az ősz és a légúti betegségek kéz a kézben járnak?! – Naturland tanácsok, hogy ne essél ágynak

Mindannyian tapasztaljuk, hogy amint az időjárás ősziesre fordul egyre többen tüsszögnek, köhögnek környezetünkben, panaszkodnak náthaszerű tünetekre. Már az időszámításunk előtt is megfigyelték, hogy vannak betegségek, amelyek télen fokozottabbak és nyáron szinte teljesen eltűnnek. 

Így viselkednek a korona-, az influenza- és más légúti vírusok is. Most azt is eláruljuk, hogy hogyan tudod csökkenteni a megbetegedés kockázatát.

Az évszakok változása miért befolyásolja a betegségek terjedését?

A kérdés, amely már Hippokratészt is foglalkoztatta. Azóta a tudósok rájöttek, hogy ősz végétől kezdődően – de különösen télen – a hideg, száraz levegő és a napfény hiánya gyengíti a védekező képességünket, ami arra lenne hivatott, hogy kivédje a légúti fertőzéseket. Ráadásul ezzel párhuzamosan ezeket a kórokozókat egyáltalán nem zavarja a hideg, sőt mondhatni ideális körülményeket teremt nekik a terjedéshez. Ezért van az, hogy az influenzát, vagy a koronavírust ősszel vagy télen könnyebben kapjuk el, mint nyáron. 

 

A kutatások bizonyították, hogy meleg, páradús környezetben – mint amilyen nyáron is van – a korona- és más légúti vírusok könnyebben elpusztulnak. Alacsony hőmérsékletű, száraz körülmények között azonban igazi túlélőkké válnak, és hosszabb ideig maradnak életképesek.  Amikor egy fertőzött személy köhög, tüsszent, beszél, énekel, vagy kiabál milliárdnyi vírusrészecske szabadul el. Ezek az előbb leírtaknak megfelelően az őszi-téli hidegebb és alacsonyabb páratartalmú időben tovább maradnak életben. Vagyis hosszabb idő áll rendelkezésükre, hogy újabb „áldozatukat” megfertőzzék. Ráadásul miután túlélőképességük jobb, több vírusrészecskével találkozik immunrendszerünk, ami szintén a hideg és napfény hiányos idő miatt gyengébb. A képlet tehát egyszerű: a hidegben a mi ellenállóképességünk csökken, a vírusoké azonban nő. Ezért tudnak rohamosan terjedni a légúti betegségek a szeptembertől áprilisig tartó időszakban.

Most nézzük, hogyan adjuk át egymásnak ezeket a betegségeket!

A légúti fertőzések kisméretű légző-, vagy még ezeknél is kisebb cseppekből álló, úgynevezett aeroszolok belélegzésével terjednek. Ezek a különböző tárgyak felszínén is megmaradhatnak. Az ilyen szennyezett felületek megérintése után, ha szemünkhöz, orrunkhoz, vagy szánkhoz nyúlunk előfordulhat, hogy elkapjuk a fertőzést. Ennek azonban a koronavírus esetén jóval kisebb a valószínűsége, mint a cseppfertőzésnek. A tárgyak felületén megtapadt koronavírusok nem kedvelik a nyári magas hőmérsékletet, páratartalmat és az ultraibolya fényt, azaz a napsütést, ahogy a levegőben jelenlévők sem.

 

 

Néhány tanács, hogyan csökkentheted egy esetleges légúti, különösen a koronavírus fertőzés kockázatát

  • A porózus anyagok, mint például a textil, vagy a papír könnyen felszívják és megkötik a nedvességet, így a légzőcseppeket. Ezeken a koronavírus csak percekig, vagy legfeljebb néhány óráig képes túlélni. Ezért is javasolt az orrot, szájat takaró textilmaszkok használata, különösen zárt terekben.
  • Nem-porózus anyagokon, amilyen a fém vagy üveg sokkal tovább életben maradhatnak a vírusrészecskék. Kedvező körülmények között akár néhány napig is. Így ajánlott a felületek rendszeres fertőtlenítése.
  • Vedd elő újra a kézfertőtlenítőt, és használd gyakran. Helyezzed ki minden olyan helyre, ahol szükség lehet rá az otthonodban, a munkahelyeden és a táskádban is legyen, így útközben is bármikor fertőtlenítheted kezeidet.  
  • Amikor hazaérsz, minden esetben azonnal moss bő, szappanos vízzel kezet. Fontos, hogy ne nyúlj a szemedhez, szádhoz, orrodhoz alapos kézmosás, vagy fertőtlenítés nélkül.
  • Fontos, hogy ápold kéz bőröd és megelőzd a kiszáradást, és a hideg okozta berepedéseket. Az apró sérülések lehetőséget adnak ugyanis arra, hogy a kórokozók ott megbújjanak.
  • Az őszi szezon beköszöntével kérj influenza és SARS-koronavírus elleni védőoltást, mert azok hatékonyan védelmet nyújtanak a súlyos lefolyású megbetegedések ellen.

A témát hamarosan folytatjuk. Következő cikkünkben a zárt terek és a vírusterjedés kapcsolatát boncolgatjuk, valamint újabb praktikus tanácsokkal jövünk. 

Ha többet szeretnél tudni arról, hogyan kerülheted el a gyakori őszi betegségeket, itt olvass tovább:

A zárt terek a vírusok melegágyai – segítünk felvenni ellenük a harcot

D-vitamin, az immunerősítő