D-vitamin, az immunerősítő  

 

A D-vitamin immunrendszerünk egyik támogatója. Ha elegendő van belőle szervezetünkben segíthet egyes fertőzéseket megelőzni, legyőzni vagy abból felépülni. D-vitamin raktáraink azonban télen kiürülhetnek, ami miatt csökken a védekezőképességünk. Ezúttal azt mutatjuk meg, hogyan tudjátok feltölteni D-vitamin készleteiteket. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy bár a D-vitaminnak fontos szerepe van abban, hogy hatékonyan reagáljunk a vírusokra, de nem helyettesíti sem a védőoltást, sem az egyéb védekezést, például a maszkhasználatot.

Miért van szükségünk D-vitaminra?

A D-vitamin fontos a csontok, fogak és izmok egészségéhez. Segít szabályozni a vércukorszintet, a szív és az erek működését. Hozzájárul a légutak és tüdők egészségének fenntartásához Szerepe van a szervezet immunrendszerének erősítésében is. A D-vitamin hiányos állapot sérülékenyebbé teszi az emberi szervezetet, védekezőképességünket, és növeli a fogékonyságot légúti, köztük a koronavírus fertőzésre is.

A napból nyert erő

A D-vitamin ellátás fő forrása a nap. A bőr elnyeli a nap ultraibolya sugarait, és D-vitaminná alakítja azokat. A D-vitamin zsíroldékony, a szervezetünk képes tárolni, ezért nem szükséges minden nap bevinni a szervezetünkbe. Ugyanakkor Magyarországon az az időszak, amikor napsütéssel biztosíthatjuk a megfelelő D-vitamin szintet, csak áprilistól szeptemberig tart. Az év többi részében a nap túl alacsonyan jár ahhoz, hogy elegendő UV-B sugárzás kerüljön a Földre, és mi is kevesebbet tartózkodunk a szabadban. A D-vitamin hiány kockázata nagyobb az idősebbeknél, és azoknál, akik nem táplálkoznak egészségesen, változatosan.

Tanácsaink, hogy tele legyen a D-vitamin raktárad

 • A legjobb módszer, ha kimész a napra. Lehetőség szerint tölts minél több időt a szabadban. Legalább heti háromszor, 10-15 perc napfényen tartózkodás a minimum. Ahhoz pedig, hogy szervezeted a szürke hónapokra is elegendő D-vitamint raktározzon el, ennél jóval több időt kell napon töltened áprilistól szeptemberig
 • Egyél gyakran D-vitaminban gazdag ételeket. Ilyenek például az olajos halak – a lazac, a szardínia – a vörös húsok és a tojássárgája
 • Ha ezekre nincs lehetőséged D-vitamin készítményekkel fenntarthatod a szervezet számára szükséges szintet a téli időszakban is. A Naturland D-vitamin Forte tablettája kiváló erre. Napi egy szem és máris feltöltődnek raktáraid, miközben a D-vitaminnal hozzájárulsz az egészséges csontozat és izomzat, valamint a normál fogazat fenntartásához is. Mielőtt szedni kezdenéd, kérdezd meg kezelőorvosod, hogy mennyi D-vitaminra van szükséged, főleg idős korban, vagy ha vesebetegséggel, csontritkulással küzdesz

 • NATURLAND D-vitamin forte tabletta 120x

  2697 Ft

Túl lehet-e adagolni a D-vitamint?

Napsütéssel egyáltalán nem lehet, de amúgy sem könnyű. A túladagoláshoz huzamosabb ideig kell extrém nagy mennyiségben D-vitamin tartalmú étrendkiegészítőt fogyasztani, de azért legyél óvatos! Jobb, ha megbeszéled a szükséges adagolást kezelőorvosoddal, gyógyszerészeddel. Ha mégis túlzásba viszed a D-vitamin készítmények fogyasztását, a következő tünetek jelentkezhetnek:

 • hasfájás, székrekedés vagy hasmenés
 • hányinger, hányás, étvágytalanság
 • csontvesztés (nagyon nagy dózisban történő D-vitamin bevitel esetén, ha K2 vitaminhiány is egyidejűleg fennáll)
 • gyengeség, szédülés, zavartság
 • veseműködés zavara

Mit tegyél, ha minden óvintézkedés ellenére mégis ledöntött a lábadról a korona-, vagy más egyéb légúti vírus? Erre teszünk javaslatokat következő cikkünkben.

Ha többet szeretnél tudni arról, hogyan kerülheted el a gyakori őszi betegségeket, itt olvass tovább:

A zárt terek a vírusok melegágyai – segítünk felvenni ellenük a harcot

Az ősz és a légúti betegségek kéz a kézben járnak?! – Naturland tanácsok, hogy ne essél ágynak