Bazsalikom olasz

Bazsalikom

Ocimum basilicum

Bazsalikom

Ocimum basilicum

Közismert neve az édes bazsalikom vagy bazsalikom, egy népszerű konyhai fűszernövény, amely Ázsia trópusi régióiban, különösen Indiában őshonos. Több száz fajtája van, nálunk az olasz változat terjedt el és közkedvelt, de kapható már thai bazsalikom is, amelynek teljesen más az íze. Bár elsősorban konyhai fűszerként, alapanyagként az aromás tulajdonságai miatt használják, de különböző, hagyományos gyógyászati felhasználásáról is találunk forrásokat, például az Ayurvédában, a legősibb, holisztikus gyógyászati módszertanban. Fontos megjegyezni, hogy a bazsalikom terápiás tulajdonságait nem igazolták szigorú tudományos kutatásokkal.

A bazsalikom számos, potenciális gyógyhatású bioaktív vegyületet tartalmaz, például: eugenol, linalool, rozmarinsav. A vizsgálatok során ezek a vegyületek antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és fájdalomcsillapító tulajdonságokat mutattak.

Thai bazsalikom
Thai bazsalikom

Teáját köhögés csillapítására, idegnyugtatásra, étvágyjavításra, szélhajtóként, tejszaporítóként és vizelethajtóként alkalmazzák. Külsőleg toroköblítőként és kelések kezelésére használják. Ahogy említettük már a bazsalikom legismertebb felhasználási területe a gasztronómia, ahol többek között fűszerként, pástétomok, tészták, mártások és saláták illatos kiegészítője vagy éppen alapanyaga.

Íme néhány példa lehetséges terápiás hatásaira vagy gyógyhatásaira:

1.,Gyulladáscsökkentés. Egyes tanulmányok szerint a bazsalikomkivonatok vagy bazsalikomtartalmú illóolajok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezhetnek, ami előnyös lehet az ilyen állapotok kezelésében. További kutatásokra van azonban szükség a hatások mértékének és klinikai jelentőségének meghatározásához.

2.Antimikrobiális hatás. A bazsalikomkivonatok laboratóriumi vizsgálatokban antimikrobiális aktivitást fejtettek ki különböző baktériumokkal, gombákkal és parazitákkal szemben. Ez arra utal, hogy a bazsalikom szóba jöhet, mint természetes antimikrobiális szer, de további kutatásokra van szükség hatékonyságának és biztonságosságának felméréséhez.

3.Antioxidáns tulajdonság. A bazsalikom antioxidáns hatású vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek megvédeni a szervezetet a káros szabad gyökök által okozott károsodástól. Az antioxidánsok köztudottan szerepet játszanak az általános egészség megőrzésében, és hozzájárulhatnak a krónikus betegségek megelőzéséhez.

4.Stresszoldás és hangulatjavítás. A bazsalikom intenzív illatát gyakran társítják a relaxációhoz és a stresszoldáshoz. A bazsalikom illóolajának belélegzése nyugtató hatású, segíthet a hangulat javításában. Az aromaterápiára adott egyéni reakciók azonban erősen eltérőek lehetnek.

5.Az emésztés egészsége. A bazsalikomot hagyományosan az emésztés könnyítésére és az emésztési panaszok enyhítésére használják. Gyakran fogyasztják gyógyteaként vagy konyhai ételek ízesítőjeként. A konkrét hatásmechanizmusok és előnyök meghatározásához további tudományos kutatásokra van szükség.

Fontos megjegyezni, hogy bár a bazsalikom – hasonlóan sok más gyógynövényhez – egészségügyi előnyökkel, hatásokkal járhat, de nem szabad az orvosi kezelést helyettesítő szernek tekinteni.

A cikkhez felhasznált források:

National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH.  Az Amerikai Egészségügyi Intézetek Nemzeti Központja a Kiegészítő és Integratív Egészségügy (NCCIH) számos tudományos alapú információt nyújt a gyógynövényekről, beleértve a hatásokat, a biztonságot és az esetleges kölcsönhatásokat.

National Institute of Health (NIH). Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) „Herbs at a Glance” című adatbázisában megbízható és részletes információkat találhatsz különböző gyógynövények hatásairól és biztonságáról.

A WebMD egészségügyi információs portál számos cikkben és adatbázisban foglalkozik gyógynövényekkel, beleértve azok hatásait, mellékhatásait és kölcsönhatásait is. A gyógynövényekkel kapcsolatos cikkeik megbízható forrásokra támaszkodnak.

Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC). Az MSKCC integratív medicina programja átfogó információkat nyújt a gyógynövényekről, beleértve a tudományos kutatások eredményeit, a hatásokat és az esetleges mellékhatásokat.

Házipatika

 

Kapcsolódó termékek