Színes gyümölcsök, zöldségek

Mit egyek, hogy jól legyek?

Színes gyümölcsök, zöldségek

Nyilvánvalóan nagyon nem mindegy, mit és mennyit eszünk. De azt gondoltad-e, hogy azért sem mindegy, mert a különböző ételek más és más hatással vannak a mindennapjainkra, hangulatunkra? Az általános hangulat, közérzet pedig befolyásolja az életkedvet, a motivációt és még nagyon sok egyéb élettani folyamatot is. Lássuk most, mit együnk!

 

Egy finoman elkészített, ízletes, gusztusos fogás örömet okoz. Nemcsak az étel íze, illata, hanem még a látványa is számít. Az örömérzet részben azonnali, hiszen boldogsághormonok (endorfinok) szabadulnak fel a szervezetünkben, amelyek az agyban hatnak és kellemes érzetet okoznak. Ez a folyamat szoros összefüggésben van az étkezés során és utána megemelkedő vércukorszinttel. De nemcsak ez a folyamat a felelős a jó érzésért.

Azt tudjuk, hogy egy omlós sonka, roston sült hal jóízű, ahogy finom a szeder vagy a spenót is. Az ízlelőbimbóink kényeztetésén túl azonban az ezekben az ételekben található molekuláris részecskék nagyon sok egyéb hasznos dolgot is okoznak.

Az állati fehérjék például az összes olyan aminosavat tartalmazzák, amire a szervezetnek szüksége van és amit nem feltétlenül tud önmaga előállítani. Például egy szelet húsban megtalálhatók azok az aminosavak, amelyek a dopamin és a szerotonin előállításához nélkülözhetetlenek, amelyek viszont az elégedettség, a jó hangulat kialakuláshoz elengedhetetlen anyagok. Említettük a spenótot. Ezekben a szép élénkzöld levelekben folsav található, ami az agy megfelelő működéséhez szükséges. A szeder amellett, hogy kiváló antioxidáns sok C-vitamint is tartalmaz, ez közismert. Azt viszont a legújabb kutatások bizonyították be, hogy például a C-vitaminnak fontos szerepe van abban, hogy a dopamint átalakítsa egy olyan anyaggá, amelynek hiánya összefüggésbe hozható a depresszióval. Tehát a jó öreg C-vitamin nemcsak számos nélkülözhetetlen élettani hatása miatt fontos, hanem (hiánya) még a hangulatunkra is rányomhatja a bélyegét!

Sajnos az elhízás mellett a mentális betegségek is komoly társadalmi-egészségügyi gondot okoznak. Egyre több tudós kutatja, hogy egyes élelmiszerek vagy táplálék kiegészítők milyen hatással vannak az elménkre. Az agyunk a legösszetettebb és leginkább energiaigényes szervünk, amelynek sajátos, speciális „táplálkozási igényei” vannak. Tudtad-e, hogy az agyunk, amely a testünk térfogatának mindössze 2 százaléka az anyagcseréből származó energia 20 százalékát, azaz egyötödét használja mindennapi működése során? Az agyunk egy igazi energiafaló szerv. Vitaminok és ásványi anyagok sokasága kell a működéséhez. Már anyagcsere útvonalainak egy kis szakaszában is számos alapvető tápanyagra van szüksége. Önmagában – a már említett – szerotonin vegyület előállításához B6-vitamin, vas, foszfor és kalcium szükséges

Igen ám, de hogyan mérjük meg, miből mennyire van szüksége az agyunknak? Az agy táplálékszükségletének leválasztása a többi testrészről eléggé lehetetlen vállalkozásnak tűnik. A napi ajánlott vitamin, ásványianyag szükséglet meghatározott mennyiségei sem igazán nyújtanak ebben kézzelfogható segítséget. Ez a számítási módszer ráadásul elavult: még a második világháború idejére nyúlik vissza, amikor az akkori amerikai tengerészgyalogosoknak számolták ki, miből mennyit kell kapniuk, hogy egészségesek maradjanak. Külön az agyra nem készítettek ilyen számításokat, kutatásokat – egészen mostanáig.

Ezek eredményeként pedig lassan közismertté válik, hogy egyes diéták kifejezetten jó hatással vannak az agyműködésre. Egy közelmúltbeli tanulmány kimutatta, hogy az úgynevezett „mediterrán diéta” csökkenti az agyvérzés, a kognitív zavarok és a depresszió esélyét. A mediterrán diéta sok zöldség, gyümölcs, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztására épül és alacsony benne a vöröshúsok, a feldolgozott hústermékek (szalámik, kolbászok) és a telített zsírok aránya. Egy másik friss kutatás pedig úgy találta, hogy a „zöld mediterrán diéta” az időskori agysorvadás kockázatát is csökkenti. A zöld mediterrán diéta az előzőekben említetteken túl sok polifenolt, azaz olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint amelyek például a zöld teában is vannak. Egy harmadik lehetőség, amit agyi diétának hívhatnánk a bogyós gyümölcsök (szeder, áfonya, ribizli) fogyasztását hangsúlyozza, amelyek úgy tűnik, csökkentik az elbutulás, a demencia kockázatát.

De nemcsak az idősebb korban jelentkező káros agyi történéseket előzhetjük meg ilyen tudatos táplálkozással, hanem agyunk regenerálódását, fittségét is támogathatjuk! Hogyan? Az említett diéták ugyanis az agyban lévő gyulladásokat is csökkentik. A tudatos étkezés hatással lehet a halántéklebenyben található hippokampusz működésére, amely a tanulásért, memóriáért és a hangulatunk szabályozásáért felelős terület az agyban. Plusz felnőttkorban itt képződnek az idegsejtek is. Állatkísérletekkel bizonyították, hogy amikor omega-3 zsírsavakban (mogyoró, dió), flavonoidokban (teában, vörösborban) és antioxidánsokban (vörösbogyós gyümölcsök) gazdag étrendet adtak, serkentődött az idegsejtek növekedése és mérséklődtek a gyulladásos folyamatok. Ez a kutatási eredmény egybevágott egy másik tanulmány megállapításaival, miszerint akik rendszeresen teljesen feldolgozott, sült és cukros ételeket fogyasztanak, azoknál növekszik a gyulladások száma az agyban és növekszik a depresszió kialakulásának kockázata is. A modern, feldolgozott, félkész élelmiszerek tehát rejtett só- és cukorbombák és az agyat is károsítják.

Kijelenthetjük tehát, hogy nemcsak a testsúlyunk kontrollja, hanem az agyunk egészsége és ezáltal a kedvünk, teljesítőképességünk szempontjából sem mindegy, mit eszünk.

 

<a href="https://www.freepik.com/free-photo/traditional-kebab-set-top-view_7219606.htm#page=4&query=table%20full%20of%20food&position=17&from_view=search&track=ais">Image by KamranAydinov</a> on Freepik

<a href="https://www.freepik.com/free-photo/juicy-green-sliced-spinach-leaves-lie-wooden-cutting-board-selective-focus-close-up-spinach-idea-making-breakfast-from-organic-healthy-food_20829525.htm#query=spen%C3%B3t&position=45&from_view=search&track=ais">Image by ededchechine</a> on Freepik

Image by <a href="https://www.freepik.com/free-photo/top-view-healthy-food-immunity-boosting-composition_13108499.htm#query=fresh%20food&position=21&from_view=search&track=ais">Freepik</a>