Mediterrán tea kakukkfűvel

A Mediterráneum növényei egy teában

Gyógy- és fűszernövények különleges találkozása – ez a Naturland Mediterrán teakeverékének receptje. A jellegzetes zamatú, harmonikus és 100 százalékban természetes, vegán alapanyagokból készült tea egy igazi ízutazás. Most röviden sorra vesszük az összetevőit, azok hatóanyagait és választ keresünk arra, miért és mitől egyedi ez a teamix? Hat közismert és közkedvelt növény alkotóelemeiből áll ugyanis ez a finom tea: citromfű, bazsalikom (az mindenbe jól jön), rozmaring (de csak a levele), csipke (de csak a bogyója), kakukkfű és levendulavirágzat.

A citromfű

Citromfű

Latin nevén Melissa officinalis az árvacsalánok családjába tartozó évelő növény. Ahogy a neve is mutatja illata kellemes, citrusos, ezért egy nyári teában is alapelem. Frissen és szárítva egyaránt felhasználható, évszázadok óta használják gyógyászati tulajdonságai miatt. A belőle készült tea ideg- és szívnyugtató, idegerősítő, görcsoldó, emésztést serkentő, szélhajtó, izzasztó, epeműködést elősegítő. Külsőleg pépként borogatásra, fürdőkhöz, bedörzsölőkhöz is használják. Salátákat, mártásokat is ízesítenek citromfűlevéllel, illatos kivonatát a likőripar is felhasználja. A citromfű nyugtat, relaxál, ellazít. Segít a jó alvásban és az egészséges emésztésben Antivirális, azaz vírusellenes tulajdonságai révén például a herpes simplex leküzdésére használható. Finom illata miatt kiváló hangulatjavító. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai révén csökkentheti a gyulladásos tüneteket.

Bazsalikom

Közismert neve az édes bazsalikom vagy bazsalikom (Ocimum basilicum), egy népszerű konyhai fűszernövény, amely Ázsia trópusi régióiban, különösen Indiában őshonos. Több száz fajtája van, nálunk az olasz változat terjedt el és közkedvelt, de kapható már thai bazsalikom is, amelynek teljesen más az íze. Bár elsősorban konyhai fűszerként, alapanyagként az aromás tulajdonságai miatt használják, de különböző, hagyományos gyógyászati felhasználásáról is találunk forrásokat, például az Ayurvédában, a legősibb, holisztikus gyógyászati módszertanban. A NATURLAND pedig a bazsalikomot a Mediterrán teájába választotta be fontos komponensként. Ugyanis a bazsalikom számos, potenciális gyógyhatású bioaktív vegyületet tartalmaz, például: eugenol, linalool, rozmarinsav. A vizsgálatok során ezek a vegyületek antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és fájdalomcsillapító tulajdonságokat mutattak.

Thai bazsalikom

Teáját köhögés csillapítására, idegnyugtatásra, étvágyjavításra, szélhajtóként, tejszaporítóként és vizelethajtóként alkalmazzák. Külsőleg toroköblítőként és kelések kezelésére használják. Ahogy említettük már a bazsalikom legismertebb felhasználási területe a gasztronómia, ahol többek között fűszerként, pástétomok, tészták, mártások és saláták illatos kiegészítője vagy éppen alapanyaga.

Kakukkfű

A magyar nevén vad kakukkfű vagy kúszó kakukkfű (Thymus serpyllum), a mentafélék (Lamiaceae) családjába tartozó, alacsony növésű évelő növény. Elsősorban a konyhákban fűszernövényként használjuk, de bizonyos terápiás tulajdonságokkal is rendelkezik, és a hagyományos gyógyászatban különböző célokra használták. Teaként például a szélbántalmak, étvágytalanság, köhögés és görcsök ellen alkalmazták. Érthető, hogy nagyon sok NATURLAND teában alap-összetevő ez az apró levelű, a nyári rétek illatát megidéző növény. A háztartásokban is alapfűszer, de a likőr- és élelmiszeripar is felhasználja ugyanezzel a céllal. Illóolaja epehajtó, bélféregűző, bőrvörösítő. Kenőcsökbe és bedörzsölőkbe is keverik olaját. Használják még viszketést csillapító kenőcsökbe, szájvizekbe és parfümériákban, szappanokhoz, illatos oldaltokhoz, aromaterápiás készítményekhez.

Kakukkfű csomóba kötve
A kakukkfű

Antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonsága illóolajainak köszönhető, mert tartalmaz timolt, karvakrolt és flavonoidokat. Olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek antioxidáns aktivitást mutatnak (mint pl. a rozmarinsav). Hagyományosan használják az emésztés elősegítésére és a gyomor-bélrendszeri panaszok enyhítésére. Úgy tartják, hogy karminatív tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy segíthet a gázok és a puffadás enyhítésében. Köptető hatásával fellazíthatja és kiűzheti a nyálkát a légutakból, ezért régóta használják a légutak egészségének támogatására. A kakukkfűvel dúsított készítmények vagy a kakukkfűolajjal történő inhalálás alkalmazható a nyákos torlódások enyhítésére és a légutak tisztítására. Egyes vegyületei rovarriasztó tulajdonságúak, ezért riasztó szerként is használták. Rozmaring

A Rosmarinus officinalis, közismert magyar nevén rozmaring, egy olyan nagyon szívós, igénytelen aromás gyógynövény, amely a mediterrán régióban honos és onnan terjedt el szerte a világban. Természetes, hogy egy mediterrán teakeverék nehezen képzelhető el nélküle. A kakukkfűhöz hasonlóan a rozmaring is jól bevált konyhai fűszernövény, de hagyományos gyógyászati felhasználása is elterjedt. A virágját például különféle teakeverékek aromásítására használják. A levéldrogból (hatóanyagból) készült forrázatot pedig szélhajtóként, étvágygerjesztőként, idegerősítőként, epehajtóként, görcscsillapítóként, kellemetlen menstruációs és klimaxos tünetek megszüntetésére fogyasztják. Az illóolajából reuma elleni bedörzsölőket, molyirtószert valamint illatszereket is készítenek.

Rozmaring fehér tálkában
Rozmaring a konyhában

A népgyógyászati hagyományokban úgy tartják, hogy memóriajavító tulajdonságai vannak. Számos bioaktív vegyületet tartalmaz, köztük a rozmarinsavat és a karnósavat, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Segíthet az emésztési zavarok, a puffadás és a gyomorgörcsök enyhítésében. A belőle készült olajat gyakran használják hajápolási termékekben a hajra és a fejbőrre gyakorolt pozitív hatásai miatt. A rozmaringolaj lokálisan alkalmazva segíthet különböző izom- és ízületi fájdalmak enyhítésében.

Levendula

Talán a legkedveltebb és legismertebb gyógynövény, ez a szintén mediterrán eredetű szép virágzatú bokros növény. Így nem maradhatott ki a NATURLAND Mediterrán teájából sem. A közönséges levendula (Lavandula officinalis) évelő cserje, amely a verőfényes napot, a déli fekvésű területeket, a jó vízelvezetésű talajt és a kevés vizet kedveli. Kifejezetten szárazságtűrő, mediterrán növény. Gyógyító hatása régóta ismert, a növény orvosi célú kutatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak. A valódi levendula több ezer éve ismert és alkalmazott gyógynövény, már az ókorban is használták gyógyászati célból sebek fertőtlenítésére. Európában napjainkban elsősorban nyugtató, szorongásoldó hatása miatt a valódi vagy más néven keskenylevelű levendulát (Lavandula angustifolia) alkalmazzák a gyógyászatban, de a hagyományos népi gyógyászatban egyéb fajokat is megtalálunk.

Liláskék színű virágát vagy illóolaját használják fel. Az elalvást segítő, valamint molyriasztóként is felhasznált levendulapárnák egyre népszerűbbek, de vizsgálatok folynak a levendulavirág ígéretes antibakteriális, antioxidáns, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásaival kapcsolatban is. A levendulaolajat az aromaterápiában is használják, valamint az illatszeripar fontos alapanyaga. A hatás szempontjából a legjobb a növény illóolaja, amelyet a levendulavirágzatból lepárlással és préseléssel nyernek ki.

A levendula az egyik legjobb természetes gyógymód a szorongás oldására és a mentális jólét javítására. Fejfájás és álmatlanság enyhítésére is bevetik, illetve az aromaterápiában a relaxáció elősegítésére használják. Illata nagyon kellemes és hatásosan riasztja el a rovarokat, molyokat is. Friss levendulaleveleket dörzsölve a rovarcsípésekre és viszkető kiütésekre, szinte azonnal csökken a viszketés érzése. A levendula olaját kozmetikumokban, tisztítószerekben, füstölőkben, parfümökben, testápolókban, borotvahabokban, samponokban, szappanokban, egyéb piperecikkekben is használják.

Csipkebogyó

A közismert és közkedvelt csipkebogyó elnevezése a vadrózsa faj (Rosa canina) termésére utal. A csipkebogyó vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben nagyon gazdag. Már az ókorban is nagyra becsülték, de nemcsak ínyencségként, hanem a sorvadásos betegségek hatásos gyógyszereként is. Több C-vitamint tartalmaz, mint bármely más vad vagy kerti gyümölcs, valamint bármelyik főzeléknövény. A C-vitamin szervezetünk számára nélkülözhetetlen mikrotápanyag, A hiánya legyengülést, betegségekkel szembeni fogékonyságot okoz. Járványok idején, különösen Covid és influenza ellen szervezetünk ellenállóképességét C-vitamin fogyasztásával eredményesen fokozhatjuk. A C-vitamin részt vesz a kollagén előállításában, amely fehérje fontos a bőr és ízületek egészségéhez, a sebgyógyuláshoz, valamint az egészséges csontok, fogak és erek fenntartásához. A csipkebogyó ezért is a NATURLAND Mediterrán tea hatodik, egyértelmű összetevője. A csipkebogyót azonban nemcsak teaként fogyasztják, hanem készítenek belőle lekvárt, likőrt, mártást és levest is. Erősítő, üdítő és élvezeti célú felhasználás mellett jótékonyan hat vese- és hólyagproblémák esetén is. Említik még kedvező hatását magas vérnyomás, bélhurut, hörghurut, epe- és májzavarok esetében is.

Csipkebogyó termés
Csipkebogyó

Különböző antioxidánsai segítenek semlegesíteni a szervezetben lévő káros szabad gyököket, csökkentve az oxidatív stresszt és védve a sejteket a károsodástól. Kivonatait az ízületi fájdalmak és gyulladások kezelésében rejlő lehetséges előnyök miatt vizsgálták, különösen olyan állapotokban, mint az ízületi porckopás (osteoarthritis) és a tartós ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis). A gyümölcs magjából nyert csipkebogyóolajat gyakran használják bőrápolási termékekben potenciális hidratáló és öregedésgátló hatása miatt. Javíthatja a bőr textúráját, elősegíti a hegek gyógyulását, és védelmet nyújthat a napsugárzás okozta károsodások ellen. A benne található élelmi rostok és tanninok például enyhe összehúzó tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek segíthetnek a hasmenés enyhítésében. A csipkebogyó-kivonatok jótékony hatással lehetnek a szív- és érrendszer egészségére.

Összefoglalóan elmondható, hogy a NATURLAND Mediterrán teakeverék nemcsak az ízével, nyugtató illatával, hanem az egészségünkre, közérzetünkre gyakorolt jótékony hatásaival is kiemelkedő minőséget képvisel köszönhetően a gondosan megválogatott növényi összetevőknek.

Fontos azt is megjegyezni, hogy valamennyi gyógynövény esetében a gyógyászati célú használatuk előtt tanácsos konzultálni egészségügyi szakemberrel, különösen, ha már fennálló egészségügyi problémára gyógyszereket szedünk.

A cikkhez felhasznált források:

National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH.  Az Amerikai Egészségügyi Intézetek Nemzeti Központja a Kiegészítő és Integratív Egészségügy (NCCIH) számos tudományos alapú információt nyújt a gyógynövényekről, beleértve a hatásokat, a biztonságot és az esetleges kölcsönhatásokat.

National Institute of Health (NIH). Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) „Herbs at a Glance” című adatbázisában megbízható és részletes információkat találhatsz különböző gyógynövények hatásairól és biztonságáról.

A WebMD egészségügyi információs portál számos cikkben és adatbázisban foglalkozik gyógynövényekkel, beleértve azok hatásait, mellékhatásait és kölcsönhatásait is. A gyógynövényekkel kapcsolatos cikkeik megbízható forrásokra támaszkodnak.

Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC). Az MSKCC integratív medicina programja átfogó információkat nyújt a gyógynövényekről, beleértve a tudományos kutatások eredményeit, a hatásokat és az esetleges mellékhatásokat.

Házipatika