Citromfű

Citromfű

Melissa officinalis

A citromfű

Latin nevén Melissa officinalis az árvacsalánok családjába tartozó évelő növény. Ahogy a neve is mutatja illata kellemes, citrusos. Frissen és szárítva egyaránt felhasználható, évszázadok óta használják gyógyászati tulajdonságai miatt. A belőle készült tea ideg- és szívnyugtató, idegerősítő, görcsoldó, emésztést serkentő, szélhajtó, izzasztó, epeműködést elősegítő. Külsőleg pépként borogatásra, fürdőkhöz, bedörzsölőkhöz is használják. Salátákat, mártásokat is ízesítenek citromfűlevéllel, illatos kivonatát a likőripar is felhasználja.

Íme néhány terápiás – és gyógyhatás:

  1. Nyugtat és relaxál, ellazít. A citromfüvet gyakran használják nyugtatóként és a relaxáció elősegítésére. Segíthet csökkenteni a szorongást, az idegességet, a nyugalom érzetét növeli.
  2. Segít a jó alvásban. A citromfüvet általában az alvás minőségének javítására és alvászavarok kezelésére is használják. Lefekvés előtt teaként fogyasztva segítheti az álmatlanság leküzdését és a pihentető alvást.
  3. Segít az egészséges emésztésben, mert enyhíti az emésztési panaszokat, csökkentheti a bélgázokat, a puffadást.
  4. Antivirális, azaz vírusellenes tulajdonságai is vannak, így bizonyos vírusok, köztük a herpes simplex leküzdésére használható. A citromfüvet tartalmazó kenőcs segíthet csökkenteni a herpeszvírus által okozott ajakherpesz időtartamát és súlyosságát.
  5. Finom illatával, kellemes ízével, hatóanyagaival hangulatjavítóként is működik. Segíthet a depresszió tüneteinek csökkentésében és a jó közérzet megteremtésében.
  6. Gondolkodási funkciók javítása. Egyes tanulmányok szerint a citromfű pozitív hatással lehet a kognitív funkciókra és a memóriára, javíthatja a szellemi teljesítményt és a figyelmet.
  7. Antioxidáns hatások. Tartalmaz olyan antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületeket, amelyek segítenek megvédeni a szervezet sejtjeit az oxidatív stressztől és a szabad gyökök által okozott károsodástól.
  8. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén csökkentheti a gyulladást és az ahhoz kapcsolódó tüneteket.

Mint minden gyógynövénynél, a citromfű és kivonatai gyógyászati célú használata előtt is tanácsos konzultálni egészségügyi szakemberrel, különösen, ha már fennálló egészségügyi problémára gyógyszereket szedünk.

A cikkhez felhasznált források:

National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH.  Az Amerikai Egészségügyi Intézetek Nemzeti Központja a Kiegészítő és Integratív Egészségügy (NCCIH) számos tudományos alapú információt nyújt a gyógynövényekről, beleértve a hatásokat, a biztonságot és az esetleges kölcsönhatásokat.

National Institute of Health (NIH). Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) "Herbs at a Glance" című adatbázisában megbízható és részletes információkat találhatsz különböző gyógynövények hatásairól és biztonságáról.

A WebMD egészségügyi információs portál számos cikkben és adatbázisban foglalkozik gyógynövényekkel, beleértve azok hatásait, mellékhatásait és kölcsönhatásait is. A gyógynövényekkel kapcsolatos cikkeik megbízható forrásokra támaszkodnak.

Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC). Az MSKCC integratív medicina programja átfogó információkat nyújt a gyógynövényekről, beleértve a tudományos kutatások eredményeit, a hatásokat és az esetleges mellékhatásokat.

Házipatika

Kapcsolódó termékek