Időskori szívpanaszok kialakulásának megelőzésére, a folyamat késleltetésére. Idegesség okozta szívpanaszok vagy annak következtében jelentkező más antiaritmiás szerek adását nem igénylő szívritmuszavarok kezelésére.

A készítmény hatásáért felelős összetevők fontosabb jellemzői:
A galagonya virágos hajtásvég és termés: procianidin, flavonoid és aromás karbonsav anyagai javítják a szív koszorúereinek a vérkeringését, fokozzák a szívizom kontrakciós erejét. Az orvosi  citromfű leveles szár: illóolaj és polifenol anyagai enyhe nyugtató hatásúak. A feketeribizli levél: flavonoid típusú anyagai vízhajtó tulajdonságúak. Kálium és magnézium: a szívizomzat működéséhez szükségesek.

3838 Ft

Összetétel:

Hatóanyagok:
230 g oldatban: 178,71 g Crategil kivonat [galagonya virágos hajtásvég (Crataegi folium cum flore), galagonyatermés (Crataegi fructus), feketeribizli-levél (Ribes nigri folium), orvosi citromfű leveles szár (Melissae herba) vörösboros alkoholos kivonata], 0,46 g kálium-aszparaginát (Kalium aspartas), 0,23 g magnézium-aszparaginát (Magnesium aspartas).

Segédanyagok:
25,5 m/m %-os alkohol, tisztított víz, szorbit, aszkorbinsav, metil-parahidroxi-benzoát.

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását orvosi vizsgálat eredménye igazolja.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Egészségpénztári kártyára kapható!

Mire kínál megoldást?

Ez a termékünk nem szerepel az Egészségtárban.
Egészségtár

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményt, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz!

Ezt a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményt mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje!

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez!
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét! Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt, bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak!

Tulajdonság, hatás:

Az oldat gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, hatását orvosi vizsgálat igazolja.

A készítmény hatásáért felelős összetevőinek fontosabb jellemzői:

A galagonya virágos hajtásvég és -termés procianidin, flavonoid és aromás karbonsav anyagai javítják a szív koszorúereinek a vérkeringését, fokozzák a szívizom kontrakciós erejét. Az orvosi citromfű leveles szár illóolaj és polifenol anyagai enyhe nyugtató hatásúak. A fekete ribizli levél flavonoid típusú anyagai vízhajtó tulajdonságúak. Kálium és magnézium a szívizomzat működéséhez szükségesek.

Mi a Crategil belsőleges oldat hatóanyaga?

1,0 g oldat tartalma: 777 mg Crategil kivonat, mely a következő gyógynövények felhasználásával készül: galagonya virágos hajtásvég [Crataegus monogyna Jacq. (Lindm.),

 1. laevigata (Poir.) D. C., vagy ezek hibridjei és ritkábban más európai Crataegus-fajok; folium cum flore], galagonyatermés [Crataegus monogyna Jacq. (Lindm.), C. laevigata (Poir.)
 2. C., vagy ezek hibridjei; fructus], feketeribizli levél [Ribes nigrum L.; folium], orvosi citromfű leveles szár [Melissa officinalis L.; herba] (kivonószer: vörösbor – 96%-os etanol), 2 mg kálium-aszpartát-hemihidrát [Kalii aspartas hemihydricus], 1 mg magnézium-aszpartát- dihidrát [Magnesii aspartas dihydricus].

Mit tartalmaz még a Crategil belsőleges oldat?

A készítmény segédanyagai: tisztított víz, szorbit, aszkorbinsav, 96%-os etanol (alkohol), metil-parahidroxibenzoát.

Mikor szedhető a Crategil belsőleges oldat?

Az oldat szedése időskori szívpanaszok kialakulásának megelőzésére, a folyamat késleltetésére ajánlott. Szedhető idegesség okozta szívpanaszok vagy az azok következtében jelentkező más, antiaritmiás szerek adását nem igénylő szívritmuszavarok kezelésére.

Mikor nem szabad szedni a Crategil belsőleges oldatot?

Nem szedhető az oldat

 • az összetevők bármelyike iránti túlérzékenység (allergia),
 • veseelégtelenség,
 • úgynevezett Addison-kór (mellékvesekéreg-elégtelenség),
 • a szív bizonyos ingerületvezetési zavarai,
 • szíveredetű sokk okozta igen alacsony vérnyomás,
 • alkohollal kölcsönhatásba lépő gyógyszerek szedése esetén.

Mit kell tudnia a Crategil belsőleges oldat szedésének megkezdése előtt?

Ha panaszai ismeretlen eredetűek vagy megelőzés céljából kívánja szedni a Crategil belsőleges oldatot, esetleg gyógykezelés alatt áll, a készítmény szedésének megkezdése előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét!

Ez a készítmény 1020 mg alkoholt (etanolt) tartalmaz adagonként, amely egyenértékű 255 mg/ml (25,5 m/V%) alkohollal. A készítmény adagjában található alkoholmennyiség kevesebb mint 25 ml sörnek, vagy 10 ml bornak felel meg.

A készítményben található kis mennyiségű alkohol semmilyen észlelhető hatást nem okoz.

Ez a készítmény 400 mg szorbitot   tartalmaz   adagolási   egységenként, ami   megfelel 100 mg/ml-nek.

A készítmény metil-parahidroxibenzoátot és citrált, citronellált, geraniolt, linaloolt tartalmazó illóolajokat  tartalmaz, amelyek allergiás reakciókat okozhatnak (amelyek esetleg csak később jelentkeznek).

Szedhetik-e gyermekek a Crategil belsőleges oldatot?

Gyermekeknek és serdülőknek 18 éves kor alatt az ide vonatkozó biztonságossági adatok hiányában a készítmény szedése nem javasolt.

Lehet-e a Crategil belsőleges oldatot gyógyszerekkel együtt szedni?

Alkohollal kölcsönhatásba lépő gyógyszerekkel együtt nem szedhető. A galagonyakivonat szív- és érrendszeri hatással rendelkezik, ezért befolyásolhatja a hasonló típúsú gyógyszerek (pl. szívreható, illetve vérnyomáscsökkentő szerek) hatását.

A szájon át szedhető tetraciklinek (bizonyos antibiotikumok), a vastartalmú sók és a nátrium- fluorid a felszívódást gátolják. A fenti gyógyszerek és a készítmény bevétele között 3 órának kell eltelnie.

Káliummegtartó vízhajtók és/vagy úgynevezett ACE-gátlók (vérnyomást csökkentő gyógyszerek), béta-blokkolók csoportjába tartozó szívgyógyszerek, a szervátültetések után használt ciklosporin, valamint a heparin, és nem szteroid gyulladáscsökkentők egyidejű alkalmazásakor magas káliumszint alakulhat ki, ezért a laboratóriumi vérvizsgálat időközönkénti elvégzése szükséges.

Amennyiben orvosi kezelés alatt áll, az oldat szedésének megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával!

Mi a teendő, ha Ön várandós, szoptat vagy gyermeket szeretne?

Várandósság és szoptatás időszakában történő biztonságos alkalmazására vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, ezért ezekben az állapotokban, általános elővigyázatosságból, a készítmény alkalmazása nem javasolt.

Ha Ön gyermeket szeretne, az oldat szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

Milyen hatással van a Crategil belsőleges oldat a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre?

A készítmény alkoholtartalma kismértékben befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Hogyan kell a Crategil belsőleges oldatot szedni?

Étkezések után kevés vízzel, gyümölcslével vagy hideg teával hígítva javasolt bevenni.

Mi az ajánlott adag?

Felnőtteknek és időskorúaknak naponta 2–3 x 1 adagolókanálnyi oldat.

Milyen mellékhatásai lehetnek a Crategil belsőleges oldatnak?

Az összetevőkkel (pl. metil-parahidroxibenzoát) szembeni egyéni érzékenység esetén allergiás reakciót válthat ki. A tünetek előfordulási gyakorisága nem ismert.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét! Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt, bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

 

Mennyi ideig szedhető a Crategil belsőleges oldat?

Az oldatot kúraszerűen célszerű szedni. Ha panaszai hosszantartó szedés után sem javulnak vagy rosszabbodnak, keresse fel kezelőorvosát!

 

Hogyan kell tárolni a Crategil belsőleges oldatot?

Legfeljebb 25 ºC-on tárolandó. Gyermekektől elzárva tartandó!

Mennyi ideig használható fel a Crategil belsőleges oldat?

Az oldatot csak a csomagoláson feltüntetett időn belül, felbontás után pedig6 hónapig szabad felhasználni.

Nyilvántartási szám: OGYI-025/1987

Milyen az oldat külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Leírás: Vörösbarna színű, átlátszó, jellegzetes szagú, kissé összehúzó ízű, etanolos, belsőleges oldat. Etanoltartalom: 22–29% (m/m).

Csomagolás: barna műanyag (PET) palackban garanciazáras fehér műanyag (PE) kupakkal, 4 ml-es műanyag adagolókanállal, dobozban.

Csomagolási egység: 230 g / palack / doboz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Natureland Egészségcentrum Zrt. 3060 Pásztó, NATURLAND Park

 1. december 08.