Személyre szabott bőrvédelem – bőrtípusok szerint

Bár egy szépen lebarnult bőr mindenkinek vonzó lehet, a napozásnak káros hatásai is vannak. Legalábbis, ha túlzásba visszük. Öregíti a bőrt, leéghetünk, és az ismétlődő napégés jelentősen növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Kutatások szerint az UV-sugárzás a melanómák 65, más bőrdaganatok 90 százalékához járul hozzá. A bőrtípusunktól függ, mennyire vagyunk érzékenyek a napfényre. Tanácsaink segítenek abban, hogy kialakítsd saját, személyre szabott bőrvédelmedet, a Fitzpatrick-féle bőrtípus besorolás alapján.

A speciális besorolás aszerint osztályozza a különböző bőrtípusokat, hogy mekkora a természetes védekezőképességük a napfény ellen. A Mutasd a bőröd, és megmondjuk mennyire kell védened a naptól! című cikkben találod a tesztet, ami alapján Te magad is felmérheted, hogy mely bőrtípusba tartozol a Fitzpatrick-féle besorolás alapján. Ezúttal pedig abban segítünk, hogy a kategóriák szerint, mire kell ügyelni.

 

Egy kis ismétlés 

A Fitzpatrick-skála hat kategóriába sorolja a bőrtípusokat. A nagyon világostól, az egészen sötétig. Általánosságban elmondható, minél világosabb a bőröd, annál nagyobb a leégés és a bőrrák kialakulásának kockázata. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a sötét bőrszín megóvna az ultraibolya-sugárzás káros hatásaitól, köztük a bőrráktól. Az erős UV-sugárzástól tehát mindenkinek védenie kell magát.

Személyre szabott bőrvédelem, bőrtípusonként

Az I-es és II-es típusba tartozó emberek haja és bőre általában világos, és szeplősek. Mind olyan tényező, amely növeli a bőrrák kockázatát. Már néhány perc után is leéghetnek, és ismétlődő napártalom esetén, idővel a bőrükön a korai öregedés jelei figyelhetők meg. Ha ebbe a típusba tartozol legalább 30-as, de inkább 50-es fényvédő faktorú naptejet használj, ami széles spektrumú, az UVA és UVB sugarak ellen is véd, de még biztosabb védelmet nyújt – főleg arcon, nyakon – az 50-es faktorú fényvédő krém. A szabadban válaszd az árnyékos helyeket pihenésre és sétáláskor is, valamint viselj olyan ruházatot, amely visszaveri a napfényt (jellemzően a fehér és homokszín árnyalatok a leghatékonyabbak)

Ha a Fitzpatrick-féle skála alapján a III-as, vagy IV-es kategóriába sorolható a bőröd, akkor kevésbé vagy érzékeny a napfény hatásaira. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell óvnod. Bár ritkán égsz csak le, inkább barnulsz, a naptej használata Neked is javasolt. Legalább 15-ös, vagy annál nagyobb faktorszámú napvédővel kend magad. Amennyiben hosszú ideig tervezel a napon tartózkodni, ruhával is óvd a bőrödet. Az ebbe a típusba tartozók bőre és szeme általában világosbarna, hajuk színe pedig a sötétszőkétől a sötétbarnáig változik.

Az európai származású emberekre nem jellemző, hogy bőrtípusuk szerint az V-ös, vagy VI-os kategóriába tartoznának. Náluk a sötét, akár a szinte fekete bőrszín a tipikus, a szemek és a haj is kifejezetten sötét. Ők azok, akik soha nem égnek le, az erős napsugárzás káros hatásai alól azonban nem mentesülnek. A melanoma egy bizonyos fajtája épp náluk fordul elő a leggyakrabban. Amennyiben hosszú ideig tartózkodnak a napon bőrüket legalább 15 faktoros naptejjel kell védeniük.

Fontos megjegyezni, hogy napfényre mindannyiunknak elengedhetetlen szüksége van, hiszen az ultraibolya-sugárzás hatására kezd el szervezetünk D-vitamint termelni. Amit azonban kerülni kell, az a bőrtípusunknak megfelelő fényvédelem nélküli sütkérezés, főleg a legkritikusabb 11-15 óra közötti időszakban. Erről bővebben az Élvezd a nap jótékony hatásait kockázatok nélkül című cikkünkben írunk

 

Naturland jótanácsok minden bőrtípushoz:

  • A szemed védelméről se feledkezz meg, mert az erős napsugárzás azt is károsíthatja. Használj megfelelő UV-szűrővel ellátott napszemüveget. Sajnos melanóma, ha ritkán is, de a szemben szintén kialakulhat, ezért a szemet is védeni kell 
  • Az arcodat is óvd. Széles karimájú kalap tökéletes erre a célra
  • 11 és 15 óra között senkinek sem javasolt a tűző napon tartózkodni
  • A szoláriumozás bőrtípustól függetlenül növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Azoknál, akik 35 éves koruk előtt rendszeresen ilyen gépeket használnak, hetvenötször nagyobb a valószínűsége a melanómának  
  • Rendszeresen vizsgáld át bőrödet, ha pedig bármi aggasztót veszel észre fordulj orvoshoz! A helyes önvizsgálathoz az Ismerd fel időben a bőrrákot című cikkünkben kaphatsz hasznos tanácsokat.
  • Járj évente melanóma-szűrésre!