Ismerd fel időben a bőrrákot – a helyes önvizsgálat

Ahogy a legtöbb ráktípusra, a bőrön jelentkező rosszindulatú elváltozásokra is igaz a mondás, hogy a korai felismerés életet menthet. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy havonta átnézzük bőrünket, szokatlan, gyanús elváltozások után kutatva. Azt azonban le kell szögezni, hogy a rendszeres önvizsgálat nem helyettesíti az orvos által végzett szűrést, amire évente egyszer érdemes időt szánni. Cikkünkből megtudhatod, mi a helyes módja az önvizsgálatnak és azt is, mire kell figyelned.

A bőr rosszindulatú daganatait alapvetően két típusra osztjuk: melanómára és nem melanóma-típusúakra. A melanóma a bőr festékes sejtjeiből indul ki, gyakran meglévő anyajegyekből, de azoktól függetlenül is megjelenhet, és rendkívül agresszív betegség. A nem ide sorolható bőrdaganatok általában lassabban növekednek és a bőr felső rétegét érintik. Mindkét alaptípus kialakulásában jelentős szerepet játszik a túlzásba vitt napozás. A hangsúly ugyanis a mértéken van. A mértékletes napozás betartva néhány szabályt, rendkívül hasznos, és szükséges a szervezetünk számára nélkülözhetetlen D-vitamin előállításához. A megfelelő egyensúly megtalálásában segítünk az Élvezd a nap jótékony hatásait kockázatok nélkül című cikkünkben. Nem csak a túlzásba vitt napozás, de a szolárium használata is kártékony. Kutatások szerint annak, aki 35 éves kora előtt rendszeresen jár szolizni 75%-kal nagyobb az esélye a melanóma kialakulására.

Magas a bőrrák kockázata azoknál, akiknél korábban már előfordult a betegség, vagy a családban volt rosszindulatú bőrdaganat. A rizikó azoknál is magasabb, akiknek legyengült az immunrendszerük, vagy a Fitzpatrick-skála szerint I-es, vagy II-es bőrtípussal rendelkeznek. A Mutasd a bőröd, és megmondjuk mennyire kell védened a naptól! című cikkünkből megtudhatod, hogy a Te bőröd ezekbe a kategóriákba tartozik-e.

Mikor, mivel, hol végezz önvizsgálatot?

A legjobb, ha egy jól megvilágított szobában állsz neki a tested feltérképezésének. Tetőtől talpig vizsgáld át magad. Szükséged lesz egy nagy, lehetőleg egész alakos, és egy kisebb kézi tükörre, a nehezen láható helyekhez. Ezeknek a területeknek az átnézésére, ha tudsz, kérj meg egy családtagot, vagy barátot. 

Az első alkalomnak különös jelentősége van. Szánj időt arra, hogy alaposan megfigyeld anyajegyeidet, foltjaidat, szeplőidet, vagy az egyéb jellegzetességeket a bőrödön, hogy kiszúrd, ha bármelyik változna. Havonta végezz önvizsgálatot! Ez a sötétebb bőrűeknek is ajánlott, mert a bőrrák náluk is előfordulhat.

Mit keress?

Fontos tudni, hogy a bőrrák sokféle formában, méretben jelentkezhet. Van, amelyik a napnak leginkább kitett területeken – arc, fej, nyak, hát – alakul ki, de olyan típusa is ismert, amely a ruhával fedett testfelületen észlelhető. Lényegében bárhol a testen előfordulhat rosszindulatú elváltozás.  Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy ugyanaz a bőrrák máshogy nézhet ki az egyes bőrtípusoknál.  

Gyanúra ad okot, ha új vagy változó anyajegyet, foltot találsz magadon. Akkor is konduljon meg a vészharang, ha ezek körvonala, felszíne, tapintása és színe egyenetlen, aszimmetrikus. Bőrrákot jelezhet, ha megemelkedik, csomósodik az anyajegy, vagy a felszíne változik, durvává, fekélyessé válik. A viszketés is lehet a betegség tünete, ahogy a vérzés, szivárgás is. A nem gyógyuló seb szintén figyelmeztető jel. FONTOS: ezeken túl más tünetek is utalhatnak bőrrákra, ezért ha bármilyen gyanús, vagy szokatlan elváltozást észlelsz fordulj orvoshoz. Ha az önvizsgálat során nem találsz aggodalomra okot adó elváltozást, akkor se hagyd ki az évenkénti szűrővizsgálatot, ami a korai felismeréshez elengedhetetlen! 

Naturland tanácsok a helyes önvizsgálathoz:

  • Állj a tükör elé és vizsgáld át az arcod, füled, nyakad, mellkasod és a hasad. A nőknek a mellüket is meg kell emelniük, hogy az alatta lévő bőrfelületet is ellenőrizni tudják
  • Nézd át a hónaljad, a karod mindegyik oldalát, a kézfejedet és a tenyeredet. Az ujjaid közötti és a körmöd alatti részeket se hagyd ki!
  • Ülj le és úgy ellenőrizd a lábaidat. Nézd át a combjaid külső-belső részét, a sípcsont környékét, a lábfejeidet. Ne feledkezz meg ezúttal se az ujjak közötti és a körmöd alatti területekről
  • Most jön kihívás: azok a területek, amelyek nehezen láthatóak. Vegyél egy kézi tükröt és azzal nézd át a talpad, a vádlidat, a combod hátsó részét
  • A kis tükör segítségével ellenőrizd a feneked, a nemi szerved, a hát alsó és felső részét, a tarkódat és a füled hátulját
  • A fejbőröd sem maradhat ki: egy fésűvel részenként válaszd szét a hajad, hogy alaposan át tudd vizsgálni azt is!
  • Ez nyilván időbe telik, de hidd el, megéri!