Mutasd a bőröd! – a Fitzpatrick-féle bőrtípus teszt

Mutasd a bőröd, és mi megmondjuk, mennyire kell védened a naptól! A genetikai hajlam és bőröd napfényre adott válasza határozza meg a bőrtípusodat. Legalábbis abból a szempontból, hogyan hat rá az ultraibolya sugárzás, azaz mekkora a kockázata a bőrrák kialakulásának. Persze lehet, most csak legyintesz egyet, hogy minek Neked teszt, mikor a tükörben is pontosan látod, hogy fehér-, vagy kreolbőrű vagy. Hidd el, korántsem a bőröd színe az egyetlen, amit számításba kell venned, ha önfeledten sütkéreznél a napon. Töltsd ki a Fitzpatrick-féle tesztet, hogy megtudd, mi jellemző a Te bőrtípusodra!

Egy harvardi bőrgyógyász, Thomas B. Fitzpatrick 1975-ben fejlesztette ki a róla elnevezett Fitzpatrick-skálát. Ez, néhány egyszerű kérdés alapján, hat kategóriába sorolja a különböző bőrtípusokat. A bőrt például aszerint osztályozza, mennyi melanin található benne.

 

Mi is az a melanin?

Egy sötétbarna pigment. Megtalálható a hajban, a bőrben és a szem íriszében. Minél több van belőle, annál sötétebb a bőröd, a hajad, a szemed, és kevésbé valószínű, hogy leégsz a napon. Értelemszerűen, ha kevés a melanin a bőrödben, alacsonyabb a védekezőképessége a nap UV-sugaraival szemben, és valószínűleg hamar rákvörös leszel. Minden leégés pedig növeli a bőrrák kockázatát. 

Töltsd ki a tesztet, hogy megtudd, milyen a bőrtípusod!

Nagy bőrtípus-teszt

Nagy bőrtípus-teszt

Válaszolj az alábbi kérdésekre, hogy megtudd, milyen bőrtípusba tartozol! Figyelem: Fontos, hogy valós és minél pontosabb válaszokat adj, ellenkező esetben megtévesztő lehet a teszt végeredménye.

Milyen a szemed színe?
Milyen a természetes hajszíned?
Milyen színű a bőröd, napozás nélkül?
Mennyi szeplőd van a napnak ki nem tett bőrfelületeden?

Naturland figyelmeztetések bőrtípusok szerint:

  • Ha a Fitzpatrick-féle teszt alapján az I-es bőrtípusúak közé tartozol, akkor bőröd gyakorlatilag nem képes természetes védelmet nyújtani az ultraibolya sugárzás ellen. Különösen érzékeny vagy a napfényre, már néhány perces napozás is károsítja a bőrödet.
  • Hasonlóan az I-es típushoz, a II-es kategóriába soroltak is könnyedén leégnek, akár már tíz perc alatt is pecsenyepiros lehetsz, ha nem védekezel a nap ellen. 
  • Kevésbé érzékeny a bőröd a napsugárzásra, ha a teszt alapján a III-as bőrtípusba tartozol. Fokozatosan barnulsz, és csak ritkán égsz le. Fényvédelem nélkül azonban fél óránál több tartózkodás nem ajánlott a tűző napon Neked sem.
  • A IV-es típusba tartozók alig tudják, mi az a napégés. Könnyedén lebarnulnak, a bőr természetes védekezőképessége megfelelően erős.
  • Az V-ös és VI-os bőrtípusúak egyáltalán nem égnek le. Kifejezetten erős a bőrük UV elleni természetes védelme
  • FONTOS: a sötétebb bőr sem jelent abszolút védelmet a bőrrák ellen. A melanóma egyik fajtája jellemzően pont náluk alakulhat ki. Így bármelyik bőrtípusba is tartozol rendszeresen végezz önellenőrzést! Ennek helyes módját megtalálod az Ismerd fel időben a bőrrákot című cikkünkben.

Ha az is érdekel, mi a bőrtípusodnak leginkább megfelelő védekezési mód a napfény ellen, olvasd el a Személyre szabott bőrvédelem című cikkünket!