Élvezd a nap jótékony hatásait kockázatok nélkül

Élvezd a nap jótékony hatásait kockázatok nélkül

A világ lakosságának mintegy háromnegyede (!) D-vitamin hiánnyal küzd, és a legtöbben nem is tudnak róla. Az arány Magyarországon sem jobb. Pedig a D-vitamin elengedhetetlenül szükséges egészségünk megőrzéséhez: egyebek mellett erősíti az immunrendszert, hozzájárul a csontritkulás megakadályozásához, a normál fogazat és izomzat fenntartásához. A legfőbb D-vitamin forrásunk a nap, vagyis a napból érkező UV-B sugárzás, amelyet bőrünk elnyel és megindul szervezetünkben a termelődés. A Naturland jótanácsaiból megtudhatod, hogyan juthatsz a legtöbb D-vitaminhoz úgy, hogy bőrödet is megóvd a nap káros sugaraitól.

Bár bizonyos ételek is tartalmaznak D-vitamint, ám azokból szervezetünk nem képes akkora mennyiséghez hozzájutni, amennyire szüksége lenne. Étrendkiegészítőkkel is biztosíthatjuk a megfelelő adagot, de a napnak nincs párja. Az UV-B sugárzás hatására előállított D-vitamin sokkal tovább marad meg a vérünkben, mint a tablettákból nyert. 

Ez a fajta vitamin zsírban oldódik, ami azt is jelenti, hogy szervezetünk képes belőle raktározni. Ha elegendőt „gyűjtünk” be a napfényes időszakban, akkor a készleteink télen is kitarthatnak. A modernkori társadalomban azonban sajnos ez a ritkább eset. A korábbi földművelő életmód háttérbe szorulásával az is együtt jár, hogy egyre kevesebb időt töltünk a szabadban, sokszor egész nap az irodában kuksolunk, így esélyünk sincs annyi napfényt magunkba szívni, amellyel a szürke hónapokra is elegendő D-vitamint raktározhatnánk. A szokásaink és az életmódunk változása miatt, vagy épp a nap káros hatásaitól tartva sokan még nyáron sem jutnak megfelelő mennyiségben D-vitaminhoz. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban nem kell félni attól, hogy a napsugárzás károsítaná bőrünket, egészségünket.

 

Ne égj le!

Sokan azt gondolják, hogy a D-vitamin termeléshez órákig kell süttetni magunkat, de ez tévedés. Napi 15-30 perc is elegendő reggel 8-11 és délután 15-18 óra között, ha testünk legalább negyedét, közvetlenül éri a napfény. Ha fényvédőt használunk ennél több idő javasolt. De az első, és legfontosabb tudnivaló: úgy gyűjtsd be a D-vitamin termeléshez szükséges napfénymennyiséget, hogy közben ügyelj arra, nehogy leégj.

Elő a lábakkal 

Bármelyik testrészünket is éri a napfény, a D-vitamin termelés megindul szervezetünkben. Az arcunkat azonban mégsem érdemes kitenni a sugárzásnak, mert az öregedés korai jeleinek megjelenését kockáztatjuk, ráadásul a pofink mindössze testfelületünk 9 százalékát teszi ki. Ez pedig még elég messze van a kívánatos 25 százaléknyi bőrfelülettől, ami már elegendő. 

A karok, a has a mellkassal együtt, valamint a hát körülbelül egyforma felületét teszik ki testünknek: kábé egyötödét. Lábaink pedig 36 százalékát, több, mint egyharmadát. Azaz, csak a lábaink napoztatásával már elegendő D-vitamint tudunk előállítani!

 

Naturland jótanácsok a D-vitaminban „gazdag” és leégéstől mentes napozáshoz 

  • Bár erősebb UV-B sugárzásnál kevesebb idő is elegendő a megfelelő mennyiségű D-vitamin termelődéshez, 11-15 óra között semmiképpen nem javasolt a tűző napon tartózkodni. 
  • Ha sötétebb a bőröd, több időt kell a napon töltened elegendő mennyiségű D-vitamin termeléséhez. A Fitzpatrick-féle skála alapján – amelyről a Mutasd a bőröd, és megmondjuk mennyire kell védened a naptól! című cikkben részletesen írtunk – a II-es bőrtípusúaknak 15 perc elég, a III-asoknak 30 perc reggel 8 és 11 valamint délután 15 és 18 óra között
  • Ha bőröd érzékenyebb, használj naptejet, nehogy leégj  
  • Naptej felvitelekor a fentebb javasolt napozási időtartamokat növelned kell, mert a krémek megszűrik az UV-B sugárzást és ezzel csökkentik a D-vitamin termelődést
  • Az ablaküvegen keresztüli napozást felejtsd el, csak meleged lesz, de D-vitamint egyáltalán nem fog előállítani szervezeted. Nyisd ki az ablakot, és úgy ülj a napfénybe. Ezt az irodában is megteheted
  • A munkahelyeden a kávé -, vagy egyéb szünetben menj ki a szabadba a napfényre
  • Idősebbeknek több napra van szükségük, mert D-vitamin termelődésünk a kor előrehaladtával csökken
  • A legjobb, ha fekszel, vagy hátradőlsz, miközben napozol, mert úgy több sugárzás ér
  • Ha már tavasztól szoktatod magad a napfényhez, kisebb eséllyel fogsz leégni