
2025. június 27.
Nyáron fogyni?!
Alapvetően igen, de nem minden áron! Ahogy beköszönt a nyár, egyre többen éreznek erős késztetést arra, hogy megszabaduljanak a téli időszak alatt felszedett kilóktól – gyorsan, látványosan és lehetőleg azonnal. A bikini- és beachbody szezon közeledte sokakat motivál, de ugyanakkor el is keseríthet. Mert egyszerre vagyunk lelkesek és szorongók, tele fogadalmakkal, de gyakran saját magunk felé tarthatatlan elvárásokkal. Valóban jó ötlet-e mindenáron fogyni a nyáron? És mit érdemes másképp csinálni, mint az év többi részében? A NATURLAND MEGMUTATJA.
A test nem számológép – miért nem elég csak kalóriát számolni?
Sokan gondolják, hogy a fogyás pusztán a „bevitt kalória mínusz elégetett kalória” képlet eredménye. Csakhogy a valóság ennél összetettebb. Ugyanazt az ételt két különböző ember teljesen másképp hasznosítja – attól függően például, hogy milyen hosszú az emésztőrendszere, milyen a bélrendszer mikrobiomja (a benne lévő hasznos baktériumok összessége), vagy hogy mekkora izomtömeggel és milyen genetikai háttérrel rendelkezik. Van olyan ember, aki mindig „nagy kanállal eszik” a kalóriát „fűtésre” használja, állandóan finom meleg a bőre és párololgtat, míg mások alig esznek és hideg kezük-lábuk, azaz arányaiban másra hasznosítják a bevitt tápanyagot. Az ételek elkészítési módja (főzés, párolás, aprítás, darálás) is jelentősen befolyásolja, mennyi energia szívódik fel belőlük.
Ráadásul az anyagcserénk sem állandó: stressz, alváshiány, hormonális változások és életkor mind befolyásolják, mennyire „égetünk jól”. Tehát a kalóriatáblázatok vagy fitneszalkalmazások adatainak vak követése gyakran félrevezető lehet és csalódásokat okoz.
A nyári fogyás előnyei – és csapdái
Nyáron természetes módon többet mozgunk, többet tartózkodunk a szabadban, és ha megtehetjük, gyakran könnyebb, zöldség- vagy saláta alapú, szezonális ételeket választunk. Több friss gyümölcs kerül ilyenkor a tányérra, csökken a nehéz, zsíros ételek iránti vágy (nem kell a téli hideget kifűteni) – mindez segítheti egy egészségesebb testsúly elérését.
Ugyanakkor a nyárnak megvannak a maga kihívásai is. A hőség miatt hajlamosak vagyunk kevesebbet enni, ami azonban nem feltétlenül jelent hosszú távon egészséges fogyást – főleg, ha közben nem pihenünk eleget, vagy ha az éhezés után később roham- vagy túlevéssel kompenzálunk. A drasztikus diéták, böjtök vagy egyoldalú étrendek gyakran a visszájára sülnek el, és csak rövid távú eredményt hoznak, aztán visszatér a rettegett jo-jo hatás és szépen visszahízzuk, amit leadtunk.
A nyári tányér: színes, friss, könnyű
Sokan úgy gondolják, hogy elég csak „könnyebb” ételeket választani, és máris egészségesebben élnek. Csakhogy a „light”, „csökkentett kalóriatartalmú” vagy „diétás” címkék sokszor megtévesztőek: ezek az ételek gyakran tele vannak rejtett cukrokkal, zsírral, mesterséges édesítőszerekkel, adalékanyagokkal, mesterséges ízfokozókkal.
Egy pohár gyümölcsös joghurt, egy dobozos gyümölcslé, vagy egy reggeli müzli bőven tartalmazhat annyi hozzáadott cukrot, amennyi a napi ajánlott maximum – vagy még többet. A legjobb, amit tehetünk: törekedjünk a minél kevésbé feldolgozott, friss, szezonális alapanyagok fogyasztására. Egy felszeletelt friss barack, pár szem eper, cseresznye belekeverve natúr joghurtba, kicsi granolával. Egy szívsaláta, paradicsommal, uborkával, olivaolaj-almaecet öntettel, pici sajttal, könnyű csirkehusival – többet ér, mint bármilyen csomagolt diétásnak mondott termék.

Étkezés és agyműködés: kapcsolat a tányér és a közérzet között
Rengeteg olyan élelmiszer, alapanyag van, amelyek nemcsak a súlyra, hanem az agyunkra is hatnak. Tehát amit megeszünk, az nemcsak a testsúlyunkra, hanem az agyunk működésére, hangulatunkra és teljesítményünkre is hatással van. Az agyunk a test tömegének mindössze 2%-át teszi ki, de az anyagcseréből származó energia 20%-át használja fel. Nem véletlen ez, hiszen az állatvilágban a delfinek után az emberi agy a legnagyobb és leginkább energiaigényes szerv – táplálni kell. Nem mindegy azonban, hogy milyen „üzemanyagot” kap.
A mediterrán diéta – amely sok zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, halat és kevés, de minőségi vörös húst tartalmaz – bizonyítottan segít megelőzni a depressziót, a kognitív hanyatlást és az agyi gyulladásokat. Az omega-3 zsírsavak, flavonoidok, antioxidánsok kiválóan támogatják az idegsejtek regenerálódását, a memória működését és segítenek a jó hangulat kialakulásában is.
Mitől hatékony a böjt, és mikor érdemes beiktatni a nyári hónapokban?
A böjt inkább egy tudatos szokás és nem csak vallási hagyomány. A böjt nem feltétlenül éhezést jelent. Sokkal inkább egyfajta lelassulást, újragondolást, amit nemcsak vallási okból, hanem életmódváltás céljából is érdemes lehet időről időre beiktatni. Ez lehet például a feldolgozott cukrok, üdítők, édességek, péksütemények időszakos elhagyása, vagy az étkezési ablak beszűkítése az ún. időszakos böjtölés (intermittent fasting) alkalmazásával.
Az ilyen típusú „szelektív böjt” nemcsak a testsúly kontrolljában segíthet, hanem az emésztőrendszer regenerálódását, a vércukorszint stabilizálását és az étkezési szokások újratervezését is támogatja. A hangsúly azonban itt is a tudatosságon van: nem a tiltásokon és a bűntudaton, hanem a jólléten és az örömteli étkezésen.
Fogyj a nyáron úgy, hogy közben élvezed az étkezést is
Mindent összevetve lehet fogyni ésszel és örömmel is. De legyünk óvatosak a különböző varázslókkal és internetes csábításokkal: nyáron különösen csábító lehet a gyors fogyás ígérete. Érdemes azonban minden ilyen ígéretet több forrásból ellenőrizni és utánaolvasni a véleményeknek. Illetve érdemes hosszú távon gondolkodni: nyilván nem csak pár hétig akarunk jól kinézni, hanem éveken át szeretnénk egészségesek és kiegyensúlyozottak lenni. A siker kulcsa nem a napi kalóriaszámlálásban vagy az okosórák mutatóiban rejlik, hanem az étkezés minőségében, az étkezésben, mint örömérzetben és a fenntartható szokások kialakításában.
Legyen a cél inkább az, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben – akár egy könnyű nyári salátától, akár egy jól átaludt éjszakától, vagy egy boldogan elkészített, közösen elfogyasztott ebédtől.