Gyógynövényes tea tisztítókúra

Űzd ki a mérget, salakot!

Mi az a méregtelenítés, miért fontos és hogyan kezdjek neki? Mi az salak, ami bennem van? Már az egy jó kezdés, ha ezeket a kérdéseket egyáltalán felteszed magadnak. Az állandó fogyasztásra, pörgésre és teljesítményre hangolt világunkban ezerféle káros hatás is ér bennünket. Fontos, hogy ennek tudatában legyünk és segítsünk a szervezetünknek (és a lelkünknek is) a megtisztulásban. Adunk pár NATURLAND-tippet, hogyan kezdjél bele!

Hamarosan beköszönt a nyári időszak, ami egyrészt nagyon jó, hiszen jótékony hatással van az életkedvünkre. Nyáron minden színesebb, illatosabb, világosabb és ez jót tesz a hangulatunknak. Nyáron spontánabbak vagyunk, sokáig süt a nap, hajlamosak vagyunk később lefeküdni. Az is igaz viszont, hogy a forróság, a kánikulai időszakok, a meleg éjszakák, a hirtelen lecsapó zivataros időjárás és a magas páratartalom külön-külön is nagyon meg tudja terhelni a szervezetünket. Hát még ha mindez egyszerre jelentkezik! Azoknál, akik városokban élnek, sok-sok betonfelülettel körbevéve, fokozottabban jelentkeznek ezek a hatások. Eleve a városokban sokkal nagyobb a stressz, a zaj és szennyezettebb a környezet. Több a programlehetőség, sokféle kísértés jön szembe, egyik eseményből zuhanhatnak a másikba és közben kevesebb figyelem és energia jut az egészségre. A városlakóknak ezért talán még tudatosabban oda kell figyelniük a test, a szervezet épségére, egészséges működésére és a rekreációra, amelynek fontos része lehet a (testi-lelki) méregtelenítés.

A méregtelenítés folyamatának (lakóhelytől és életkortól függetlenül :-D) három fontos része van, érdemes mindegyikre azonos figyelmet fordítani. Az egyik a megfelelő táplálkozás, ami tudatosságot, odafigyelést igényel, de egyáltalán nem lehetetlen feladat. A másik – és a NATURLAND ebben tud igazán sokat segíteni – a folyadékbevitel. Sokféle általános és speciális gyógyteánk van ugyanis, amelyek a vese, a máj egészségét védik vagy kifejezetten salaktalanításra ajánlott termékek. A harmadik része a méregtelenítés folyamatának pedig a lelki salakanyagok, mérgek kipucolása, ami talán a legnehezebb, de semmiképpen nem kihagyható része a folyamatnak – ez utóbbiról egy külön cikkben írunk.

A TEST MÉREGTELENÍTÉSE

Nézzük először a testi részét, mert az az egyszerűbb. Nyilvánvaló, hogy a 21. századi életvitel során, amikor már évtizedek óta nagyipari körülmények között gyártják nekünk a tartós vagy tartósított élelmiszereket, bizony rengeteg vegyianyagot is beviszünk pusztán az étkezéssel. Amikor salaktalanításba kezdünk, az legyen az első lépés, hogy ezek bevitelét radikálisan csökkentjük. Tudjuk, hogy nem egyszerű feladat, ezt nem is állítjuk, de már rövidtávon megéri! Az étkezésünket gyorsan egészségesebb irányba lehet állítani, erről már sokszor írtunk és sok Naturland-tippet adtunk nektek. A méregtelenítés és ezáltal az általános közérzetünk szempontjából érdemes a zöldség-gyümölcs alapú étrend irányába elmozdulni. Az év minden szakaszában hasznos és tudatos döntés különösen aktuális nyáron. Nagyon nem célszerű ugyanis nehezen emészthető, zsíros húsokkal, pörköltekkel, olajban sült köretekkel megterhelni a gyomrunkat, akkor amikor a külső hőmérséklet 30 plusz Celsius-fok. Rossz kifogás és „gyógymód”: legurítunk egy jó csapolt sört vagy nagyfröccsöt mellé, aztán majdcsak megmozdul a gyomrunk. Ne tegyük, hiszen az emésztés eleve egy nagyon energiaigényes élettani folyamat. Nem véletlen, hogy bőségesebb étkezés után elálmosodunk, hiszen a szervezet arra mozgósítja az energiáit, hogy megeméssze a táplálékot! Figyeld meg az állatokat, kutyádat, macskádat, mit csinálnak, amikor megkapják a kaját? Beverik és utána beverik a szunyát! (Nem véletlenül találták ki a mediterrán népek a szieszta-fogalmát, de erről majd egy későbbi cikkben írunk.)

salátás nyári fogás
Naturland-tipp: könnyű és könnyen emészthető fogásokat válassz nyaranta! Saláták pici sajttal, könnyen grillezett husival, hallal, superfood-ok, mártogatósok könnyű rozsos kenyérrel és sok-sok gyümölcs, tejtermék! A zöldséges ragukon, szószokon alapuló tészta-, bulgur- és rizses fogások is jó választások a melegben. Forró húsleves helyett hideg krémlevesek, gyümölcslevesek ajánlottak – ez utóbbiak akár az édességet is kiválthatják. Aki édesszájú és desszertmániás, lehetőleg kerülje a nehéz, főttkrémes tortákat, diós-mákos-cukros pitéket, helyette könnyű pohárdesszerteket, fagylaltot, sorbet-et válasszon, ha jót akar magának és az emésztőrendszerének.

A SALAKANYAGOK KIPUCOLÁSA

Kajálási tippek ezzel letudva? Korántsem! Ugyanis a méregtelenítési folyamat szerves része a megfelelő folyadékbevitel. Ami semmiképpen nem napi három csapolt sört jelent, vagy egy-két házmestert. A hosszútávú egészség és szerveink működése szempontjából is elsődleges a megfelelő mennyiség – ez minimum napi 2 liter, egészséges italt jelent: víz, gyógytea, tea, gyümölcslé, tejtermék stb. Két liter folyadékot bevinni nem is olyan egyszerű feladat, mondjuk így néz ki ekkor egy nap (és ez még mindig alig 2 liter!):
• reggelire 2 deci tejeskávé
• délig 2 nagy pohár (3 dl) tea vagy víz
• ebédre, dél körül 3 deci könnyű leves
• estig 2 nagy bögre (3 dl) tea, limonádé, víz
• estére vacsorához újabb 2 deci víz vagy gyümölcslé

Naturland-tipp: ha méregtelenítésbe, salaktalanításba fogunk, akkor a szervezetet, különösen a kiválasztásban közreműködő szerveket „át kell mosni”. Ehhez megfelelő mennyiségű, inkább 2,5-3 liter per nap folyadék szükséges és ennek jó részét salaktalanító és detoxikáló gyógynövényes tea formájában érdemes meginni. A kívánt hatás elérését a gyógyteák használati útmutatója tartalmazza.

könnyű nyári fogás

Ne feledd, hogy a méregtelenítés természetes módszereken alapul, és segít megszabadulni a testben felgyülemlett káros anyagoktól. Azáltal, hogy tisztítjuk a testünket a környezeti ártalmaktól és a stressztől, elősegítjük az egészségünk megőrzését és növeljük a vitalitást. Amikor salaktalanítunk, akkor támogatást nyújtunk a szervezet öngyógyító képességéhez, segítünk a szervezet öngyógyító képességének fokozásában. Azáltal, hogy eltávolítjuk a méreganyagokat, támogatjuk a szervek optimális működését és segítünk a szervezetnek visszanyerni az egyensúlyát és vitalitását.
És még egy hallatlan előny: a méregtelenítés általában az energiaszintünk növekedésével és jobb közérzettel jár együtt. A tisztító eljárások segítenek megszabadulni a fáradtságot okozó tényezőktől, anyagoktól, ami energikusabb és frissebb életérzést eredményez.