Életmódváltás?! – NO PIA!

Mit iszol? Mivel kínálhatunk meg? Iszol valamit? Kérsz egy pohárkával? Ugyan már, ennyi nem árthat! Megyünk este piálni? Ugye mennyire ismerős mindennapi fordulatok? Sajnos túlságosan is. Ma már egyértelmű és világos összefüggés mutatható ki a rendszeres alkoholfogyasztás és számtalan testi és lelki betegség, társadalmi probléma kialakulása között. Mi most nem riogatni szeretnénk, hanem újabb szempontokat adni az életmódváltáshoz, amelynek része az alkoholfogyasztás drasztikus csökkentése vagy teljes elhagyása. Jöjjenek először a kellemetlen tények!

 

Nemrégiben hallottunk egy elsőre viccesen hangzó mondatot: „Alkoholt csak a rendőrök, orvosok, bírók és mentősök fogyasztanak, mert mi, átlagemberek sört, bort, pezsgőt és rövidet iszunk.” Tényleg poénos, de sajnos éppen a lényegről tereli el a figyelmet. Több állítást is meg kell fogalmaznunk rögtön az elején és sajnos mindegyik egyszerre igaz. Az alkoholfogyasztásra az évezredek alatt teljes iparágak épültek rá, különböző fogyasztási kultúrák csatlakoznak hozzá, a társadalmak megtanultak a mellékhatásaival együtt élni és az egészségügyi rendszerek pedig több-kevesebb sikerrel igyekeznek kezelni számtalan káros hatását. Nem túl biztató kör.

Vegyünk elő egy szép borospalackot és pörgessük végig gondolatban, mi minden koncentrálódik benne! Ott van mögötte a borász és a pincészet, akik megtermelik, palackozzák és munkát adnak ezzel embereknek. Ugyanúgy, ahogy a dugó, az üveg és a címke beszállítói. Eljuthat ez a palack üzletekbe, bárokba, éttermekbe, kocsmákba, hotelekbe, fogadásokra és háztartásokba. Fogyaszthatjuk családi, baráti körben, ünnepi alkalmakkor, étkezéshez, vagy csak úgy, egy fáradt nap után. Mértékkel vagy mértéktelenül, alkalom- vagy rohamszerűen, ritkán vagy rendszeresen, akár mindennap. De hatásai tovább gyűrűznek és nem érnek véget a kellemes bizsergéssel, felszabadultsággal esetleg a tompán fejfájós másnapossággal. Az évek során végzetes betegségek, általános szellemi-testi leromlottság, mentális és alkoholos betegségek, alkoholizmus, daganatok, rengeteg felesleges, elkerülhető és megelőzhető halál, betegállományok, munkából kieső keresőképes nők és férfiak, széteső családok, tönkremenő emberi kapcsolatok. Puff – mondtuk, hogy nem fogunk ijesztgetni, de a tények makacs dolgok. Ijesztő távlatok egyetlen palackban, ha mélyebben belegondolunk. Talán nem véletlen, hogy ma már vannak olyan kutatások, amelyek szerint alkoholból nem létezik egészséges mennyiség. Azaz bármilyen keveset is iszunk, az árt és ártani fog.  És itt nem csak az egészségügyi hatásokra kell gondolni. Megoldja ezt a problémakört egy-egy beiktatott „száraz november” vagy böjti időszak? Aligha.

De akkor mit tegyünk? Először is nézzünk őszintén szembe az alkoholfogyasztási szokásainkkal! De ne hazudjunk magunknak, mert mégis kit csapunk be? Saját magunkat? Mert olyan nincs, hogy a feleségem, a barátnőm, a gyerekem, a főnököm, a haverom, az anyám stb. miatt akarok változtatni az életemen és megszabadulni a piálástól. Nem, nem! Az ember ezt mindig önmagáért csinálja. És két dolgot kell megtenni: elsőként összeszámolni és bevallani, elismerni, hogy mennyit is iszik valójában. Másodjára pedig megfogadni, hogy a saját magam kedvéért és azért, mert szeretem magamat annyira, én erről le tudok mondani/el tudom hagyni/le tudom csökkenteni jelentősen. Pont. Ha ez megvan, akkor lehet továbblépni és tartós tettekre fordítani az elhatározást.

A kényelmetlen szembenézés és az ócska hazugságok kidobálása nem spórolható ki a folyamatból. Kezdjük először a kellemetlen tényekkel történő szembenézéssel, majd egy következő írásban sorba vesszük a kifogásokat – és azok cáfolatát.

Érdemes első körben összesíteni, mit és mennyit iszunk. Tulajdonképpen egy piálási naplót kellene vezetni legalább egy hónapon keresztül, hogy tisztán láthassuk, mennyi tiszta szeszt öntünk magunkba. A kiszámítási módszer nem is annyira bonyolult.

Sok helyen olvashatunk az egységnyi alkohol (standard unit alcohol) fogalmáról. Ez a mérőszám azt jelzi, hogy az adott alkoholos ital mennyi alkoholt tartalmaz. Nincs nemzetközi konszenzus arról, hogy mennyi tiszta alkoholt tartalmaz egy standard mennyiségű ital, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alkoholhasználati zavarok azonosítási tesztjének példakérdőíve 10 grammot használ és a legtöbb ország ezt a mennyiséget alkalmazza. Tehát egy alkohol egység egyenlő 10 gramm etil-alkohollal. Ezt a mennyiséget egy átlagos ember mája egy óra alatt képes lebontani.

Átlagosan 1 egységnyi (10 gramm) alkohol található 1 dl borban, 1 pohár (3 dl) sörben és 3 cl égetett szeszesitalban. Bővíthetjük és konkretizálhatjuk még a fogyasztási egységeket. Például egy féldeci 40 fokos pálinka 16 gr alkoholt, egy deci martini 13 gr-ot, egy deci 50 fokos whisky 40 grammot, ugyanennyi vodka 30 gramm alkoholt tartalmaz.

A jelenlegi WHO szabályozás szerint felnőtt férfiak naponta maximum 2 egység alkoholt (20 gramm) fogyasszanak heti 2 nap szünet beiktatásával. A nők esetében ennek fele számít „biztonságos” mennyiségnek (ha létezik egyáltalán ilyen). Játsszunk el most a gondolattal és a számokkal: a felnőtt férfiak tehát egy héten 100 grammnál több alkoholt ne fogyasszanak. Az annyi 7 nap alatt mint: 5 korsó sör VAGY egy liter bor VAGY 3 dl pálinka VAGY egy üveg martini VAGY 2,5 dl whisky VAGY 3,3 dl vodka VAGY 11 dl pezsgő. Nők esetében a mennyiségek fele... Az ajánlásokban szerepel továbbá, hogy egy alkalommal 40 gramm alkoholtartalomnál nagyobb mennyiséget ne fogyasszunk – csak az összehasonlítás kedvéért: ez egy deci whisky!

Magyarország sajnos igen előkelő helyen áll a tiszta alkoholban számított egy főre jutó fogyasztásban. 2018-as adatok szerint minden hazai lakos 11,35 liter tiszta alkoholt fogyasztott. Érthetőbbé és igazán megdöbbentővé tehetjük ezt az adatot, ha palackozott borban fejezzük ki. Egy átlagos bor körülbelül 12% tiszta alkoholt tartalmaz térfogat százalékban, tehát egy liter borban 0,12 liter tiszta alkohol van. Az egy főre jutó évi 11,35 liter tiszta alkohol tehát évente 95 palack bornak felel meg (egy fő 15 évesnél idősebb személyre vetítve). Ez azt jelenti, mintha minden 15 évesnél idősebb magyar minden egyes nap meginna 2 deci bort! Ez egy elég döbbenetes szám, ha mélyebben belegondolunk.

Na akkor innen lehet kezdeni a számolgatást és szembenézni a saját heti, havi adatainkkal!