Sétálj az egészségedért III. – taposd ki a feszültséget

Egy percre sem tudod kikapcsolni az agyad? Egymást kergetik a gondolatok a fejedben? Sokan vagyunk ezzel így. Nehéz akár csak egy percre is megszabadulni a napi gondoktól, a munkahelyi nehézségektől, a családi vitáktól és elfelejteni azokat. Mint egy kellemetlen útitárs kísérnek bennünket nap, mint nap és szüntelen figyelmet követelnek. Érezzük, ahogy lassan felemészt minket a szinte állandó feszültség, a szorongás és a stressz. A séta ezen is segíthet. Főleg, ha a következő trükköket alkalmazva, teljesen kikapcsolod agyad mozgás közben. 

Ne gondolj rá! Csak engedd el! Ne stresszelj annyit! Hányszor, de hányszor halljuk ezeket a jótanácsokat? Azt azonban szinte soha nem mondja el senki, hogyan kellene ezt csinálni. Tippjeink segítenek abban, hogy séta közben megtisztítsd elmédet. 

 

Kezdd azzal, hogy gyalogláskor magadban számolod a lépéseket. Egytől tízig, majd tíztől visszafelé. Ezt ismételd meg néhányszor, és ha valami elvonná a figyelmed rá se ránts, kezdd újra a számolást. Ha ez túl monoton lenne, akkor játszhatod azt is, hogy tíz után irányt váltasz, és úgy kezded visszafelé mondani a számokat. 

A számolás után jöhet a környezet megfigyelése. Először összpontosíts a hangokra. Bárhol is vagy – erdőben, parkban, vagy csak az utcán – figyeld meg, milyen zajok vesznek körül. Ne arra koncentrálj, hogy ezek kellemesek, vagy épp ellenkezőleg, és nem is kell megnevezni azok forrását sem. Egyszerűen csak vedd észre azokat. Néhány perc után irányítsd figyelmed a szagokra. Koncentrálj arra, hogy milyen illatokat érzel, de ne köss hozzájuk érzelmeket. Ezúttal sem kell megfejtenie, hogy vajon honnan áradnak, csak szippants mélyeket. A szimatolás után következhet a látvány befogadása.  Fókuszálj arra, hogy milyen tárgyak, színek vesznek körül. Ha valami miatt elkalandoznának a gondolataid, vagy elvonja a figyelmed egy kikerülendő akadály út közben, nem baj. Türelmesen térj vissza a feladathoz és tudatosan koncentrálj arra, amit látsz.

 

Próbáld ezt a tudatosságot tartani, miközben sétálsz. Semmi mást nem kell tennie az út során, nem kell megjavítania dolgokat, vagy változtatni azokon, csak fülelj, szimatolj és vedd szemügyre a tájat, amin keresztül haladsz. Majd a séta végén térj vissza a mozgás fizikai érzetének tudatosítására. Figyelj a lábadra, ahogy a talajhoz ér. Az izmaidnak a feszülésére, végtagjaidnak mozgására. Ezután fejed be a gyakorlatot és a sétát is, pihenj meg.

Levezetésként gondold át, hogyan érezted magad a gyaloglás közben. Fontold meg, hogy mit csináltál jól, vagy esetleg min szeretnél változtatni legközelebb. Végül tervezd meg, hogy következőre mikor mész sétálni, és jutalmazd meg magad egy jó csésze teával.

Ha többet olvasnál róla miért egészséges sétálni, itt olvashatsz tovább:

Sétálj az egészségedért I. – évezredes módszer, mai tippekkel

Sétálj az egészségedért II. – helyes testtartással a fájdalom elkerüléséért