Sétálj az egészségedért I. – évezredes módszer, mai tippekkel

„Ha rossz a kedved, sétálj! Ha utána is rossz a kedved, sétálj még egyet!” Az orvostudomány megalapítójának tartott Hippokratész szavai ezek. És milyen igaza volt! A híres ókori görög orvos már 2400 évvel ezelőtt is tudta – amit azóta rengeteg kutatás bizonyított -, hogy számos jótékony hatása van a gyaloglásnak. Csupán napi fél óra, és máris sokat tettünk a lelkünk és a testünk egészségéért.

Hippokratész úgy tartotta, hogy a séta a legjobb orvosság, ezért gyakran rendelt el testmozgást pácienseinek. Az évezredes bölcsességet ma is érdemes szem előtt tartani. Bizonyított, hogy ez az egyszerű tevékenység, ha rendszeresen végezzük csodákat tesz az egészségünkkel. Javítja a testtartást, az egyensúlyt, a rugalmasságot, erősebbé teszi a csontokat és az izmokat, és hozzájárul a fogyáshoz. A séta továbbá enyhítheti a fájdalmainkat, és segít az ellazulásban, a stressz levezetésében, a mindennapi gondok hátra hagyásában.

 

De mit is jelent a rendszeresség? A tudományos kutatások szerint napi legalább 30 percnyi tempós séta évekkel megnöveli a várható élettartamot a mozgásszegény életmódhoz képest. Sokszor azonban az első lépések a legnehezebbek. Túl hideg van, fáradt vagyok, fut a lakás, majd holnap…. Ugye ismerős mondatok, amelyekkel – valljuk be – mentségeket keresünk magunk számára, hogy miért nem épp most kezdünk mozogni. Ha azonban őszinték vagyunk tudjuk, hogy hiába várunk arra, hogy minden körülmény ideális legyen. Tedd meg most az első lépést, és tervezd meg, hogy a következő hét napban mikor és merre fogsz sétálni!

Ha társat is találsz a gyalogláshoz, akivel közben egy jót beszélgethetsz, nem csak, hogy élvezetesebb lesz a mozgás, de segít abban is, hogy kitarts, és ne add fel. Először kisebb távokkal kezdj. Az is elegendő, ha csak 15-20 percet sétálsz. Majd, ahogy egyre jobbnak érzed az erőnléted, úgy növelheted a napi gyaloglóidőt.

Következő cikkünkben, további tippeket, ötleteket osztunk meg, amelyekkel még jobban kiélvezheted a mozgás jótékony hatásait és javíthatod erőnléted, erősítheted izmaidat.

Ha többet olvasnál róla miért egészséges sétálni, itt olvashatsz tovább:

Sétálj az egészségedért II. – helyes testtartással a fájdalom elkerüléséért

Sétálj az egészségedért III. – taposd ki a feszültséget