Sétálj az egészségedért II. – helyes testtartással a fájdalom elkerüléséért

Fáj a nyakad, vállad séta közben? Valószínűleg nem megfelelő a testtartásod gyaloglás közben. A helyes pozíció megtalálásához és megtartásához azonban gyakorlásra van szükség, hogy minél hatékonyabb és fájdalommentes legyen a mozgás.  Miután eleinte ez is fárasztó, inkább sétáljunk kevesebbet, de jó testtartással. Hogy milyen is a jó testtartás, a következőkben hét egyszerű lépésben le is írjuk! 

  • Először is húzd ki magad, nyújtsad felfelé a törzsed, és csak állj egyenesen. Ne görnyedj és ne is homoríts. Ezt egy tükörben könnyen ellenőrizheted.
  • A törzsed továbbra is egyenesen tartva kezdj el sétálni. Ügyelj arra, hogy ne dőlj se előre, se hátra, mert azzal túlzottan megterheled a hátizmaidat, és az egyensúlyodat is elveszítheti. Gyalogláskor csak az emelkedőn felfelé, vagy a lejtőn lefelé kell bedőlni.  
  • Nézz előrefele! A legjobb, ha körülbelül 6 méterrel magad elé összpontosítod a tekinteted. Így jól láthatod az utat, és azt is, ha oldalról közelít valaki. Közvetlenül a lábad elé csak akkor nézz, ha valamilyen akadályt kell kikerülni. Ha tekinteted ugyanis lefelé irányul önkéntelenül is előre hajolsz, a hátad begörnyeszted, és máris oda a helyes testtartás.
  • Segíti az előrefelé nézést, ha az álladat párhuzamosan tartod a talajjal, mintha egy kicsit felszegnéd. Ha figyelsz erre, csökkented a nyak és a hát terhelését.  
  • Az is kulcsfontosságú, hogy a vállaid megfelelően tartsad. Ez segíti csökkenteni a feszültséget, és a jó karmozgás alapja. Először is engedd le, és kicsit húzzad hátra – de ne erőből – majd próbáld ellazítani vállaidat. Ha elsőre nem sikerülne, ezzel az egyszerű trükkel biztos menni fog: néhányszor húzd fel vállaid, azután hagyjad, hogy leessenek, és ekkor húzd lazán hátra őket. A feladatot séta közben és ha megpihensz, ismételd meg többször. 
  • Ügyelj a hasadra is gyaloglás közben. Egy kicsit húzzad be a hasizmaidat, a törzsizmaid pedig tartsd feszesen. Igen jól érzed, ez nem egyszerű, de az izmok idővel megerősödnek, és – nem mellékesen – a hasad is laposabb lesz. Ha sikerül a pozíciót megtartania séta közben, és hasad kissé behúzva is tudsz teljes, mély lélegzetet venni, akkor biztos lehetsz benne, hogy tartásod megfelelő. 
  • Told ki feneked, majd húzzad be. A gyakorlatot ismételd meg többször, hogy megtaláld medencéd középállását. Ha megvan, tartsd ott gyalogláskor, ezzel megakadályozva, hogy túlzottan homorítsad, vagy domborítsad hátát. Figyelj rá, hogy csípőd se előre, se hátra ne dőljön járás közben. 

Amint látod, nem is olyan egyszerű helyesen sétálni, de azért nem egy ördöngősség! Ne keseredj el, egy kis odafigyelés, egy kis gyakorlás, és gond nélkül megy majd. Utána pedig már falhatod is a kilométereket.