ÉLETMÓDVÁLTÁS – FEL A FOTELBŐL!

„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel!” – talán sokaknak ismerősen cseng ez a rigmus. Évtizedeken keresztül a régi Magyar Televízióban minden este ment az úgynevezett „TV-torna”. Mi most talán mosolygunk ezen az intézményesített népnevelési szándékon, de aktualitásából semmit nem vesztett. Ugyanis változatlanul nagyon keveset mozgunk. Aminek hatását a pénztárcánk is megérzi. Nocsak?

 

Ma már közismert tény, hogy az egészségtelen életmód egyik fő tényezője az alacsony fizikai aktivitás – a dohányzás, italozás és rossz táplálkozás mellett. Magyarán lusták és tunyák vagyunk, ami kihatással van nemcsak az egészségünkre, hanem a gazdasági teljesítőképességünkre is. Ebben az írásban ezt a témát boncolgatjuk kicsit és adunk pár NATURLAND -tippet a változtatáshoz.

„Ép testben, ép lélek.” – tartja a latin mondás. Talán nem véletlen, hogy számtalan egészségiparban tevékenykedő cég is jelmondatául választotta az ókori bölcsességet. De a suliban is bizonyára hallottuk ezt a tesitanároktól, mikor beállítottak minket egy-egy Cooper-tesztre. Bár az ő szándékuk nyilván nem az volt, hogy aztán jobban teljesítő munkavállalók legyünk, de talán sejtettek valamit. Például azt, hogy a magasabb fizikai aktivitás a jobb mentális és fizikai egészséggel összefüggésbe hozható. Ami a munkavállalók nagyobb termelékenységével, és ezáltal gyorsabb gazdasági növekedéssel is összefügghet. Hoppá!

Jól ismert tény ma már, hogy a rendszeres, aktív testmozgás (tehát nem az, hogy egy sörrel átsétálok a hűtőtől a tévé elé) csökkenti a szívbetegségek, az agyvérzés, egyes rákos megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Azért ez nem elhanyagolható előny-mennyiség, ugye? Egy 2018-as brit kutatás pedig megállapította, hogy napi fél óra testmozgás jó 40 százalékkal csökkenti a depresszió kialakulásának veszélyét. Azok az emberek, akik több, rendszeres testmozgásról számoltak be kimutathatóan jobb lelki-mentális egészségről számoltak be.

NATURLAND-tipp: már heti 150 perc mérsékelt testmozgás vagy 75 percnyi erőteljes edzés is azt jelenti, hogy megfelelően magas a fizikai aktivitásunk. Heti 150 perc annyit jelent, mint egy héten ötször harminc perc mozgás – ezért az nem egy kivitelezhetetlen dolog. Jót tesz a testnek, jót tesz a léleknek.

De mi az összefüggés a munkahelyi teljesítmény, a magasabb fizetés és a fizikai aktivitás között? Korábbi tanulmányok szerint például az, hogy akik többet mozognak, akár tíz százalékkal is több pénzt keresnek. A magyarázat az, hogy akik csapatsportokban, edzőtermekben mozognak, azok több emberi kapcsolatot, ismeretséget, haverságot építenek ki, ami jó hatással lehet a karrierjükre. De ez csak az egyik magyarázat. A másik sokkal egyszerűbb és közvetlenebb: akik többet sportolnak, kevesebbszer betegek. Akik nem mozognak eleget, azok évente akár 4 munkanapot is veszítenek betegállomány miatt, ez pedig már közvetlenül érinti a pénztárcánkat. Könnyen belátható továbbá, hogy aki kevesebbet betegeskedik, az nyilván kevesebbet is költ gyógyszerre, orvosra, diagnosztikára, tehát általában egészségügyi ellátásra. És itt betegség esetén nem csak arra kell gondolni, hogy napokra ágynak esünk valami komolyabb nyavalyával, hanem elég egy-egy elhúzódó megfázás, köhögés, allergiás tünetek, makacsabb fertőzés, amelyeket mind-mind kezelni kell.

NATURLAND-tipp: ne várjuk meg a bajt, hanem előzzük meg! Számtalan olyan vitamin és étrendkiegészítő készítmény érhető el, amelyekkel sokat tehetünk általános egészségi állapotunkért.

Gimnasztika, fitnesz

Hiába taglaljuk azonban az anyagi előnyöket és hátrányokat, ez gyakran kevés az életmód megváltoztatásához. Ösztönözni is kell erre magunkat és egymást. Ennek sikerében az egyik gátló tényező az, hogy az emberek túlzottan optimisták, derűlátóak a saját egészségükkel kapcsolatban. Jól mutatja ezt az a tény, hogy a munkahelyek által támogatott testmozgásra ösztönző, egészséges életmódot népszerűsítő programokban átlagosan a munkavállalók 7 (hét!) százaléka vesz csupán részt. A munkahelyek ösztönzésénél valószínűleg jóval jelentősebb a családok, barátok, párok támogatása abban, hogy kezdjük meg a rendszeres testmozgást!

NATURLAND-tipp: együtt könnyebb! Ha elhatároztuk, hogy változtatunk és ezután többet és rendszeresen mozgunk, akkor keressünk ehhez társakat! Győzzük meg a párunkat, a barátainkat, csatlakozzunk be Facebook-csoportokba, alkalmilag szerveződő kiránduló csoportokba, teljesítménytúrázók közé. A legjobb (és legolcsóbb) aktivitás többekkel együtt kimenni a természetbe, erdőbe, dombok, fák közé menni egy feszeset, közben beszélgetni és lenyugtatni magunkat a zöldben – egy lépéssel közelebb a természethez!