Életmódváltás: NO PIA – második rész

„Csak egy pohárkával, abból baj nem lehet.” – sokszor mondjuk ezt másoknak és magunknak is. Az alkoholtartalmú italok fogyasztása egyidős a kultúránkkal. Nem is lenne vele talán különösebb probléma, ha az emberek mértékkel fogyasztanák. De sajnos a fejlett világ nagy része nem igazán mértéktartó ebben a kérdésben sem. Ha vissza akarjuk szorítani az italfogyasztásunkat, akkor az alkohollal kapcsolatos kellemetlen tények ismerete mellett nem spórolhatjuk meg a hazugságok és önfelmentő gondolatok kidobását sem. Vegyük sorra ezeket és a cáfolatukat is!

 

MENTEGETŐZÉS 1: én csak minőségi vörösbort/whiskyt/kézműves sört iszom. Oké, de ez a hatásokat tekintve alapból is butaság, hiszen az alkoholtartalom ott van mindegyikben. A kellemes pszichés majd később kellemetlen pszichés és még rosszabb testi függőség a faluvégi koccintóstól és papramorgótól ugyanúgy kialakul, mint egy francia syrah-tól vagy cseresznyefahordóban érlelt calvadostól. Maximum előbb lezajlik a folyamat nagyon káros része. Szóval nem jó kifogás az, hogy a minőségi pia nem árthat. Gondoljunk csak a híres és gazdag alkoholista celebekre – nyilván nem bolti sütőrumot szopogattak évtizedekig.

MENTEGETŐZÉS 2: én csak hétvégenként iszom. Oké, de mennyit és mit? Jellemzően péntek esti rohamivászat, hogy kioldjad a heti stresszt? Két óra alatt 3-4 koktél, vagy 5-6 rövid kis energiaitallal turbózva? Megköszöni a májad, epéd, bél- és idegrendszered? Ugye nem? Szombaton pihi vagy afterparty és utána folytatás? Vasárnap egész nap ki vagy ütve, próbálod kialudni magad, próbálsz kijózanodni egy besötétített szobában, hogy hétfőn kevésbé mákosan kezdjed a melót... Ja, hogy közben elment a hétvége úgy, hogy bármi hasznosat csináltál volna és valódi rekreációt ajándékoztál volna a szervezetednek? Majd a jövő hét végén...megyünk megint piálni?! A „csak hétvégente iszom” gyenge kifogás, főleg, ha egy este beviszed a heti „ajánlott” maximum mennyiséget. Az ugyanaz, mintha mindennap ittál volna.

MENTEGETŐZÉS 3: a nagyapám mindennap megivott egy feles törkölyt és 85 évig élt, közben meg szalonnát evett hagymával! Csudajó, a nagypapád valószínűleg nagyon szerencsés fickó volt, nyert a genetikai lottón. De azért annak érdemes utánakérdezni a családi legendáriumban, hogy tényleg makkegészséges volt-e élete végéig? Egyrészt. Másrészt korán sem biztos, hogy te is ugyanazon a nyerő (genetikai) oldalon állsz. Harmadrészt vedd végig, hogy a nagypapi milyen környezeti hatásoknak, stressznek stb. volt kitéve élete során és vajon ő is egy nagyvárosban élte le az életét egy ipari, mesterséges környezetben, esetleg egy kis faluban élt és mindennap a szabad levegőn dolgozgatott? Szóval érdemes csínján bánni az ilyen összehasonlítgatásokkal, hiszen belátható, hogy az elődeinktől messzemenően különböznek az életkörülményeink. Már egy generáción belül is nagyon eltérőek az alkoholfogyasztási szokások. Köztudott, hogy a fiatalok egyre korábban és gyakrabban nyúlnak a pohár után és részegednek le népszerű party-piáktól, amik ízletesek, édesek, tele vannak cukorral, itatják magukat – és jól becsapják a fogyasztót, hiszen, ami ilyen finom, az nem lehet káros...ja: de!

MENTEGETŐZÉS 4: én utána néztem az interneten és kiszámoltam, hogy mi az egészséges mennyiség és csak annyit iszom. Egészséges mennyiség? Tényleg létezik ilyen? Honnan tudod kiszámítani, rád milyen hatással lesz rövid- és hosszútávon? És hogy neked mennyi az „egészséges” piamennyiség? Jó eséllyel, csak akkor szembesülsz vele, amikor már kialakultak a bajok, az egészségi problémák. Ráadásul nagyon kevés olyan ember van, aki egy táblázat szerint éli az életét. Általában nem így működnek a dolgok. Plusz, ha rendszeresen fogyasztasz alkoholos italokat, akkor bizony – kiszámolósdi ide vagy oda – nagyon könnyen becsúszik még egy-egy plusz pohár vagy üveg vagy palack. Aztán akkor mi lesz? Kiszámolod, hogy hány napig nem ihatsz, hogy ellensúlyozd? Nem életszerű. Mint ahogy az sem életszerű, hogy bárki tökéletesen tudja és tisztában van vele, hogy a szervezetére milyen hatással van a rendszeres alkoholfogyasztás. Merthogy ez egyénenként eltérő. Ami az egyiknek meg se kottyan, az a másikat már kiüti. Az egyik szereti a vörösbort, a másik egy pohár után rosszul lesz tőle. A sort folytathatnánk.

MENTEGETŐZÉS 5: nekem kell az az egy sör/bor/feles amikor hazaérek, ahhoz, hogy lelazuljak és magam mögött hagyjam a gondjaimat, hogy ki tudjak kapcsolni. Bizony ez a legnehezebb: a lelki-pszichés függőség. Egyrészt azért, mert ezeket nagyon könnyen bemagyarázza magának az ember és jól el is hiszi. Másrészt azért, mert alattomos, mint minden önbecsapás. Az emberek többsége úgy állítja ezt (mármint, hogy pia vagy bármilyen pótszer kell az ellazuláshoz), hogy soha nem próbálta ki, mi van akkor, ha másként csinálja? Vagy egyszerűen csak nem hiszi el többé, hogy egy ital szükséges ahhoz, hogy jobban érezze magát a bőrében? Miért nem tudja ugyanazt a hatást (lenyugvás, lelazulás) elérni másként, más módszerekkel? Mondjuk egy feszes munka utáni sétával? Meditációval, jógával? Esetleg a sport? Kocogni, játszani a kutyával? Mosogatás, kertészkedés, locsolás – bármi, ami máshová tereli a figyelmet? Kiülni az erkélyre, teraszra, udvarra és nem csinálni semmit?! A legjobb és legfontosabb dolgok egyike! Lecsendesedni, nem gondolni semmire, nem lapozgatni a híroldalakat, a Facebook algoritmusa által elém pakolt fölöslegességeket, hanem simán unatkozni. És utána belevágni valamibe, amihez igazán kedvet érzünk! Nem kell hozzá semmilyen pótszer, se cigi, pláne nem alkohol!

A végén pedig ajánljuk figyelmetekbe a John Hopkins Egyetem kutatói által kidolgozott tesztet, amely kerek-perec megmutatja, hogy vannak-e gondjaid az alkohollal és az alkoholfogyasztási szokásaid milyen mértékig befolyásolják az életedet. Érdemes csöndes magányban, magunkkal őszintén szembenézve kitölteni és utána meglepődni az teszt eredményén. De hát én csak egy-egy pohár bort iszom esténként! Hát ennyit sem kellene.