
2025. április 1.
Mire jó a VAS?
A vas létfontosságú ásványi anyag a hemoglobin megfelelő működéséhez, amely a vérben az oxigén szállításához és más különböző élettani folyamatok elvégzéséhez szükséges fehérje. A vas hiánya számos súlyos egészségügyi problémához vezethet, beleértve a vashiányos vérszegénységet is (anemia). A vas rengeteg kulcsfontosságú élettani folyamat nélkülözhetetlen eleme, ezért ügyelni kell a megfelelő mennyiségű vas bevitelére.
Érdekes tények a vasról
A vas ajánlott napi bevitele (RDA) korosztályonként eltérő, de a várandós nőknek van a legnagyobb szükségük rá. A vas segíti az egészséges terhességet, a megnövekedett energia szükségletet és támogatja a jobb sportteljesítményt. Nem véletlen, hogy a vashiány a női profi sportolóknál igen gyakori tünet. A tengeri kagylók, a dúsított gabonafélék és a fehérbab mind kiváló vasforrás. Talán nem annyira közismert, de a túl sok vas sem egészséges, mert növelheti a májrák és a cukorbetegség kockázatát.
A vaspótlás akkor lehet egy hasznos módszer, ha nehézséget okoz az elegendő mennyiségű vas bevitele. Például, ha valaki vegetáriánus vagy vegán és kizárólag növényi alapú étrenddel próbálja meg bevinni a megfelelő mennyiséget, akkor szüksége lehet pótlásra. Érdekes az is, hogy jobban járunk, ha táplálkozással próbálunk meg eleget fogyasztani a vasból és inkább érdemben teszünk a felszívódását akadályozó tényezők megszüntetéséért vagy csökkentéséért. Sok vasban gazdag élelmiszer ugyanis más hasznos tápanyagokat is tartalmaz, amelyek együttesen támogatják az egészséget.

A vas előnyei
Segíti megőrizni a szervezet számos létfontosságú funkcióját, beleértve az általános energiaszintet, a koncentrációt, a megfelelő gyomor-bélrendszeri folyamatokat, az immunrendszert és a testhőmérséklet szabályozását. A vas előnyei, hatásai egészen addig észrevétlenek maradnak, amíg nem jutunk elegendő vashoz. A vashiányos vérszegénység állandó fáradtságot, szapora szívdobogást, sápadt bőrt és légszomjat okozhat.
A vasnak kiemelt szerepe van az egészséges terhesség fenntartásában. Azok a nők, akik terhesek és vashiányosak is egyszerre, egyértelműen vaspótlásra szorulnak. Vannak olyan kutatások, amelyek szerint minden terhes nőnek kellene kiegészítő vasmennyiséget szednie. A terhesség alatt ugyanis a vér mennyisége és a vörösvérsejtek termelése jelentősen megnő, mert a növekvő magzatot oxigénnel és tápanyagokkal az anya szervezete látja el. Így mindenféle tápanyag, köztük a vas iránti igény is magasabb.
A vas oxigént szállít az izmokhoz és az agyhoz, ezért szerepe létfontosságú a mentális és fizikai teljesítőképesség fenntartásában. Az alacsony vasszint koncentrációhiányt, fokozott ingerlékenységet és csökkent állóképességet eredményezhet. A vashiány eleve gyakoribb a sportolók, különösen a fiatal női sportolók körében és különösen igaz ez a az állóképességi sportot, például a hosszútávfutást űzőkre. A sportolók vashiánya csökkenti a sportteljesítményt, gyengíti az immunrendszert. A hemoglobin hiánya ugyanis nagymértékben csökkentheti a szervezet azon képességét, hogy oxigént szállítson az izmokba.
Vasbevitel a gyakorlatban

A vas biológiai hasznosulása alacsony, ami azt jelenti, hogy nem szívódik fel könnyen és nagy mennyiségben. A felszívódás hatékonysága többek között függ a vas forrásától, azaz, hogy növényi vagy állati eredetű-e? Lényegesek az étrend egyéb összetevői, a gyomor-bélrendszer általános állapota, szedett gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők hatása. Vannak olyan országok, ahol a búzakészítményeket és az anyatejet helyettesítő tápszereket eleve vassal dúsítják.
A mindennapokban a különböző vitaminok és ásványi anyagok állandó méregetése akkora szellemi és időbeli leterheltséget jelentene, ami nem életszerű. Nem lehet életforma az, hogy állandóan számolgatunk, ezért a legelső, legfontosabb és legegyszerűbb tanács az, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzunk, a megfelelő arányok betartásával. Vessünk egy pillantást a vastartalmakra!
Vannak olyan hasznos táblázatok, amelyekből egy pillantással felmérhető, miben található sok vas. Ha az a vasforrás állati eredetű, akkor kb. 20 százaléka fel is fog szívódni.
És a táblázatok böngészése mellett (helyett) érdemes inkább sok zöldséget, gabonát, kevés, lehetőleg nem vörös húst fogyasztani. A paraj magas, növényi vastartalmának felszívódását gátolja a benne található oxálsav. És még ha iszunk mellé egy pohár tejet, akkor az abban található kalcium tovább gátolja a vas felszívódását. Ugyanakkor a C-vitamin javítja, tehát ha inkább egy pohár friss narancslevet, vagy citromos limonádét iszunk, máris jobban járunk.
Az étrend összeállításánál fontos azt is figyelembe venni, hogy bizonyos élelmiszerek és gyógyszerek csökkentik vagy egyenesen gátolják a vas felszívódását. Ilyenek például a protonpumpa-gátlók és az omeprazol tartalmú készítmények, amelyeket a gyomortartalom savasságának csökkentésére használnak. A különben nagyon egészséges gabonafélékben és hüvelyesekben, spenótban található polifenolok. A kávéban, teában, vörösborokban, bizonyos bogyós gyümölcsökben található tanninok. és a szénsavas italokban található foszfátok.
A legjobb vasforrások:
- Dúsított, sima, száraz zabpehely:
- Fehérbab, lencse, csicseriborsó
- Csipkebogyó, eper, ribizli (vörös, fekete)
- Étcsokoládé (min. 45 % kakaótartalom)
- Hőkezelt spenót, sóska
- Sertésmáj, csirkemáj
- Pörkölt pisztácia, mogyoró, mandula
- Bárányhús, kagyló
FORRÁSOK
https://www.medicalnewstoday.com/articles/287228
https://www.medparkhospital.com/en-US/lifestyles/health-benefits-of-iron
https://www.medicalnewstoday.com/articles/158800
https://hemokromatozis.hu/tudastar/dieta-etrend/etelek-vastartalma-tablazatok/
https://www.ucsfhealth.org/education/hemoglobin-and-functions-of-iron