A vas szerepe: oxigént szállító vörösvérsejtek

Erős, mint a vas

Sőt! Egy igazi kis vasgyúró! A vasszeget is megeszi. A magyar közmondások is bizonyítják, hogy a vas az egészség, az erő, az ellenállóképesség jelképe régóta. Élettani szempontból is nagyon fontos, hiszen olyan alapvető ásványi anyag, amely kritikus szerepet játszik szervezetünk általános egészségében és működésében. Most bemutatjuk a vas szerepét és a vashiány tüneteit.  Egy másik írásunkban pedig a különböző vastartalmú élelmiszereket és étkezési javaslatokat vesszük sorra.

Miben segíti szervezetünket a vas?

Az oxigénszállításban. Mert a vas a hemoglobin, azaz a vörösvértestekben található fehérje kulcsfontosságú összetevője. Ez szállítja az oxigént a tüdőből a test többi részébe, és a szén-dioxidot a testből kilégzésre a tüdőbe szállítja vissza. Elegendő vas nélkül a szervezet nem tud megfelelő mennyiségű egészséges vörösvértestet termelni az oxigén hatékony szállításához, ami fáradtsághoz és a vérszegénység egyéb tüneteihez vezet.

Az energiatermelésben, mert a vas részt vesz az adenozin-trifoszfát (ATP) előállításában, amely a sejtek elsődleges energiahordozója. Jelenléte elengedhetetlen az elektrontranszportlánchoz, azaz a sejtmagokban zajló reakciósorozathoz, amely ATP-t termel. A megfelelő vasszint hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet elő tudja állítani a különböző tevékenységeinkhez szükséges energiát.

Az immunfunkciókban. Ugyanis a vas létfontosságú az egészséges immunrendszer fenntartásához. Támogatja az immunsejtek, különösen a limfociták (fehérvértestek) növekedését és differenciálódását, amelyek fontosak a megfelelő immunválaszhoz. A vashiány ronthatja az immunfunkciót, így a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre.

A kognitív, azaz gondolkodási funkciókban is fontos, hiszen agyunk egészsége és kognitív fejlődése is függ tőle. Szerepet játszik az ingerületátvivő anyagok, úgynevezett neurotranszmitterek (pl.: dopamin, noradrenalin, szerotonin) és a mielin, az idegeket körülvevő védőhüvely kialakításában. A megfelelő vasszint fontos a koncentráció, a memória és más kognitív funkciók fenntartásához.

A vastartalmú élelmiszerek az immunrendszer támogatói
A vastartalmú élelmiszerek az immunrendszer támogatói

A jó izomfunkciókhoz is nélkülözhetetlen a vas, hiszen az izmok oxigénellátását biztosító fehérje, a mioglobin alkotórésze. Jelenléte elengedhetetlen az izmok anyagcseréjéhez és teljesítményéhez. Az elégtelen vasszint viszont izomgyengeséghez és csökkent állóképességhez vezethet.

A sejtszintű működés és növekedés folyamatában is részt vesz a vas, többek között a DNS-szintézisben és -javításban. Fontos a sejtek növekedéséhez és differenciálódásához, különösen a gyors növekedés időszakaiban, mint a csecsemőkor, a serdülőkor és a terhesség.

Az enzimfunkciókhoz is szükségünk van erre az ásványi anyagra. A vas ugyanis fémionként működik számos, az energiaanyagcserében, a méregtelenítésben és más biokémiai folyamatokban részt vevő enzim számára, amelyek létfontosságúak az anyagcsere-folyamatok megfelelő működéséhez.

Elég döbbenetes szembesülni azzal, milyen sok létfontosságú területen van szükségünk a vasra. Támogatja a különböző testi funkciókat, többek között az oxigénszállítást, az energiatermelést, az immunrendszer működését, a kognitív fejlődést és az izomteljesítményt. A megfelelő vasbevitel alapvető fontosságú az egészségünk megőrzésében.

De mi van akkor, ha nincs belőle elég a szervezetünkben? Akkor bizony vashiány alakul ki, ami világszerte a leggyakoribb táplálkozási hiányosság. Súlyosabb formájában vashiányos vérszegénység kialakulásához vezethet. A vashiánynak számos tünete lehet.

A vashiány tünetei

Állandó fáradtság és energiahiány, még pihenés után is. Általános gyengeség és csökkent fizikai teljesítmény.

A sápadt bőr és nyálkahártya is erre utalhat. A sápadtság, különösen az arcon, az alsó szemhéjak belső bélésén és a körmökön észlelhető.

A légszomj és nehézlégzés érzete, különösen fizikai tevékenységek során. Vagy légszomj érzése még minimális megerőltetés esetén is.

A vashiány tünete: általános gyengeség és fáradtság
A vashiány tünete: általános gyengeség és fáradtság

Gyakori szédülés vagy ájulásérzés, visszatérő fejfájás esetén is éljünk a gyanúval, hogy kevés a vas a szervezetünkben. Ugyanerre utalhat a hideg kezek és lábak szindróma, amikor hűvösek a végtagok, még meleg környezet esetén is.

A mellkasi diszkomfortérzet és heveny szívdobogás szintén nem jó jel, hiszen a szívnek keményebben kell dolgoznia a megfelelő oxigénszállítás érdekében.

A könnyen törő és vékonynak tűnő körmök, valamint a megmagyarázhatatlan hajhullás vagy ritkulás is utalhat vashiányra.

Az úgynevezett nyugtalan láb szindróma, amikor állandó kellemetlen késztetést érzünk a lábak mozgatására nemcsak idegi alapú tünet lehet, hanem vashiányra is utalhat.

És különösen csecsemőknél és gyermekeknél a csökkent étvágy figyelmeztető jel.

A vashiány kezelése étrendkiegészítők mellett vasban gazdag élelmiszerek kiegyensúlyozott fogyasztásával kezelhető – erről bővebben itt olvashat.

Megbízható tudományos források a vas egészségben betöltött szerepéről

Egészségügyi Világszervezet (WHO), átfogó jelentéseket és iránymutatásokat nyújt a vashiányos vérszegénység megelőzéséről és ellenőrzéséről, beleértve az étrendi ajánlásokat és a közegészségügyi stratégiákat.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) részletes információkat nyújt a vashiányról, beleértve az okokat, a tüneteket és a megelőzési stratégiákat.

National Institutes of Health (NIH) különböző adatlapokat tartalmaz a vasról, amelyek kitérnek az ajánlott bevitelre, a forrásokra és az egészségre gyakorolt hatásokra.