Egészséges lépesméz, pollen, propolisz, méz az asztalon

Hidegben is propoliszt!

Télen se feledekezzünk meg a méhecskékről! Ugyan most még pihentető álmukat alusszák a kaptárak mélyén, de szorgos munkájuknak hála számos értékes anyagot hagynak ránk évről-évre. Egyik ezek közül a propolisz, egy különleges gyantás állagú keverék, amit nem a virágzatokból, hanem rügyekről és egyéb nedvdús növényi forrásokból gyűjtenek össze. A propolisz hatóanyagai fontos védőpajzsot jelenenek az embereknek is. Lássuk, mi mindenre jó ez a szuperanyag!

Közismert, hogy a természet körforgásában kiemelt szerep jut a méheknek. Nélkülük ugyanis nem történne meg a beporzás, azaz nem lennének se gyümölcsök, se zöldségek. Komoly bajban lennénk, ha nélkülöznünk kellene azt a rengeteg kincset, amit nekik köszönhetünk és táplálkozásunk alapját jelentik. A Naturlandnál is hosszú ideje hasznosítjuk azt, amit a méhészek már évezredek óta felismertek: a propolisz, más nevén a méhszurok számtalan jótékony hatását.

Miért hasznos?

A méhek a propolisszal fertőtlenítik a kaptáraikat, ezzel óvják, védik a különböző kórokozóktól. A gyantaszerű anyag nagyon hatásosan tartja távol a mikrobákat. Ezt az áldásos hatását ismerték fel a méhek és ezért használják a kaptár belsejének bevonására. A steril környezet ugyanis megvédi őket és petéiket a betegségektől. Erre a jótékony hatásra szemfüles őseink is felfigyeltek. A ókortól kezdve a propolisz az apiterápia, azaz a méhészeti termékekkel történő gyógyítás egyik csodálatos alapszere. Kezdetben sebgyógyításra és fekélyek kezelésére használták, mivel hatákonyan távol tartja a különböző fertőző ágenseket.

A kifinomult tudományos kutatások, anyagelemzések kimutatták, hogy több mint 300 alkotóelemből áll a propolisz. Közöttük vannak olyan hatóanyagok, amelyek gyulladáscsökkentő, antiallergén, antioxidáns és antibiotikus vegyületek. Különösen ez utóbbiak hatása a kiemelten fontos számunkra, hiszen sikerrel veszik fel a harcot a különböző bakteriális fertőzések esetén. A propolisz tehát nemcsak a méheknek fontos, hanem az embereknek is. Számunkra éppúgy védőpajzsot emelnek a fertőzések ellen vagy azok leküzdésében.

Propolisz-a-kaptár közepén-méhekkel.-Méh-ragasztó.-Méh-termékek.-Apiterápia.-Propolisz-kezelés
NATURLAND – Propolisz a kaptár közepén-méhekkel

Népgyógyászat, modern gyógyászat

A propoliszt régóta alkalmazza a népgyógyászat. A régmúlt korok gyógyítói, javasasszonyai, kuruzslói sebeket gyógyítottak, kezeltek vele, különböző bőrbetegségeket, fekélyeket gyógyítottak a segítségével, de torokfájás és szájfekély gyógyítására is alkalmazták. A propoliszt ugyanis éppen antimikrobiális tulajdonságai miatt alkalmazzuk a különféle szájápolási termékekben, úgymint fogkrém, szájvíz és toroköblögetők – csak mi már kissé korszerűbb formában és megelőző jelleggel is rendszeresen használjuk. A propolisz segít megelőzni a fogszuvasodást és az ínybetegségek kialakulását is. Különösen a megfázásos és influenza szezonokban használhatunk propolisz tartalmú gyógyhatású készítményeket, kivonatokat a felső légúti megbetegedések  megelőzésére, a panaszok enyhítésére , vagy propolisz tartalmú étrend-kiegészítőket az immunrendszer támogatására. A belőlük készült krémek, kenőcsök, balzsamok a bőr egészségét óvják és olyan bőrproblémák enyhítésére jók, mint az akné, az ekcéma vagy a pikkelysömör. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek a sebgyógyulásban és a gyulladások csökkentésében. Éppen ezen tulajdonságai miatt alkalmasak a propoliszos termékek a légúti fertőzések tüneteinek (köhögés, torokfájás) enyhítésére. Például a Naturland propolisz oldatos csepp ezeket a baktériumölő hatóanyagokat kínálja nekünk egyszerűen használható formában. Ez a készítmény nagyon hatékony enyhe fertőzések következtében fellépő felső légúti megbetegedések megelőzésére, illetve enyhítésére. Alkalmas továbbá a propolisz a húgyúti és gyomor-bélrendszerben fellépő gyulladások kiegészítő kezelésére, valamint a szervezet védekezőképességének erősítésére. Ez a különleges összetevő ugyanis képes az immunrendszert fokozottabb működésre ösztönözni, így a szervezetünk hatékonyabban, gyorsabban leküzdheti a kórokozók miatt fellépő gyulladásokat.

És a kezünk, bőrünk egészségéről, szépségéről se feledkezzünk meg amikor a hideg, száraz szelek nagyon könnyen szárítják a bőrt. A Naturland különleges összetételű, bőrtápláló terméke, a propolisz balzsam a finom illóolajok mellett tartalmaz B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminokat, valamint aminosavakat és ásványi anyagokat is. Gondosan kiválasztott, természetesen aktív hatóanyagaival, egyedi összetételével biztosítja a bőr optimális hidratálását, táplálását és védelmét.

A hideg, kevésbé napfényes, télvégi időszakokban nagyon sokféle kórokozó is kering a légkörben. Beszorulunk a lakásokba, irodákba, zsúfolt terekbe, könnyen  belátható, hogy ilyenkor gyorsan terjednek a különböző fertőző betegségek. Legyünk előrelátók és óvatosak, használjuk a Naturland propoliszos termékeit szervezetünk ellenállóképességének növelésére!

Nem véletlen, hogy a Naturlandnál gyakran mondogatjuk: minden jó, ami propoliszos.

Fontos tudni, hogyha bármilyen allergiánk vagy ismert érzékenységünk van méhészeti termékekre, mindenképpen konzultáljunk egészségügyi szakemberrel a propolisz használata előtt. Továbbá, ha bármilyen mellékhatást tapasztalunk, azonnal hagyjuk abba a használatát, és forduljunk orvoshoz. A biztonság érdekében mindig megbízható gyártótól, mint amilyen a Naturland, vásároljunk jó hírű és jó minőségű propoliszos termékeket.

FORRÁSOK

Naturland 1

Naturland 2