A propolisz jótéteményei

Méz, méhpempő, méhméreg, propolisz – mind-mind az apiterápia, azaz a méhészeti termékekkel történő gyógyítás csodálatos szerei. Mostani írásunkban a propolisz felhasználási területeit mutatjuk be. Szorgos, hártyásszárnyú kis barátaink a növények rügyeiből és nedvéből gyűjtött gyantaszerű anyagát igen régóta használjuk potenciális egészségügyi előnyei és gyógyászati tulajdonságai miatt.

A propoliszt az ókortól kezdve ismerték, mint sebgyógyításra és fekélyek kezelésére használt szert, hiszen nagyon hatásosan távol tartja a különböző mikrobákat. A méhek is tudják ezt a tulajdonságát, nem véletlenül a kaptárak egyik fő kötőanyaga. A méhek többlépcsős folyamat során állítják elő. Gyantaszerű anyagokat gyűjtenek növényekről és fákról, majd ezeket az anyagokat a kaptárban átalakítják.

A propolisz előállítása – hogyan csinálják a méhek?

Maga a folyamat rendkívül érdekes. A dolgozó nőstények felkeresik a fák rügyeiben, a nedvfolyásokban és bizonyos növényi váladékokban fellelhető gyantát. A különböző területeken élő, különböző méhfajok bizonyos típusú gyantákat kedvelnek és találnak, így a propolisz összetétele a helyi növénytakarótól és a kaptárak elhelyezkedésétől függően változik. Jellemzően gyantakeverékek, méhviasz, illóolajok és egyéb anyagok keverékéből áll, de pontos összetétele és tulajdonságai méhcsaládonként eltérőek lehetnek, így antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásai is változók. Kis túlzással mondhatjuk azt is, hogy nincs két egyforma belőlük. Ami nagyon hasonló az a propolisz előállításának folyamata.

A dolgozók szájszervükkel (mandibuláikkal) kaparják le a gyantát a növényekről. Az összegyűjtött nyers gyantát aztán a hátsó lábaikon lévő speciális szerkezetekben, az úgynevezett „pollenkosarakban” (corbiculae) szállítják be a kaptárba. Miután a gyanta a kaptárba került, a dolgozó méhek összekeverik azt más, ottani anyagokkal, például méhviasszal, nyállal és a mirigyeikből származó enzimekkel. Ezzel kémiai és fizikai módosításokat visznek végbe a kis sárgás-fekete rovarok, akik aztán együtt dolgoznak a gyanta megpuhításán és formálhatóbbá tételén. Az általuk átalakított anyagot nevezzük propolisznak.

A méhek a kaptárban lévő repedések és rések tömítésére használják, lég- és vízzáró tömítést létrehozva, ami segíti a stabil belső körülmények fenntartását és a hőmérséklet szabályozását.

De ez csak az egyik áldásos hatás. A másik, hogy a propoliszt antimikrobiális tulajdonságai miatt a kaptár belsejének bevonására is felhasználják a méhek, olyan steril környezetet teremtve, amely megvédi őket és a petéket a betegségektől.

A gyanta alapú anyag alkalmas a kaptár bejáratainak megerősítésére vagy a nyílások méretének csökkentésére, így a ragadozók számára nehezebbé válik a bejutás. Bizonyos esetekben a méhek a propoliszt beépítik a költőcellákba is, ezzel is segítve a fejlődő méhek és lárvák védelmét. A felesleges propoliszt gyakran a kaptáron belül speciális tárolócellákban tárolják.

Mire használjuk a propoliszt?

Legrégebben ismert népgyógyászati felhasználása a már említett sebgyógyítás, sebkezelés, különböző bőrbetegségek, fekélyek, valamint torokfájás és szájfekély gyógyítása. A propolisz antimikrobiális tulajdonságai miatt gyakran megtalálható a különféle szájápolási termékekben, úgymint fogkrém, szájvíz és toroköblögetők. Segít megelőzni a fogszuvasodást és az ínybetegségeket is.

Egészséges lépesméz, pollen, propolisz, méz az asztalon
Egészséges lépesméz, pollen, propolisz, méz az asztalon

Különösen a megfázásos és influenza szezonokban propolisz tartalmú kiegészítőket, kivonatokat használhatunk étrend-kiegészítőként az immunrendszer támogatására. A belőlük készült krémek, kenőcsök, balzsamok a bőr egészségét óvják és olyan bőrproblémák enyhítésére jók, mint az akné, az ekcéma vagy a pikkelysömör. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek a sebgyógyulásban és a gyulladások csökkentésében. Éppen gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt alkalmasak a propoliszos termékek a légúti fertőzések tüneteinek (köhögés, torokfájás) enyhítésére.

Mivel különböző antioxidánsokat tartalmaz, így megvédi a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodástól. Éppen ez a hatása teszi alkalmassá bizonyos öregedésgátló és bőrápoló termékekben történő felhasználását. Antimikrobiális tulajdonságai hasznosak a baktériumok és gombák elleni küzdelemben, ezért is használható fertőzések megelőzésére vagy kezelésére. A hagyományos orvoslásban emésztőrendszeri problémák kezelésére is javallották, bár a tudományos bizonyítékok ezen a területen még nem elégségesek.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a propolisz gyógyászati célú használatát fontolgatjuk, tanácsos konzultálni egy egészségügyi szakemberrel.

A propolisz a mindennapi életünkben is többféleképpen felhasználható lehetséges egészségügyi és jól-léti előnyei miatt. Néhány egyszerű módszerrel a fogyasztását beépíthetjük a mindennapi rutinunkba.

A mindennapos szájápolásnál például keressünk propolisz tartalmú fogkrémet, szájvizet vagy öblögetőt. Ezek a termékek segíthetnek a száj egészségének megőrzésében, a fogszuvasodás megelőzésében és a torok irritációjának enyhítésében.

A propolisz népszerű étrend-kiegészítő kapszulák vagy folyékony kivonatok formájában is. Akár naponta szedhetjük étrend-kiegészítőként, mint potenciális immunrendszer erősítőt, de mindig ügyeljünk arra, hogy a termék címkéjén található ajánlott adagolást kövessük.

A bőrápolásban a propolisz alapú krémek, testápolók és kenőcsök használhatók a bőr egészségének megőrzésére vagy éppen bőrbetegségek kialakulásának megelőzésére. Az aknés, ekcémás, száraz bőr hasznos segítője a propoliszos testápoló.  Divatos szó az anti-aging és ezen termékek között is találunk propolisz-tartalmúakat, hiszen ezek segíthetnek megvédeni bőrünket az oxidatív stressztől így segítve a fiatalosabb megjelenést.

Ugyanígy használhatunk kisebb vágások, horzsolások vagy égési sérülések esetén propolisz kenőcsöt a sebgyógyulás elősegítésére és a fertőzések megelőzésére. Nyilvánvalóan először meg kell tisztítani és fertőtleníteni a sebet, ezután alkalmazható a propoliszkészítmény.

Torokfájás, köhögés eseténmegfontolandó az enyhülést nyújtó, antibakteriális hatású propoliszos torokspray-k használata. A vízzel hígított propolisz tinktúrát hatékonyan használhatjuk gargalizáló oldatként is, hiszen alkalmas a szájban vagy a torokban lévő gyulladások csökkentésére. Ügyeljünk a termék hígítási utasításainak betartására!

Egyes kultúrákban a propoliszt hozzáadják ételekhez vagy italokhoz. Ilyen esetekben fontos, hogy kifejezetten fogyasztásra szánt propolisz termékeket használjunk, mivel nem mindegyik alkalmas konyhai felhasználásra.

Fontos: ha bármilyen allergiánk vagy ismert érzékenységünk van méhészeti termékekre, mindenképpen konzultáljunk egészségügyi szakemberrel a propolisz használata előtt. Továbbá, ha bármilyen mellékhatást tapasztalunk, azonnal hagyjuk abba a használatát, és forduljunk orvoshoz. A biztonság érdekében mindig megbízható gyártótól vásároljunk jó hírű és jó minőségű propoliszos termékeket.

Néhány megbízható, hiteles forrás a propoliszról:

Egészségkalauz

Házipatika

A lektorált tudományos folyóiratok értékes információforrást jelentenek a propolisz kutatásával kapcsolatban, ezeket olyan adatbázisokban kereshetjük, mint a PubMed, a Google Scholar vagy az egyetemi könyvtári adatbázisok. Keressük a botanikával, farmakológiával és méhészettel kapcsolatos cikkeket.

A tekintélyes egészségügyi szervezetek és kormányzati szervek honlapjai gyakran nyújtanak információt az étrend-kiegészítőkről és a természetes gyógymódokról. Ilyen például a National Institutes of Health (NIH), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA).

Kereshetünk olyan könyveket, amelyeket a méhészet, az apiterápia vagy a természetes gyógymódok szakértői írtak, ilyen például: Dr. Stefan Stangaciu és Dr. Kloss J. Pharm.

A méhészeti szervezetek és egyesületek honlapjain találhatunk megfelelő forrásokat és kiadványokat a propoliszról, beleértve annak gyűjtését, tulajdonságait és felhasználását.

A gyógynövénygyógyászattal és a hagyományos gyógymódokkal foglalkozó könyvek és weboldalak tartalmazhatnak információkat a propoliszról és annak hagyományos felhasználásáról.

Mindig legyünk óvatosak az online források használatakor, különösen azoknál, amelyeknek nincs hitelesítésük vagy tudományos alátámasztásuk. Keressük inkább a jó hírű egyetemek, kutatóintézetek és kormányzati szervek honlapjait.