Orbáncfű, Hypericum perforatum

Orbáncfű

Hypericum perforatum

Orbáncfű

Az orbáncfű (Hypericum perforatum) gyógynövényt évszázadok óta használják különböző betegségek kezelésére. A mentális állapotokra, különösen a depresszióra gyakorolt lehetséges pozitív hatásai miatt vált népszerűvé. Fontos megjegyezni, hogy bár az orbáncfüvet széles körben alkalmazzák étrend-kiegészítőkben, hatásai és biztonságossága még mindig folyamatos kutatások tárgya. Teáját jellemzően gyomor- és bélfekély, magas vérnyomás, emésztési zavarok, belső és külső vérzések, vese- és epebántalmak ellen használják. Forrázatával külsőleg bőrbántalmakat és nehezen gyógyuló sebeket kezelnek, öblögetőként torokgyulladás és fogínysorvadás ellen is bevetik.

Az orbáncfűről úgy vélik, hogy számos olyan aktív vegyületet tartalmaz (hipericin és hiperforin), amelyek feltehetően befolyásolják az agyban lévő neurotranszmittereket, például a szerotonint, a dopamint és a noradrenalint. Ezek az ingerület átvivő anyagok szerepet játszanak a hangulatszabályozásban, és feltételezhető, hogy az orbáncfű ezeken a mechanizmusokon keresztül fejthet ki antidepresszáns hatást. Az orbáncfű ilyen irányú hatásaival kapcsolatos kutatások vegyes eredményeket hoztak. Egyes tanulmányok szerint hatásos lehet az enyhe és közepesen súlyos depresszió kezelésében, hasonlóan bizonyos antidepresszáns gyógyszerekhez. Más vizsgálatok azonban nem találtak jelentős előnyöket a placebóhoz képest.

Az orbáncfű lehetséges terápiás hatásai tekintetében mindig óvatosan járjunk el. Adagolása előtt kérjük ki szakember tanácsát, segítségét és vegyük figyelembe a következő pontokat:

1.Az orbáncfű egyes enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedő emberek számára enyhülést hozhat, de nem biztos, hogy mindenki számára hatékony. A megfelelő diagnózis felállításához és a megfelelő kezelési lehetőségek megvitatásához mindenképpen konzultálni kell egészségügyi szakemberrel.

2. Az orbáncfű sokféle gyógyszerrel és hatóanyaggal léphet kölcsönhatásba, ideértve a fogamzásgátló tablettákat, antidepresszánsokat, véralvadásgátlókat, immunszupresszánsokat. Csökkentheti bizonyos gyógyszerek hatékonyságát, vagy növelheti a mellékhatások kockázatát. Az orbáncfű használata előtt feltétlenül konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével a lehetséges kölcsönhatások meghatározása, pontosítása érdekében.

3.Az orbáncfű megfelelő alkalmazás esetén általában biztonságosnak tekinthető, de ettől függetlenül okozhat mellékhatásokat. Ezek közé tartozhatnak az emésztési zavarok, szédülés, szájszárazság, fáradtság, fokozott napfényérzékenység és mások. Egyeseknél allergiás reakciókat is kiválthat. Ha bármilyen mellékhatást tapasztal, hagyja abba a használatát, és forduljon egészségügyi szakemberhez.

4.Az orbáncfű tartalmú termékek minősége és hatásfoka is eltérő lehet. Ha az orbáncfű használata mellett dönt, fontolja meg, hogy jó hírű gyártóktól származó termékeket vásároljon. Győződjön meg, hogy megfelelnek a minőségi szabványoknak.

Alapvető fontosságú egészségügyi szakemberrel történő konzultáció, mielőtt bármilyen gyógynövény-kiegészítőt fogyasztani kezdene, beleértve az orbáncfüvet is.

A cikkhez felhasznált források:

National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH.  Az Amerikai Egészségügyi Intézetek Nemzeti Központja a Kiegészítő és Integratív Egészségügy (NCCIH) számos tudományos alapú információt nyújt a gyógynövényekről, beleértve a hatásokat, a biztonságot és az esetleges kölcsönhatásokat.

National Institute of Health (NIH). Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) „Herbs at a Glance” című adatbázisában megbízható és részletes információkat találhatsz különböző gyógynövények hatásairól és biztonságáról.

A WebMD egészségügyi információs portál számos cikkben és adatbázisban foglalkozik gyógynövényekkel, beleértve azok hatásait, mellékhatásait és kölcsönhatásait is. A gyógynövényekkel kapcsolatos cikkeik megbízható forrásokra támaszkodnak.

Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC). Az MSKCC integratív medicina programja átfogó információkat nyújt a gyógynövényekről, beleértve a tudományos kutatások eredményeit, a hatásokat és az esetleges mellékhatásokat.

Házipatika

 

Kapcsolódó termékek

 • Akció!

  NATURLAND Máj egészsége gyógynövény teakeverék 25x1g

  1102 Ft
 • Akció!

  NATURLAND Májvédő tea filteres 25×1,5g

  1342 Ft
 • Akció!

  NATURLAND Nyugalom teakeverék 20×1,5 g

  1102 Ft
 • Akció!

  NATURLAND Nyugtató tea filteres 25×1,5g

  1342 Ft
 • Akció!

  NATURLAND Orbáncfű tea filteres 25×1,5g

  562 Ft