Kakukkfű csomóba kötve

Kakukkfű

Thymus serpyllum

Kakukkfű

Thymus serpyllum

A magyar nevén vad kakukkfű vagy kúszó kakukkfű, a mentafélék (Lamiaceae) családjába tartozó, alacsony növésű évelő növény. Elsősorban a konyhákban fűszernövényként használjuk, de bizonyos terápiás tulajdonságokkal is rendelkezik, és a hagyományos gyógyászatban különböző célokra használták. Teaként például a szélbántalmak, étvágytalanság, köhögés és görcsök ellen alkalmazták. A háztartásokban alapfűszer, de a likőr- és élelmiszeripar is felhasználja ugyanezzel a céllal. Illóolaja epehajtó, bélféregűző, bőrvörösítő. Kenőcsökbe és bedörzsölőkbe is keverik olaját. Használják még viszketést csillapító kenőcsökbe, szájvizekbe és parfümériákban, szappanokhoz, illatos oldaltokhoz, aromaterápiás készítményekhez.

 1. Antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonsága arra vezethető vissza, hogy ilyen hatású illóolajokat tartalmaz, például timolt, karvacrolt és flavonoidokat. Hagyományosan légúti fertőzések, torokfájás és köhögés kezelésére használták potenciális antibakteriális és gombaellenes hatása miatt. Ismert, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, ami jótékonyan hathat kiegészítő terápiaként.
 2. Jelentős az antimikrobiális és antibakteriális tulajdonsága a timol és a karvacrol nevű vegyületeinek, amelyek értékes segítségnek bizonyulnak a különböző bakteriális és gombás fertőzések elleni küzdelemben. Közvetlenül gyógyszerekben és gyógyászati termékekben használják fel őket. A timolt és a karvacrol például jó szolgálatot tesz helyi fertőtlenítő oldatokban a kisebb sebek, vágások és horzsolások fertőtlenítésére. De használják bizonyos sebápolási termékekben és kenőcsökben is a sebgyógyulás elősegítésére, a fertőzések megelőzésére.
 3. Kényes és könnyen fertőződő felületünk, testrészünk a szájüreg. Nem véletlen, hogy számos szájápolási termékben is megtalálhatjuk a kakukkfű hatóanyagait: szájvizekben, fogkrémekben, ahol a káros szájüregi baktériumok leküzdésére és a megfelelő szájhigiénia fenntartására alkalmazzuk ezeket.
 4. A vad kakukkfű olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek antioxidáns aktivitást mutatnak (mint pl. a rozmarinsav). Az antioxidánsok segítenek a szervezet védekezésében az oxidatív stressz ellen, hozzájárulhat különböző betegségek és öregedési folyamatok mérsékléséhez. A gyógynövény ezen tulajdonságai szerepet játszhatnak az általános egészség és jólét megőrzésében.
 5. A kakukkfüvet hagyományosan felhasználják az emésztés elősegítésére és a gyomor-bélrendszeri panaszok enyhítésére. Úgy tartják, hogy karminatív tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy segíthet a gázok és a puffadás enyhítésében. A kakukkfű tartalmú tea vagy főzet időnként emésztési panaszok enyhítésére is használatos.
 6. Úgy tartják, hogy köptető tulajdonságokkal rendelkezik, fellazíthatja és kiűzheti a nyálkát a légutakból, ezért régóta használják a légutak egészségének támogatására. A kakukkfűvel dúsított készítmények vagy a kakukkfűolajjal történő inhalálás alkalmazható a nyákos torlódások enyhítésére és a légutak tisztítására.
 7. A kakukkfűből származó illóolaj egyes vegyületei rovarriasztó tulajdonságúak, ezért hagyományos, természetes rovarölő és rovarriasztó szerként is használták.
 8. A kakukkfű aktív vegyületei elősegítik a relaxációt, ellazulást, csökkenthetik a a stresszt, enyhíthetik a szorongást. Nemcsak belélegezve, hanem masszázsolajokban és diffúzorokban alkalmazva is kifejthetik nyugtató hatásukat.
 9. Mostanában egyre gyakrabban vizsgálják a timolt a megfigyelt, potenciális emésztést elősegítő hatásai miatt. Bizonyos emésztést elősegítő étrend-kiegészítőkben vagy gyógynövényes gyógymódokban aktívan felhasználják a kakukkfüvet és különböző extraktjait, amelyek az emésztési zavarok enyhítésében, a gyomor-bélrendszer egészségének javításában segíthetnek.

Fontos természetesen megjegyezni, hogy bár a kakukkfű hatóanyagai különböző vizsgálatokban bizonyították gyógyhatásukat, jellemzően nem elszigetelten, hanem egy-egy vizsgált készítmény részeként vizsgálták és használták. Mindig kérje ki egy egészségügyi szakember (lehetőleg orvos) véleményét, mielőtt a kakukkfüvet vagy annak kivonatait konkrét egészségügyi problémáira kezdené alkalmazni. Az óvatosság sosem árt, hiszen a gyógynövényekből származó hatóanyagok kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel, és nem biztos, hogy ez az összeadódó hatás biztosan pozitív lesz. Érdemes tudni azt is, hogy mivel a kakukkfű tényleg egy nagyon széles körben alkalmazott, bizonyítottan gyógyhatású növény, ezért hatóanyagainak gyógyszerészeti és orvosi alkalmazása hatósági jóváhagyáshoz kötött, és régiónként eltérő lehet.

A cikkhez felhasznált források:

National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH.  Az Amerikai Egészségügyi Intézetek Nemzeti Központja a Kiegészítő és Integratív Egészségügy (NCCIH) számos tudományos alapú információt nyújt a gyógynövényekről, beleértve a hatásokat, a biztonságot és az esetleges kölcsönhatásokat.

National Institute of Health (NIH). Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) „Herbs at a Glance” című adatbázisában megbízható és részletes információkat találhatsz különböző gyógynövények hatásairól és biztonságáról.

A WebMD egészségügyi információs portál számos cikkben és adatbázisban foglalkozik gyógynövényekkel, beleértve azok hatásait, mellékhatásait és kölcsönhatásait is. A gyógynövényekkel kapcsolatos cikkeik megbízható forrásokra támaszkodnak.

Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC). Az MSKCC integratív medicina programja átfogó információkat nyújt a gyógynövényekről, beleértve a tudományos kutatások eredményeit, a hatásokat és az esetleges mellékhatásokat.

Házipatika

.

 

Kapcsolódó termékek

 • Akció!

  Großer Schweden bitter NATURLAND 2×500 ML

  3070 Ft
 • Akció!

  NATURLAND Kakukkfű – Elixir Thymi folyékony étrend-kiegészítő 150 ml

  1474 Ft
 • Akció!

  NATURLAND Kakukkfű – Elixir Thymi folyékony étrend-kiegészítő, édesítőszerekkel 150 ml

  1474 Ft
 • Akció!

  NATURLAND Kakukkfű gyógynövénytea 25x1g

  757 Ft
 • Akció!

  NATURLAND Kerti kakukkfű tea 40 g

  490 Ft
 • Akció!

  NATURLAND Légzéskönnyítő gyógynövény teakeverék 20×1,5 g

  1102 Ft
 • Akció!

  NATURLAND Légzéskönnyítő mellkenőcs gyermekeknek 70 g

  1918 Ft
 • Akció!

  NATURLAND Légzéskönnyítő orrkenőcs 10g

  1466 Ft
 • Akció!

  Naturstar Lóbalzsam 500 ml

  2156 Ft
 • Akció!

  Naturstar Lóbalzsam kannabisz olajjal 500 ml

  3298 Ft
 • Naturstar Lúgosító teakeverék 25x

  Kosárba