Az orrkenőcs használata meghűlés, különböző légúti fertőzések és hurutok, valamint az ezekhez társuló köhögés esetén ajánlott. A készítmény tisztítja és fertőtleníti az orrjáratokat, a gyulladt bőrt nyugtatja. Váladékoldó hatása révén az akut és krónikus hörghurut kezelésére is alkalmas.

A körömvirág- és kamillavirágzat-kivonat flavonoid-, karotin- és illóolaj-komponensei enyhe gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő hatásúak, valamint elősegítik a hámképződést, amihez az A- és E-vitamin is hozzájárul. Az eukaliptuszolaj és a malabár-olajfű illóolaja mérsékli a gyulladást. A borsosmentaolaj hűsítő érzetet kelt a bőrön és enyhe helyi érzéstelenítő hatású. A kakukkfűolaj a baktériumok és a gombák fejlődését gátolja, belélegezve a hörgők görcsét oldja. Az ánizsolaj belélegezve köptető hatású, mivel elősegíti a váladék kiürülését a hörgőkből. A levendulaolaj nyugtató hatású.

12 éves kor alatt nem alkalmazható.

1832 Ft

Cikkszám: 172575 Kategória: Címke:

Összetétel:

Hatóanyagok:
1,0 g kenőcs tartalma: 50 mg körömvirág- és kamillavirágzat- [Calendula officinalis L., flos és Matricaria recutita L., flos] kivonat (kivonószer: trigliceridek – 96%-os etanol), 9 mg eukaliptuszolaj [Eucalypti aetheroleum], 8 mg borsosmentaolaj [Menthae piperitae aetheroleum], 6 mg kakukkfűolaj [Thymi aetheroleum], 6 mg levendulaolaj [Lavandulae aetheroleum], 4 mg ánizsolaj [Anisi aetheroleum], 3 mg malabár-olajfű illóolaj [Cymbopogoni flexuosi aetheroleum].

A készítmény hatásfokozói:
A-vitamin-palmitát (napraforgóolaj, butil-hidroxi-toluol), alfa-tokoferil-acetát.

A készítmény segédanyagai:
fehér vazelin, sheavaj (Cetiol SB 45), hidrofób kolloid szilícium-dioxid, Liquapar olaj (parahidroxibenzoát-butil-, -propil-észterek).

A kenőcs gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását szakirodalmi adatok igazolják.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Egészségpénztári kártyára kapható!

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményt, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz!

Ezt a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményt mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza!

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!
  • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez!
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét! Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt, bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
  • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak!

Tulajdonság, hatás:

A kenőcs gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, hatását szakirodalmi adatok igazolják.

A készítmény hatásáért felelős összetevőinek fontosabb jellemzői:

A körömvirág- és kamillavirágzat-kivonat flavonoid-, karotin- és illóolaj-komponensei enyhe gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő hatásúak, valamint elősegítik a hámképződést, amihez az A- és E-vitamin is hozzájárul. Az eukaliptuszolaj és a malabár- olajfű illóolaja mérsékli a gyulladást. A borsosmentaolaj hűsítő érzetet kelt a bőrön és enyhe helyi érzéstelenítő hatású. A kakukkfűolaj a baktériumok és a gombák fejlődését gátolja, belélegezve a hörgők görcsét oldja. Az ánizsolaj belélegezve köptető hatású, mivel elősegíti a váladék kiürülését a hörgőkből. A levendulaolaj nyugtató hatású.

Mi a Légzéskönnyítő orrkenőcs hatóanyaga?

1,0 g kenőcs tartalma: 50 mg körömvirág- és kamillavirágzat- [Calendula officinalis L., flos és Matricaria recutita L., flos] kivonat (kivonószer: trigliceridek – 96%-os etanol), 9 mg eukaliptuszolaj [Eucalypti aetheroleum], 8 mg borsosmentaolaj [Menthae piperitae aetheroleum], 6 mg kakukkfűolaj [Thymi aetheroleum], 6 mg levendulaolaj [Lavandulae aetheroleum], 4 mg ánizsolaj [Anisi aetheroleum], 3 mg malabár-olajfű illóolaj [Cymbopogoni flexuosi aetheroleum].

Mit tartalmaz még a Légzéskönnyítő orrkenőcs?

A készítmény hatásfokozói: A-vitamin-palmitát (napraforgóolaj, butil-hidroxi-toluol), alfa- tokoferil-acetát.

A készítmény segédanyagai: fehér vazelin, sheavaj (Cetiol SB 45), hidrofób kolloid szilícium- dioxid, Liquapar olaj (parahidroxibenzoát-butil-, -propil-észterek).

Mikor alkalmazható a Légzéskönnyítő orrkenőcs?

Az orrkenőcs használata meghűlés, különböző légúti fertőzések és hurutok, valamint az ezekhez társuló köhögés esetén ajánlott. A készítmény tisztítja és fertőtleníti az orrjáratokat, a gyulladt bőrt nyugtatja. Váladékoldó hatása révén az akut és krónikus hörghurut kezelésére is alkalmas.

Mikor nem szabad alkalmazni a Légzéskönnyítő orrkenőcsöt?

A készítmény nem alkalmazható

  • az alkotó komponensek bármelyike [pl. fészkes vagy ernyős virágzatú növények, illóolaj-összetevők, parahidroxi- benzoát-észterek] iránti túlérzékenység (allergia) esetén,
  • keringési és légzési problémák (pl. hörgi asztma, szamárköhögés) fennállásakor,
  • nyálkahártyán és sérült bőrfelületen,
  • gyermekeknek 12 éves kor alatt.

Mit kell tudnia a Légzéskönnyítő orrkenőcs alkalmazásának megkezdése előtt?

Tudnia kell, hogy nincs-e az alkotórészek iránti túlérzékenysége (allergiája).

Ez a készítmény D-limonént, linaloolt, geraniolt, eugenolt, citronellolt és citrált tartalmazó illóolajokat tartalmaz. A D-limonén, a  linalool, a geraniol, az eugenol, a citronellol és a citrál allergiás reakciót okozhat. A készítmény parahidroxibenzoát-észtereket tartalmaz, amelyek allergies reakciókat  okozhatnak (amelyek esetleg csak később jelentkeznek).

Amennyiben bizonytalan a készítmény alkalmazhatóságát illetően, úgy használata előtt borsónyi mennyiségű kenőccsel végezzen bőrpróbát!

Alkalmazhatják-e gyermekek a Légzéskönnyítő orrkenőcsöt?

12 éves kor alatt nem alkalmazható. 12–18 éves kor közötti gyermekek és serdülők kezelőorvosuk javaslatára alkalmazhatják.

Lehet-e a Légzéskönnyítő orrkenőcsöt gyógyszerekkel együtt alkalmazni?

Más orrkenőccsel egyidejűleg alkalmazni nem szabad, de egyéb gyógyszeres kezelés mellett használható.

Amennyiben Ön egyidejűleg gyógyszereket is alkalmaz, kérje ki kezelőorvosa véleményét!

Mi a teendő, ha Ön várandós, szoptat vagy gyermeket szeretne?

Várandósság és szoptatás időszakában történő biztonságos alkalmazására vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, ezért ezekben az állapotokban, általános elővigyázatosságból, a készítmény alkalmazása nem javasolt.

A készítmény hatóanyagai a bőrön keresztül felszívódnak. Ha Ön gyermeket szeretne, a kenőcs alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

Milyen hatással van a Légzéskönnyítő orrkenőcs alkalmazása a gépjárművezetésre és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre?

A készítmény   gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

Hogyan kell a Légzéskönnyítő orrkenőcsöt alkalmazni?

Kenje be vékonyan az orrszárnyak külső bőrfelületét felnőtteknél lencsényi mennyiségű kenőccsel, 12 éven felüli gyermekeknél rizsszemnyi mennyiségű kenőccsel naponta 3-szor, szükség esetén többször, de legfeljebb 5-ször.

Milyen mellékhatásai lehetnek a Légzéskönnyítő orrkenőcsnek?

Az összetevőkkel (pl. fészkes vagy ernyős virágzatú növények, illóolaj-összetevők, parahidroxibenzoát-észterek) szembeni egyéni érzékenység esetén allergiás reakciót válthat ki. A tünetek előfordulási gyakorisága nem ismert.

Ritkán, túlérzékeny egyéneknél a hörgők görcsét fokozhatja. Ritkán hányinger, hányás, hasmenés előfordulhat.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét! Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt, bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Mire kell ügyelni a Légzéskönnyítő orrkenőcs alkalmazása során?

Vigyázzon arra, hogy a kenőcs szembe, illetve a szem környékére, nyílt sebre ne kerüljön! Tájékoztassa kezelőorvosát a kenőcs alkalmazásáról!

Mennyi ideig alkalmazható a Légzéskönnyítő orrkenőcs?

Kúraszerű alkalmazása legfeljebb 2 hétig javasolt.

Hogyan kell tárolni a Légzéskönnyítő orrkenőcsöt?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Gyermekektől elzárva tartandó!

Mennyi ideig használható fel a Légzéskönnyítő orrkenőcs?

A kenőcsöt csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

Nyilvántartási szám: OGYI-904/2003

Milyen a kenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Leírás: Sárga színű, egynemű, jellemző szagú kenőcs.

Csomagolás: Műanyag (PP), csavarmenetes kupakkal és műanyag (PETP), lehúzható zárófóliával lezárt, laminált (PE/Al/PE) tubusban és dobozban.

Csomagolási egység: 10 g / tubus / doboz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Natureland Egészségcentrum Zrt. 3060 Pásztó, NATURLAND Park

  1. december 16.