Galagonya

Crataegus oxyacantha

A növény a rózsafélék családjába tartozik, oda ahová például a vörös málna (Rubus ideaus) és a vadrózsa (Rosa woodsii). A galagonya a legelők, erdőszélek, cserjések, ágtövises cserjéje, akár fa méretűre is megnőhet. Nevelhető otthon, a kertben is. Gyakran megtalálható kis ligetekben, valamint sövényekben. Sűrű, szúrós ágrendszere van, levelei mélyen karéjosak. Virágai aprók, öt fehér szirmúak, nehéz illatúak. Az egymagvú, éretten már mélyvörös színű almácska-jellegű termései csomókban állnak. A bogyók édes-savanykás ízűek, míg a levél és a virág inkább fanyar.

A galagonya elsődleges hatásai: gyulladás- és vérnyomás csökkentés, antioxidáns hatás, koleszterinszint mérséklése, emésztés elősegítése. A szívre nemcsak fizikálisan, hanem az érzelmek szintjén is hat, hiszen jelentős a szorongáscsökkentő, pozitív életérzést elősegítő hatása. Könnyen beilleszthető étrendünkbe és hosszú távon képes kifejteni öregedésgátló hatását is. Természetesen mivel ennyire összetett módon képes hatni a szervezetünkre, így használata körültekintést kíván. Szívgyógyszerekkel együtt csak orvosi konzultációt követően szedjük, ugyanis egyes gyógyszerekkel negatív kölcsönhatásba léphet!

Galagonya
Galagonya érett termései

Gyógyhatású részei a virágos leveles ágvégek, hajtásvégek és természetesen a rubinvörös termés (színe fajtától függően a sárgától a mélyvörösig terjedhet). A cserje május-júniusban virágzik, termését októberben szedjük, főként szárítva használjuk fel. Gyógyászati célokra csak a piros bogyójú galagonya alkalmas. Hatóanyagai: flavonoidok (vitexin, hiperozid, rutin), aminszármazékok (feniletilamin, tiramin), proantocianidok és triterpének.

Összefoglalva legfontosabb hatásai. Fokozza a szívizom összehúzódásának erejét, csökkenti a szívfrekvenciát, az ingerületvezetés sebességét, a vérnyomást. Jól tágítja a koszorúereket, enyhe nyugtató és vízhajtó hatása is van. Gyengült szívműködés esetén erősíti a szívet, illetve enyhíti a szívtáji nyomás érzését is. Különösen ideális idősebb emberek szív- és vérkeringési panaszai esetén. A galagonya kivonat javítja a szívizom funkcióját, csökkenti a szubjektív panaszokat, a légszomjat és a szívdobogás-érzést. A szívelégtelenségben szenvedő betegek számára is hasznos, mivel növeli a terhelhetőséget. Koszorúér betegség megelőzésére, illetve kiegészítő kezelésére is alkalmazható, mivel csökkenti a vér koleszterinszintjét. A koszorúér szűkületben szenvedő betegeknél javítja a koronáriákban a véráramlást. Idősebb korúaknál magas lázzal járó betegségek, influenza, tüdőgyulladás következtében kialakuló szövődményes szívbetegségek megelőzésére ajánlott. Hosszú ideig tartó használata is biztonságos, terápiás mennyiségben fogyasztva sem írtak le mérgező hatást. Elsősorban antioxidáns-tartalmának köszönhetően a szívre gyakorolt hatásain túl mérsékelheti a gyulladásokat, a bőr öregedésének jeleit, és segítheti az emésztést.

 

Kapcsolódó termékek