Nem a diéta számít!

Fogyni kellene – könnyű azt mondani! Ha belekezdek a fogyókúrába, hirtelen furcsa gondolataim támadnak. Szívesen ennék finom nutellás kekszet lekvárral, vagy sütikét egy kis csokival. Ezeket a kísértéseket azonban célszerű elhessegetni magamtól, ha tényleg komolyan gondolom a súlycsökkentést.

 

Kezdjük egy rossz hírrel és meglepő állítással: diétával súlycsökkenést elérni nem igazán lehet, hiábavaló a próbálkozás, mert ez a folyamat nem fenntartható. Ne értsd félre: nem azt mondjuk, hogy nem kell küzdeni a fölösleges kilók ellen, hiszen a túlsúly számos egészségügyi probléma forrása lehet. De azt állítjuk, hogy nem a fogyókúra az egyedüli üdvözítő módszer a testsúly szabályozásához és általában az életminőség javításához. Lefogyni ugyan lefogyhatsz hetekre vagy akár hónapokra is, de rengeteg tudományos kutatás bebizonyította, hogy hosszú távon ez nem működik, mert sajnos rendszeresen visszahízunk. Ennek számtalan természetes oka van. Ilyen például fogyás után az éhségérzetet és a testsúlyt szabályozó hormonok megzavarodása. Ennek az a következménye, hogy a szervezeted több kalóriát kezd el gyorsabban égetni, amit rettenetes éhségérzettel jelez. És ha nagyon éhesnek érzed magad, akkor bizony inkább enni fogsz, mert különben ingerült leszel, fájni fog a fejed, hamarabb elfáradsz, nem tudsz koncentrálni.

Bizony, ez nem hangzik annyira jól. Most akkor a fogyókúrázás semmit sem ér?

Közelítsük meg máshonnan ezt a kérdést! A jó hír az, hogy nemcsak télen vagy a karácsonyi ünnepek után, újévi fogadalomként, hanem az év bármelyik időszakában tehetsz azért, hogy egészségesebb legyél. Mozogj többet, egyél több zöldséget és kevesebb cukros kaját, figyelj oda az alvásod mennyiségére, próbáld csökkenteni a stresszt! Sajnos ezek önmagukban nem garantálják, hogy mosolyogni is fogsz örömödben, amikor ráállsz a szobamérlegre...Sokan azt gondolják, hogy a testsúly és az egészségi állapot ugyanaz a dolog. Hát nagyon nem! Az egészségtudatos viselkedés, szokások ugyan tényleg egészségesebbé tesznek, de nem tesznek feltétlenül soványabbá is. Nem az az elsődleges kérdés, hogy fogyni vagy nem fogyni. Hanem az, hogyan tudsz egészségesebbé válni, az egészséged érdekében minél többet tenni. Például sportolni, többet aludni, kevesebbet stresszelni és így tovább. Ne feledd: a testsúly nem azonos az egészséggel! De ha életmódot váltasz és mindezeket megteszed, nagyobb eséllyel fogsz és tudsz is pár kilót leadni.

Talán bizonyíték erre az is, hogy egyre több túlsúlyos emberrel találkozhatunk edzőtermekben, futópályán, uszodában, kirándulás közben. Mert a mozgás öröm. Nagyon sok pluszkilókkal küzdő ember vonja meg magától (nagyon okosan!) a cukros üdítőket, nassolnivalókat, felesleges kalóriákat. Mert nem a cukorbevitel az egyetlen örömforrás az életben. Egyre többen figyelnek oda az alvási ciklusukra segítségül hívva ehhez applikációkat, okoseszközöket. Mert a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás fontos előfeltétele annak, hogy megfelelően „energizált” legyél.

Ugye nem is annyira bonyolult? Vágj bele még ma! Ne habozz, ne késlekedj – már az első lépések után jobban fogod magad érezni.

Képek:

<a href="https://www.freepik.com/free-photo/melted-chocolate-cup-grey-background-closeup_22063324.htm#query=nutella&position=31&from_view=search&track=sph">Image by valeria_aksakova</a> on Freepik

Image by <a href="https://www.freepik.com/free-photo/flat-lay-lunch-boxes-assortment_17253900.htm?query=balanced%20food&collectionId=589&&position=2&from_view=collections">Freepik</a>

<a href="https://www.freepik.com/free-photo/good-friends-have-nice-time-autumn-forest-they-use-map-find-best-place-walking_26399734.htm#page=2&query=sport%20happy&position=12&from_view=search&track=sph">Image by fxquadro</a> on Freepik