Frontérzékenység – tehetsz ellene

A frontérzékenység nem tekinthető klasszikus értelemben vett betegségnek. Szervezetünket az időjárásváltozás azonban megterheli, alkalmazkodnia kell hozzá, amelyért a vegetatív idegrendszer felel. Ez a hőmérséklet gyors ingadozására érzékenyen reagál, ami tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. Tehetsz azonban azért, hogy kivédd, vagy enyhítsd a frontok hatásait.

Az, hogy mennyire visel meg bennünket az időjárásváltozás, egyéni.  Egyes tünetek, mint például a vérnyomás esése, vagy a pulzus növekedése a melegfronthoz köthetőek, míg az ízületi fájdalmak, mellkasi panaszok a hideghez. A megfigyelések szerint hidegfront elvonulásakor megnő a szívinfarktusok száma is. Mindkét front esetén tapasztalhatjuk, hogy levertek, ingerlékenyek, nyugtalanok vagyunk, csökken a koncentrálóképességünk, reflexeink lelassulnak és fáj a fejünk, migrénünk van. A fejfájás különböző típusairól és hogy mit tehetsz ellenük a Ne fájjon a fejed című cikkünkben részletesen is írunk.

 

A frontérzékenységet erősítő állapotok

Különösen érzékeny lehetsz a frontokra, és panaszaid is erősebbek lehetnek, ha krónikus betegségekben szenvedsz. A szénanátha, a szívbetegségek, a keringési zavarok, a reuma, az asztma , légzőszervi betegségek esetén szintén súlyosabb tüneteket tapasztalhatsz. Nagyobb a valószínűsége a kellemetlen tünetek kialakulásának akkor is, ha érrendszeri betegségekkel, vagy krónikus fájdalommal küzdesz. A stressz és az alvászavarok szintén érzékenyebbé tehetnek az időjárásváltozásokra.

Naturland tanácsok frontérzékenyeknek

  • Az időjárásváltozáshoz jobban alkalmazkodik szervezeted, ha rendszeresen edzel. Nem kell megerőltető gyakorlatokat végezned, a rendszeres napi séta is sokat segíthet, de ez legyen ütemes, tempós, ne kirakatnéző sétálgatás
  • Az állóképeséget növelő sportok, például a kerékpározás szintén hasznos lehet
  • Jó hatással lehet a keringésünkre és a hőszabályozásunkra a váltott hideg-meleg vizes zuhanyzás, amivel csökkenthetjük a tüneteket is,. Tusoljunk  egy-két percig hideg vízben, utána ugyanennyi ideig melegben és ezt ismételjük meg néhányszor.
  • A megfelelő alvás elengedhetetlen a stressz csökkentéséhez. Igyekezzünk legalább nyolc órát aludni éjszakánként
  • A frontérzékenységet befolyásolja, hogy mit eszünk. Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend segít megelőzni a tüneteket. Az alkoholt, a nikotint és a kávét érdemes kerülni.