Ne fájjon a fejed!

A fejfájás gyakori panasz szinte minden korosztályban. A felmérések szerint a felnőttek mintegy felének egy éven belül legalább egyszer volt fejfájása. Rengeteg típusa létezik, ezek okai és tünetei eltérőek. Segítünk, hogy felismerd, milyen fejfásod van és mit tehetsz ellene.

A nemzetközi osztályozás szerint 150 különböző típusú fejfás jelentkezhet. A következőkben a leggyakrabban előforduló fejfájás típusokat ismertetjük. Fontos megjegyezni, hogy a fejfájás számos betegség első tünete lehet, de gyógyszertúladagolás, fejsérülés is okozhatja. Ezek orvosi ellátást igényelnek. Az alapbetegség kezelése a fejfájást is megszüntetheti.

 

Migrén

Intenzív, lüktető fájdalommal jár, gyakran a fej egyik oldalán jelentkezik. Ha migréned van fokozott fény-, hang- és szagérzékenységet tapasztalhatsz. Gyakori, hogy hányinger és hányás jelentkezik. Néhány előzetes tünet is figyelmeztethet a közelgő rohamra. Ilyen például, ha cikcakkos vonalakat, villódzó fényeket vagy foltokat látsz. A részleges látásvesztés, zsibbadás, bizsergés, izomgyengeség vagy éppen a beszédzavar is előjele lehet a migrénnek.

A migrént egyebek mellett a stressz és a szorongás, az alvászavarok, a hormonális változások, az étkezések kihagyása, kiszáradás, egyes élelmiszerek és gyógyszerek, erős fény és hangos zaj is kiválthatja.

Migrén esetén nem-szteroid fájdalomcsillapítókat használj. Ha émelygést, hányást tapasztalsz vegyél be hányinger- és hányáscsillapítót. A rohamokat enyhítheted, ha elvonulsz egy sötét, csendes szobába, a homlokodra vizes kendőt, vagy jégzselét teszel és vizet iszol.

Ha krónikus migrénben szenvedsz – ami azt jelenti, hogy havonta több mint tizenöt napon, vagy három hónapon keresztül legalább nyolc napon jelentkeznek a tünetek – beszélj orvosoddal, milyen megelőző kezelést alkalmazhatsz. Erre több gyógyszer is rendelkezésre áll. Az életmódbeli változtatásokkal, a stressz kezelésével, kerülésével, megfelelő kezelésével és akupunktúrával is sokat tehetsz azért, hogy megelőzd a rohamokat.

Tenziós fejfájás

Gyakori fejfájástípus, ami a fej mindkét oldalán tompa, állandó fájásként jelentkezik.  Kísérő tünet lehet az arc, a fej, a nyak és a vállak érzékenysége, a szem mögötti nyomásérzés és a fény- és hangérzékenység.

Kiválthatja a kiszáradás, a hangos zaj, a mozgásszegény életmód, az elégtelen minőségű alvás, a rossz testtartás, a kihagyott étkezések és a szem megerőltetése.

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók általában hatékonyak, de ha három hónapon belül több mint tizenöt napon át tapasztalod a fejfájást, fordulj orvoshoz.  Törekedj arra, hogy eleget aludj, mozogj rendszeresen, javíts a testtartásodon, csökkentsd a stresszt és kezeld a szorongásod, depressziód. Látásproblémák is okozhatják, ezért vizsgáltasd meg szemeidet.

Koffein okozta fejfájás

Ha napi négy csészénél több kávét iszol, számítanod kell arra, hogy ez fejfásához vezethet. Nem csak a túl sok kávé okozhat panaszokat, hanem az is, ha hirtelen megvonod a koffeint. Ha legalább két héten keresztül napi 2 csészével ittál eddig, majd egyszer csak abbahagyod, akkor migrénszerű fejfájás jelentkezhet.  A koffein hatása egyénenként változó, de ha kevesebbet iszol, kisebb eséllyel fájdulhat meg a fejed.

Menstruációs fejfájás

Gyakran a fejfájás oka a hormonális változás, ezért tapasztalhatsz migrént menstruációkor. Hormonokkal összefüggő fejfájást az orális fogamzásgátlók, a menopauza, a terhesség is okozhat.

A menstruációs fejfájás kezelése megegyezik a migrén kezelésével. Egyéb hormonális okokra visszavezethető fejfájás esetén pedig beszélj orvosoddal, hogyan előzheted meg a kellemetlen panaszt. Például menupauza esetén – amennyiben nincs ellenjavallat – a hormonpótlás megoldást jelenthet.

Másnaposság miatt jelentkező fejfájás

A túlzott alkoholfogyasztás lüktető fejfájással bosszulhatja meg magát, amely mozgásnál súlyosbodhat. A fejfájás mellett hányingered lehet és fényérzékenységet is tapasztalhat. A tünetek fájdalomcsillapítókkal enyhítheted és az is segíthet, ha sok vizet iszol, valamint cukros ételeket eszel. A legjobb azonban, ha nem adsz esélyt a másnaposságnak: mindig tarts mértéket, ne fogyassz alkoholt éhgyomorra, valamint az alkoholtartalmú italok mellé vizet is fogyassz.

Naturland tanácsok, mikor fordulj orvoshoz fejfájás esetén

  • Ha szokatlan, vagy egyre súlyosbodó fejfájást tapasztalt
  • Hirtelen jelentkezik és rendkívül fájdalommal jár
  • Jelentős fejre mért ütést követően
  • Ha a fejfájás zavartsággal, vagy látás-, egyensúly- és beszédzavarral társul
  • Zsibbadást vagy gyengeséget érzel
  • Görcsrohamok vagy eszméletvesztés esetén
  • Nyakad merev vagy kiütéseid vannak
  • Tartósan hánysz
  • Gyerekeknél a visszatérő fejfájás okát minél hamarabb ki kell deríteni