A bodza – virága és bogyója

Tudtad, hogy körülbelül 6 200 hektár bodzaültetvény van Magyarországon? Nálunk őshonos ez a növény, és a világ bodzatermésének kétharmada a magyar földeken terem! A Naturland hosszú évek óta kínálja a bodza virágával és bogyójával készült termékeit. Mi évtizedek óta ápoljuk a magyar népgyógyászati hagyományokat, ezért is ismerjük és tiszteljük ezt a jelentéktelennek tűnő, illatos, bokros növényt. 

A bodza megítélése az utóbbi években gyökeresen megváltozott és mások is rájöttek arra, amit mi már régta tudunk: hogy miért érdemes vele foglalkozni. A legjelentősebb változást a gyógyászati felhasználás hozta. Mi, itt a Naturlandnál tiszta teát készítünk a virágzatából, salaktalanító termékeinkben és a méltán ismert és közkedvelt Grosser Schweden bitter-ben, azaz a Naturland Svédcseppben is megtalálható a kivonata.

Naturland-nagyi pedig két finom és különleges bodzás-receptet is megoszt veletek a weboldalunkon.

És még pár érdekesség az illatos fehér virágzatú növényről. A Harry Potter-univerzumban a legerősebb varázspálca bodzafából készült, a neve pedig Elder Wand, ami egy szójáték: utal a pálca anyagára és korára is, hiszen ez a pálcák nagy öregje (amit haláláig Dumbledore birtokol). A másik bodzás-adalék: Deák Kristóf filmrendező Oscar-díjas alkotásában, a „Mindenki” című filmben is felbukkan ez a csodálatos növény, pontosabban a róla szóló dal, ami ennek a versnek a megzenésítése:

Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők

Bodzavirágból, bodzavirágból

hullik a, hullik a sárga virágpor.

Fönt még a felhők szállnak az égen,

bodzafehéren, bodzafehéren.

Szállj, szállj, felhő,

pamacsos,

hullj le, te zápor,

aranyos,

hullj le, te zápor,

égi virágpor,

égen nyíló bodzavirágból.

 

Amúgy a Bodza (így nagybetűvel) a 2010-es évek óta anyakönyvezhető, nagyon ritka női név, május 15-én, a bodzaszezon kezdetén ünneplik a névnapot.