Bodza

Sambucus nigra

A bodza a népi gyógyászatban

A fekete bodza (Sambucus nigra) egy népszerű gyógynövény, amely hosszú ideje használatos a népi gyógyászatban. Egyes előzetes kutatások szerint a bodza enyhítheti az influenza vagy más felső légúti fertőzések tüneteit, de átfogó klinikai vizsgálatok még nem születtek ebben a kérdésben.

Ez a bodzafélék családjába tartozó cserje olykor akár 2-3 méteres fává is nőhet. Levelei sötétzöldek és az ágakon egymással szemben helyezkednek el, szélük fogazott. Virágai aprók, fehérek-sárgásfehérek, jellegzetesen finom illatúak, nagyméretű, ernyős virágzatot alkotnak. Május-június környékén virágzik, termése fekete, csonthéjas bogyó.

Naturland jótanács: még két bodzafaj létezik Magyarországon, a fürtös bodza (Sambucus racemosa) és a földi bodza (Sambucus ebulus). A fekete bodzának is csak virága és termése használható fel, a rokonai pedig enyhén mérgező hatásúak, ezért kerüljük a fogyasztásukat!

A bodza üdén nyíló virágzatát és az érett termését gyűjthetjük. Teája hűléses betegségekben használt izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító és enyhe hashajtó hatású. A bodzavirágtea sok embernek mindennapi reggeli vagy üdítőitala is, mert íze kellemes. A friss bogyóból készült lekvárt, kipréselt nedvet vagy a száraz termésből készült teát enyhe hashajtóként, izzasztóként és vizelethajtóként használják. A bogyókból bort és pálinkát is készítenek. A bodzacsere leveléből készült teát reumás bántalmak ellen, továbbá vizelethajtónak, izzasztónak, és lázcsillapítónak használják. Koszorúér-betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására is ajánlják.

Amit tudunk a fekete bodza hatásairól:

Támogatja az immunrendszer egészséges működését. A fekete bodza gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Segíthet megelőzni és enyhíteni a megfázást, az influenza tüneteit, valamint javíthatja az általános immunvédelmet.

A fekete bodzának van gyulladáscsökkentő hatása. Enyhítheti az ízületi gyulladás és az izomfájdalmak tüneteit. Ezenkívül hasznos lehet légúti gyulladások, például torokgyulladás és köhögés esetén is.

A fekete bodza rendkívül gazdag antioxidánsokban, például flavonoidokban és polifenolokban. Jótékony hatással lehet a szív- és érrendszerre. Segíthet csökkenteni a magas vérnyomást, javíthatja a vérkeringést és támogathatja az egészséges szív működését.

A fekete bodzából készült kivonatok enyhíthetik a gyomor- és emésztési panaszokat, például gyomorégést, puffadást és székrekedést. Segíthet normalizálni az emésztőrendszer működését.

Naturland jótanács: minden vélt vagy valós hatás az egyéni érzékenységen múlik, hiszen más és más módokon reagálunk a gyógynövényekre, ebben vannak egyéni különbségek. Ha bármilyen kóros egészségügyi állapottal vagy krónikus betegséggel küzdünk, először mindig az orvosunkkal konzultáljunk a panaszainkról.

A cikkhez felhasznált források:

National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH.  Az Amerikai Egészségügyi Intézetek Nemzeti Központja a Kiegészítő és Integratív Egészségügy (NCCIH) számos tudományos alapú információt nyújt a gyógynövényekről, beleértve a hatásokat, a biztonságot és az esetleges kölcsönhatásokat.

National Institute of Health (NIH). Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) "Herbs at a Glance" című adatbázisában megbízható és részletes információkat találhatsz különböző gyógynövények hatásairól és biztonságáról.

A WebMD egészségügyi információs portál számos cikkben és adatbázisban foglalkozik gyógynövényekkel, beleértve azok hatásait, mellékhatásait és kölcsönhatásait is. A gyógynövényekkel kapcsolatos cikkeik megbízható forrásokra támaszkodnak.

Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC). Az MSKCC integratív medicina programja átfogó információkat nyújt a gyógynövényekről, beleértve a tudományos kutatások eredményeit, a hatásokat és az esetleges mellékhatásokat.

Házipatika

 

 

Kapcsolódó termékek

 • Großer Schweden bitter NATURLAND 500 ML

  2482 Ft
 • NATURLAND Bodzavirág tea filteres 25x1g

  782 Ft
 • NATURLAND Fitt-forma teakeverék filteres 20x2g

  1377 Ft
 • NATURLAND Salaktalanító plusz teakeverék 20×1,75g

  1529 Ft
 • NATURLAND Salaktalanító tea filteres 25x1g

  1529 Ft