A galagonya a szív barátja

Az egyik legszebb, a rózsafélék közé tartozó gyógy- és élvezeti növényt ebben a cikkünkben mutattuk be. Most összeszedjük és bemutatjuk 9 különleges és áldásos hatását. Még felsorolni is nehéz, mennyi mindenben segít szervezetünknek ahhoz, hogy egészséges és hatékony maradjon. Gyulladás- és vérnyomás csökkentés, antioxidáns hatás, koleszterinszint mérséklése, emésztés elősegítése. A szívre nemcsak fizikálisan, hanem az érzelmek szintjén is hat, hiszen jelentős a szorongáscsökkentő, pozitív életérzést elősegítő hatása. Könnyen beilleszthető étrendünkbe és hosszú távon képes kifejteni öregedésgátló hatását is. Természetesen mivel ennyire összetett módon képes hatni a szervezetünkre, így használata körültekintést kíván – erről is megosztunk pár NATURLAND-tippet.

A galagonya gyógyhatású részei a virágos leveles ágvégek, hajtásvégek és természetesen a rubinvörös termés (színe fajtától függően a sárgától a mélyvörösig terjedhet). A cserje május-júniusban virágzik, termését októberben szedjük, főként szárítva használjuk fel. Gyógyászati célokra csak a piros bogyójú galagonya alkalmas. Hatóanyagai: flavonoidok (vitexin, hiperozid, rutin), aminszármazékok (feniletilamin, tiramin), proantocianidok és triterpének.

A galagonya jótéteményei

Összefoglalva legfontosabb hatásait. Fokozza a szívizom összehúzódásának erejét, csökkenti a szívfrekvenciát, az ingerületvezetés sebességét, a vérnyomást. Jól tágítja a koszorúereket, enyhe nyugtató és vízhajtó hatása is van. Gyengült szívműködés esetén erősíti a szívet, illetve enyhíti a szívtáji nyomás érzését is. Különösen ideális idősebb emberek szív- és vérkeringési panaszai esetén. A galagonya kivonat javítja a szívizom funkcióját, csökkenti a szubjektív panaszokat, a légszomjat és a szívdobogás-érzést. A szívelégtelenségben szenvedő betegek számára is hasznos, mivel növeli a terhelhetőséget.

Koszorúér betegség megelőzésére, illetve kiegészítő kezelésére is alkalmazható, mivel csökkenti a vér koleszterinszintjét. A koszorúér szűkületben szenvedő betegeknél javítja a koronáriákban a véráramlást. Idősebb korúaknál magas lázzal járó betegségek, influenza, tüdőgyulladás következtében kialakuló szövődményes szívbetegségek megelőzésére ajánlott. Hosszú ideig tartó használata is biztonságos, terápiás mennyiségben fogyasztva sem írtak le mérgező hatást. Elsősorban antioxidáns-tartalmának köszönhetően a szívre gyakorolt hatásain túl mérsékelheti a gyulladásokat, a bőr öregedésének jeleit, és segítheti az emésztést.

Szívgyógyszerekkel együtt csak orvosi konzultációt követően szedjük, ugyanis egyes gyógyszerekkel negatív kölcsönhatásba léphet!

1. A galagonya tele van antioxidánsokkal

A galagonyabogyó növényi polifenolokat tartalmaz, amelyek antioxidáns tulajdonságai számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódnak.

Gazdag forrása a polifenoloknak, amelyek a növényekben található erős antioxidáns vegyületek. Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököknek nevezett instabil molekulákat, amelyek nagy mennyiségben károsíthatják a szervezetet. A szabad gyökök származhatnak bizonyos élelmiszerekből és magasabb lehet a szintjük a környezeti mérgeknek, például a légszennyezésnek és a cigarettafüstnek való kitettség következtében is.

A polifenolok antioxidáns hatásuknak köszönhetően számos egészségügyi előnnyel járnak, többek között csökkentik: egyes rákos megbetegedések, a kettes típusú cukorbetegség, az asztma, egyes fertőzések, szívproblémák, idő előtti bőröregedés problémáit.

Bár az állatokon és laboratóriumokban végzett kutatások ígéretesek, több emberi vizsgálatra van még szükség ahhoz, hogy teljeskörűen felmérjék a galagonyabogyó egyes betegségek esetében kifejtett kockázatcsökkentő hatását.

2. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezhet

A galagonyabogyó-kivonat gyulladáscsökkentő potenciált mutatott ki laboratóriumi és állatkísérletekben.

Kutatások szerint a szervezetben előforduló krónikus gyulladások számos betegséggel, köztük a kettes típusú cukorbetegséggel, az asztmával és bizonyos rákos megbetegedésekkel áll összefüggésben. Egy májbetegségben szenvedő egereken végzett vizsgálatban a galagonyabogyó-kivonat jelentősen csökkentette a gyulladásos vegyületek szintjét, ami a máj gyulladásának és károsodásának csökkenéséhez vezetett. Egy másik vizsgálatban a kutatók vitexint – a galagonyalevelekben található vegyületet – adtak légúti betegségben szenvedő egereknek. Ez a kezelés csökkentette a gyulladást kiváltó molekulák termelődését, és csökkentette a fehérvérsejtek gyulladásra adott válaszát.

Ezek az ígéretes eredmények arra utalnak, hogy a galagonyakivonatot tartalmazó táplálékkiegészítők gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezhetnek. További kutatásokra van azonban szükség.

3. A galagonya csökkentheti a vérnyomást

Egyes kutatások szerint a galagonyabogyók csökkenthetik a vérnyomást azáltal, hogy segítik az erek tágulását.

A hagyományos kínai orvoslásban a galagonyabogyó az egyik leggyakrabban ajánlott élelmiszer a magas vérnyomás kezelésére. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a galagonya értágító hatású, azaz ellazíthatja a szűkült ereket, amely végső soron csökkenti a vérnyomást.

Egy 10 hetes kutatás 36 enyhén emelkedett vérnyomású embernél vizsgálta a galagonyakivonat szedésének hatásait. Megállapították, hogy a napi 500 mg kivonatot szedőknél csökkent a diasztolés vérnyomás – a vérnyomásmérés alsó száma. Egy 2006-os vizsgálatban a kutatók 16 héten keresztül naponta 1200 mg galagonyakivonatot adtak 79 fő kettes típusú cukorbetegségben és magas vérnyomásban szenvedő embernek. A kivonatot szedőknél nagyobb mértékű vérnyomás-javulást tapasztaltak, mint a placebocsoportban.

A biztató eredmények hatására még több vizsgálatra van szükség és azt is fontos megjegyezni, hogy a kivonat használata nem ugyanazt a hatást éri el, mint a bogyók fogyasztása.

4. Szívelégtelenség kezelésére használják

Egyes hagyományos gyógyászati gyakorlatokban az emberek gyakran szednek galagonyabogyót más hagyományos gyógyszerek mellett szívelégtelenség esetén. Azonban káros hatása lehet, ha a szívelégtelenség hagyományos gyógyszereivel kombináljuk!

A szívelégtelenség egy olyan állapot, amelyben a szív nem képes megfelelően pumpálni a vért az erekbe. A galagonyabogyó egyik legismertebb alkalmazási területe, hogy a hagyományos kontextusban szívelégtelenség kezelésére használják, más hagyományos gyógyszerek mellett.

Több tanulmány is arra utal, hogy a galagonyabogyónak jótékony hatásai lehetnek súlyos mellékhatások nélkül a szívelégtelenségben szenvedőknél. A vizsgálatok többnyire a szívműködés és a szívelégtelenség tüneteinek – például a légszomj és a fáradtság – javulását mutatják. A kutatók szerint a galagonyában található flavonoidoknak nevezett vegyületek állhatnak e jótékony hatások mögött.

Egyes bizonyítékok azonban arra is utalnak, hogy a galagonya káros lehet a szívelégtelenség bizonyos eseteiben. Egy tanulmány szerint a hagyományos kezelések melletti szedése növelte a szívelégtelenség előrehaladásának kockázatát. További kutatásokra van tehát szükség.

Galagonya bogyói kerámia tálban
A galagonya termése

5. Csökkentheti a vér koleszterinszintjét

Az állatokon és embereken végzett kutatások arra utalnak, hogy a galagonyakivonat szedése segíthet a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésében. Bár ez a kutatások ígéretesek, több humán vizsgálatra van még szükség a galagonyakivonat vérkoleszterinre gyakorolt hatásának értékeléséhez.

Egyes tanulmányok szerint a galagonyakivonat flavonoid- és pektintartalmának köszönhetően javíthatja a vér koleszterinszintjét. A pektin egy olyan rosttípus, amely részt vesz a koleszterin anyagcserében. A vér kiegyensúlyozatlan koleszterinszintje – különösen a magas trigliceridszint és az alacsony HDL (jó) koleszterinszint – szerepet játszik az érelmeszesedés kialakulásában, vagyis a plakkok felhalmozódásához az erekben, ami súlyos esetben szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet.

Egy állatkísérletben a galagonyakivonatot két adagban megkapó egereknél alacsonyabb volt az össz- és az LDL (rossz) koleszterinszint, valamint 28-47%-kal alacsonyabb a máj trigliceridszintje, mint azoknál az egereknél, amelyek nem kapták a kivonatot.

Végeztek emberkísérleteket is ennek alátámasztására. Ennes során 64 fő érelmeszesedésben szenvedő emberen végzett 6 hónapos vizsgálat megállapította, hogy a galagonya kivonat 2,3 mg/kilogramm (5 mg/kilogramm) testsúlyonkénti adagban történő tartós szedése jelentősen csökkentette a káros plakkok vastagságát a nyaki verőérben.

6. A galagonya segíti az emésztést

Az emberek évszázadok óta használják a galagonyabogyót emésztést segítő szerként. Segíthet enyhíteni a székrekedést és fokozhatja a zsíros és fehérjében gazdag ételek emésztéséhez szükséges enzimek termelését, az ennek következtében kialakuló emésztési problémákat, gyomorfájásokat.

A bogyók olyan rostot tartalmaznak, amely bizonyítottan segíti az emésztést azáltal, hogy csökkenti a székrekedést és egyfajta prebiotikumként működik. A prebiotikumok olyan élelmiszerek, amelyek táplálják és elősegítik az egészséges bélbaktériumokat, amelyek létfontosságúak az egészséges emésztés és az egészséges mikrobiom fenntartásában, működtetésében.

Egy lassú emésztésben szenvedő emberek körében végzett megfigyeléses vizsgálat megállapította, hogy minden egyes plusz gramm élelmi rostfogyasztás 30 perces csökkenéssel járt a bélmozgások között eltelt időben. Másképp megfogalmazva, minél több rostot ettek az emberek, annál gyakoribb, aktívabb volt a székletürítés.

Egy patkányokon végzett vizsgálatban megfigyelték, hogy a galagonyakivonat drámaian csökkentette az ételek bélrendszerben való átfutási idejét. A lecsökkent béltranzitidő azt jelenti, hogy az étel gyorsabban halad át az emésztőrendszeren, ami enyhítheti az emésztési zavarokat. A rágcsálókon végzett kutatások továbbá arra utalnak, hogy a galagonyabogyóban található vegyületek fokozhatják az emésztőenzimek – nevezetesen a zsíros és fehérjében gazdag ételek emésztéséhez szükséges enzimek – termelését és aktivitását.

7. Anti-aging tulajdonságokkal rendelkezhet

Egyes kutatások szerint a galagonyabogyó antioxidáns tartalmának köszönhetően csökkentheti az öregedés jeleit.

A galagonyabogyó segíthet a bőr idő előtti öregedésének lassítását, amelyet a túlzott napozás vagy az ultraibolya fény hatására bekövetkező kollagénlebomlás okoz.

Egy laboratóriumi vizsgálat szerint a galagonya és a ginzeng kivonat keveréke megakadályozhatja az öregedés jeleit azáltal, hogy gátolja a ráncképződést és növeli a bőr nedvességtartalmát. A kutatások szerint ez a hatás a galagonyabogyó antioxidáns-tartalmának köszönhető.

8. Csökkentheti a szorongást

A tudósok vizsgálják a galagonya-kiegészítőket, mint a szorongás lehetséges kezelésének eszközeit. Jelenleg azonban nem áll rendelkezésre elegendő kutatás erről, a galagonyabogyó szorongásra gyakorolt hatásáról.

A tudósok folyamatosan vizsgálják a galagonyát, mint a szorongásos zavarok lehetséges új terápiáját. Egy régebbi, 264 szorongásos tünetekben szenvedő emberen végzett vizsgálatban a galagonya kivonat, magnézium és kaliforniai mákvirág kombinációja jelentősen csökkentette a szorongás szintjét a placebóhoz képest. Nem világos azonban, hogy a galagonya milyen konkrét szerepet játszott ebben. Úgy tűnik, azonban hogy a galagonyának kevés mellékhatása van a hagyományos szorongáscsökkentő gyógyszerekhez képest. Ez az egyik oka annak, hogy a tudósok továbbra is kutatják, mint a központi idegrendszeri rendellenességek, például a szorongás és a depresszió lehetséges kezelésének egyik módját.

Ezek a vizsgálatok azonban különböző típusú galagonyából készült termékeket és kivonatokat figyeltek meg, nem kifejezetten a bogyót, ezért további kutatásokra van szükség.

Ha szeretnénk kipróbálni a galagonya-kiegészítőket a szorongás kezelésére, semmiképpen ne hagyjuk abba a jelenlegi gyógyszerek szedését és mindenképpen eygeztessünk előzetesen a kezelőorvosunkkal, így megbizonyosodva arról, hogy ez biztonságos számunkra.

9. Könnyen beilleszthető az étrendbe a galagonya

A galagonyabogyót sokféleképpen fogyaszthatjuk, vagy szedhetjük kiegészítőként. A megfelelő dózisok azonban még mindig nincsenek meghatározva, és további kutatásokra van szükség.

A nyers galagonyabogyóhoz nem egyszerű hozzájutni közönséges élelmiszerboltokban. A termelői piacokon és a speciális bioboltokban azonban megtalálható.

A galagonyát többféleképpen is beilleszthetjük az étrendbe. A nyers galagonya bogyók fanyar, enyhén édes ízűek, és nagyszerű csipegetnivaló lehet. A magokat azonban nem szabad megenni, mert az almamagokhoz hasonlóan ezek is tartalmazzák cianid méreganyagot.

Vásárolhatunk előre elkészített galagonyateát, vagy készíthetünk saját magunknak a növény szárított bogyóiból, virágaiból és leveleiből.

Dzsemek és desszertek alapanyaga is lehet. Sok helyen a galagonya bogyóiból lekvárt, pitetölteléket és szirupot is készítenek. Erjesztéssel ízletes alkoholos ital vagy kellemes ízű ecet is készíthető, amelyet salátaöntet készítéséhez használhatunk.

A galagonyabogyóból készült étrendkiegészítőket kényelmesen por, tabletta vagy folyadék formájában is szedhetjük. A galagonya-kiegészítők különböző formái eltérő adagolási ajánlásokkal rendelkeznek, de a tipikus napi adag háromszor 250-500 mg közötti hatóanyag mennyiség. Az optimálisan hatékony adag meghatározásához még további kutatásokra van szükség. Ne feledjük azonban, hogy az étrend-kiegészítőket kevésbé szigorú előírások szerint szabályozzák, mint a vény nélkül kapható vagy vényköteles gyógyszereket. Ezért mindig érdemes meggyőződni arról, hogy megbízható helyről vásároljuk meg ezeket. A NATURLAND gyógyszergyártási körülmények között készülő termékei magas minőséget és megbízhatóságot képviselnek.

Mellékhatások és óvintézkedések

A galagonyabogyó fogyasztásának általában enyhe mellékhatásai figyelhetők meg, ezek közé tartozik az izzadás, fejfájás, álmosság, szívdobogás, enyhe kiütés, nyugtalanság,

A galagonyabogyó szedése során azonban nem sok mellékhatásról számoltak be. Ha jelentkeztek is, úgy tűnik, azok az enyhétől a mérsékeltig terjednek. A leggyakoribbak, amelyekről az érintettek beszámoltak: izzadás, fejfájás, álmosság, szívdobogás, enyhe kiütés, nyugtalanság és gyomor-bélrendszeri hatások.

Bár ezek egyike sem életveszélyes tünet, mindenképpen beszéljünk egészségügyi szakemberrel, ha ezen tünetek bármelyikét tapasztaljuk.

Kölcsönhatások

Fontos tudni, hogy a galagonyabogyó negatív kölcsönhatásba léphet a szívgyógyszerekkel. Ha ilyen gyógyszereket szedünk, beszéljünk orvosunkkal, mielőtt galagonyabogyó-kiegészítőt szednénk.

A gyógynövények alternatív gyógymódként való alkalmazása számos betegség kezelésére egyre népszerűbb, mivel a modern, standardizált terápiákhoz képest kevesebb vagy enyhébb mellékhatással és alacsonyabb költségekkel járnak. A gyógynövények használata azonban növeli a gyógynövény-gyógyszer kölcsönhatások kockázatát, mivel megváltoztathatják a gyógyszerek hatását, és negatív egészségügyi hatásokhoz vezethetnek, mert növelik, csökkentik vagy megváltoztatják a meglévő gyógyszerek hatását.

A galagonyabogyó és a gyógyszerek közötti lehetséges kölcsönhatásokra vonatkozó kutatások arra utalnak, hogy potenciálisan káros hatású lehet, ha az emberek galagonyabogyót szívgyógyszerekkel együtt fogyasztják. A galagonyabogyó fokozhatja a vérhígítók, a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és a szívelégtelenség elleni gyógyszerek hatását.

A galagonya ezeken kívül fokozhatja a pangásos szívelégtelenség és az aritmia, vagyis a szívritmuszavarok kezelésére használt gyógyszerek hatását, ami növelheti a toxicitás és a szívritmuszavar kockázatát.

Ha szívgyógyszert szedünk, mindenképpen beszéljünk kezelőorvosunkkal, mielőtt galagonyabogyó-kiegészítőket használnánk!

A cikk az alábbi források felhasználásával készült:

https://www.healthline.com/nutrition/hawthorn-berry-benefits

https://www.nccih.nih.gov/health/hawthorn