Galagonya

A galagonya

„Őszi éjjel/izzik a galagonya/izzik a galagonya/ruhája.” Mindannyian találkoztunk ezzel a Weöres Sándor verssel vagy oviban vagy az iskolában. Számtalanszor megzenésített, megénekelt rigmusok az ősz egyik legszebb növényéről. A természet patikájában a galagonyát, a „szív gyógynövényének” is szokták nevezni. Népi elnevezése még a gelegenye, fehértövis, Isten gyümölcse, szamártövis, tövisalma és cseregalagonya. Az ősz beköszöntével kezdik el a galagonyafák bíborvörösre érlelni a gyümölcsöket, amelyek készen állnak a szüretre. Ebben a cikkben változatos oldalairól mutatjuk be nektek ezt a szép gyógynövényt. Egy másik írásunkban pedig lenyűgöző egészségi hatásait taglaljuk.

A galagonyát a népi bölcsesség a „szív kenyerének” is nevezi. Számos tudományos vizsgálat bizonyítja, hogy valóban jótékony hatással van elsősorban a szív- és érrendszerre, de nemcsak arra. A növény latin neve Crataegus és a rózsafélék családjába tartozik, oda ahová például a vörös málna (Rubus ideaus) és a vadrózsa (Rosa woodsii). Mindannyian tüskéikkel védik magukat. A galagonya a legelők, erdőszélek, cserjések, ágtövises cserjéje, akár fa méretűre is megnőhet. Nevelhető otthon, a kertben is. Gyakran megtalálható kis ligetekben, valamint sövényekben – ahol azért ültették, hogy fizikai akadályt képezzen az egyes ingatlanok között. Érthető, hiszen sűrű, szúrós ágrendszere van, levelei mélyen karéjosak. Virágai aprók, öt fehér szirmúak, nehéz illatúak. Az egymagvú, éretten már mélyvörös színű almácska-jellegű termései csomókban állnak. A bogyók édes-savanykás ízűek, míg a levél és a virág inkább fanyar.

A galagonya egy nagyon érdekes, történeti múlttal rendelkező növény. Mivel közel 300 fajtája van, így nem csoda, hogy számos érdekes részlet, emlék maradt fenn róla. A galagonyához különböző történetek, mitológiák és érdekes tények csatlakoznak.

Egy kis galagonya történelem

Az angolszász nyelvterületen egyik népi elnevezése a májusi tövis. Ennek oka, hogy jellemzően május elején borul fehér virágzatba. A májusfákat állítólag eredetileg galagonyafákból készítették.

Babonák is kapcsolódnak hozzá. Az egyik ilyen, hogy a galagonyaágak levágása balszerencsét hozhat, különösen, ha a levágott ágakat bevisszük a házba. A levágott galagonyaágakat kint kellett hagyni, hogy a boszorkányokat távol tartsa. Mivel azonban kint maradtak, így az éppen arra járó boszorkányok a levágott ágakból készítették erős pálcáikat és seprűiket. A galagonya a közismert és világszerte népszerű Harry Potter könyvekben is felbukkan. Draco Malfoy tízhüvelykes varázspálcája galagonya-fából készült (és egy unikornis farokszőrét tartalmazza még).

A görög és római mitológiában a rontás ellen ajánlották: az ókori görög menyasszonyok babonából galagonyaágat tettek az oltárra, A Római Birodalomban pedig a házak ajtajába akasztották. A középkori szimbolikában a remény üzenetét hordozta, míg a kelták a villám megtestesülésének tartották, és az alvilág kapuját tisztelték benne. Nem is szabadott levágni, csak a teljes virágzás időpontjában. A galagonya töviseit Jézus Krisztus töviskoronájával is kapcsolatba hozták, emiatt még inkább érinthetetlenné vált a középkor folyamán. Tény, hogy a fája nagyon ellenálló, nem rothad, így szerszámnyélnek különösen tartós.

Érdekes galagonyatörténeti adalék, hogy a Mayflower hajót (amely az első angol telepeseket szállította Amerikába) állítólag a galagonyafáról nevezték el, mivel a virágzó fa a reményt jelentette a korabeli Angliában. Egy játékos mítosz is övezi a galagonya történetét. Azt mondják, hogy a galagonya a tündérbirodalom őre. Ha egy galagonya alatt szundikálsz, álmodban átsétálhatsz a tündérek világába, ahol vidám, gyermeki képek, színes ruhák és élénk tánc képei árasztják el az elmédet.

Virágzó galagonyabokor, fehér rózsáival, gyönyörű fehér tavaszi virágzó fa
Virágzó galagonyabokor

A szív egészsége

A galagonya szinte minden része felhasználható: a levél, a virág, a bogyó, sőt egyes természetgyógyászok még a tövisét is használják.  A kínai, az amerikai őslakosok, de az európai népek régóta kapcsolatban állnak a galagonyával. A szívet érő élénkítő, tonizáló hatása miatt például az ókori Rómában a szerelem és a házasság szimbólumának is tartották. A bogyója tele van C-vitaminnal és flavonoidokkal, így tápanyagokban gazdag, antioxidáns hatású gyógyteát készíthetünk belőle. A flavonoidok segíthetnek csökkenteni a gyulladást és az oxidatív stresszt. Rendszeresen fogyasztva a galagonyabogyó a szív- és érrendszer frissítő, élénkítő gyógynövényeként ismert. A galagonya levelei és virágai nyugtató, idegnyugtató hatásúak is lehetnek. Kombinálva mindhárom növényi részt – a levelet, a virágot és a bogyót – egy ízletes, tápláló és pihentető teát kaphatunk.

Mire figyeljünk, amikor a galagonyát felhasználjuk?

Különösen azok legyenek óvatosak, akik krónikus szívbetegségben szenvednek. A béta-blokkolót vagy más szívgyógyszereket szedőknek konzultálniuk kell egy tapasztalt szívgyógyásszal vagy a háziorvosukkal, mielőtt galagonyát szednének, a pangásos szívelégtelenségben szenvedőknek pedig azt tanácsolják, hogy ne szedjenek, egyenek galagonyát és abból készült termékeket!

Galagonya az őszben

A galagonya infúziói táplálók és flavonoidokban gazdagok. Az őszi hónapokban érdemes feltölteni magunkat, hogy a hűvösebb időjárás beköszöntével is jól érezzük magunkat. A galagonya bogyói sokféleképpen felhasználhatók, az ecetektől kezdve a lekvárokon, szirupokon és egyéb recepteken át a gyógynövénytinktúrákig és teákig. A galagonya bogyók hasonlók a piacon kapható, sötét bogyókhoz (szeder, áfonya, feketeribizli) és hasonló biztonságúak is, hiszen élelmiszer is. A bogyó kivonata tinktúraként is alkalmazható. Frissen vagy szárítva, gyógyszerészeti alkoholban vagy tisztított vízben áztatva őket készíthetjük el a finom gyógynövénykivonatot. Tegyük a tinktúrát a táskába vagy a zsebünkbe, és vegyük elő, amikor úgy érezzük, szükségünk van rá. Teaként történő fogyasztása is jó módszer, hogy kihasználjuk a hatásait. A galagonya szárított bogyójából, leveléből és virágából egyaránt lehet teákat készíteni. Például így: töltsünk meg egy fél literes befőttesüveget 1 evőkanál bio galagonyával (levél, virág és a bogyók keveréke) Öntsünk a fűszernövényre frissen forralt vizet az üveg tetejéig, zárjuk le, és hagyjuk állni egy éjszakán át. Reggel szűrjük le, és egész nap szobahőmérsékleten vagy langyosra felmelegítve fogyaszthatjuk.

Források

Házipatika

https://galagonya.com/

de la Forêt, R. (2017). Alchemy of herbs: Transform everyday ingredients into foods and remedies that heal. Carlsbad, CA: Hay House.

Easley, T., & Horne, S. (2016). The modern herbal dispensatory: A medicine-making guide. Berkeley, CA: North Atlantic Books.

Gardner, Z., & McGuffin, M. (2013). American Herbal Products Association’s botanical safety handbook. Boca Raton, FL: CRC Press.

Masé, G. (2013). The wild medicine solution: Healing with aromatic, bitter, and tonic plants. Rochester, VT: Healing Arts Press.

Tilgner, S. (2009). Herbal medicine: From the heart of the earth. Pleasant Hill, OR: Wise Acres LLC.