Derűs fiatal nő csukott szemmel álmodik, meditál, otthon ülve egy hintaszékben jól érzi magát.

Tanuljunk meg pihenni!

Micsoda butaság ez kérem? Mit kell ezen tanulni? Mindenki tudja, hogyan kell pihenni, nem? Csinálom a nagy semmit, ülök a tévé előtt, amikor jólesik bekapok egy falatot, sokáig alszom.

Hát, ez eddig nem hangzik annyira jól.

Nem is stresszelek, na az már jó?

Jobban hangzik, de még nem az igazi. Segítünk pár Naturland-tippel és jótanáccsal, hogy a (jól megérdemelt) pihenés tényleg a javunkra váljon.

Féktávolság! Ez egy lényeges fogalom, amit nem árt megtanulni minden szabi, pihenős időszak előtt. Legyen az akár 3 nap vagy három hét. Tudni kell lelassítani és távolságot venni a mindennapok rutinjától, a munkahelytől, kedves vagy idegesítő kollégáktól, a határidős feladatoktól. Nagyon nem egészséges csak úgy „beleesni” a szabadságba. 16 órakor még ezerrel pörgök, elintézek 85 telefont, még kitakarítom az erkélyt is, mielőtt megjönnek a gyerekek, gyorsan betekerem azt a 40 darab töltött káposztát, ja és elküldöm még azt az egy emailt, mert az annyira fontos.

Nem, nem fontos. Tudod, hogy kell rangsorolni a feladatok között (munkaidőben)? Sürgős és fontos. Sürgős, de nem fontos. Fontos, de nem sürgős. Nem sürgős és nem fontos. Valami hasonló elven kellene a pihenés ideje alatt is működni. Csak éppen fordítva: előre venni ezt a mondatot: nem sürgős és nem fontos. Illetve kicsi pontosítással: csak az a fontos, ami segíti a kikapcsolódást, regenerálódást, tartalmas pihenést. És ebben első a féktávolság! Ami azt jelentené, hogy időben elkezdünk átzsilipelni a munkából, kötelezettségekből a lenyugvás, a kreatív semmittevés terére. Keveseknek megy ez egyik pillanatról a másikra. Adjunk időt magunknak a lassításra. Legyen ez akár egy hazaérés utáni nyugodt egy óra vagy akár egy teljes nap, amikor csak úgy elvagyok. Tervezgetek semmiségeket, ábrándozom, sétálok egy nagyot vagy csak nézek ki a fejemből. Ehhez először le kell nyugodni, tehát NO STRESSZ!

Meditatív szemlélődés egy nyugodt tájban.
Meditatív szemlélődés egy nyugodt tájban.

Sokat tud segíteni, ha elhagyjuk akár kis időre is azt a közeget, amely szorongást okoz és ez akár lehet a saját lakásunk, házunk is! A környezetváltozás nagyon hatékony tud lenni (magunk mögött hagyjuk a gondjainkat – ugye ismerős?) Ki a természetbe, egy rövidebb-hosszabb utazás, egy nem megszokott útvonalon történő hazamenetel – mind segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Vagy keress egy új társaságot, keresd fel a régi barátokat, hívd fel a régen látott barátnődet. Nagyon meglepőek tudnak lenni az ilyen találkozások, hiszen, ha csak kiöntitek egymásnak a szíveteket, máris érezheted, hogy nem vagy egyedül és még arra is rájöhetsz, hogy még csak szerencsétlen sem vagy annyira, mint gondolod magadról, hiszen a másiknak sokkal nagyobb gondjai vannak.

Ha ezekre a tényezőkre odafigyelve töltöd ki a lelassulásra szánt időt, máris sokat tettél azért, hogy a pihenésed tartalmas és feltöltő legyen. Hiszen az a cél, hogy a lemerült-kimerült akkumulátorokat (testünket-lelkünket.szívünket) feltöltsük: élményekkel, mozgással, kalandokkal, sok nevetéssel, felszabadult pillanatokkal. Egyik ünnep sem a beszerzett tárgyaktól, a megfőzött tízfogásos menütől (és az ezekkel járó felesleges idegbajtól) lesz szép és emlékezetes. Hanem az átélt pillanatoktól, az emberi találkozásoktól, a minőségi önmagammal és másokkal eltöltött időtől. Hidd el, évek múltán is inkább erre fogsz szívesen emlékezni és nem arra, hogy mit kaptál vagy vettél másoknak ajándékba.

Sokaknak segít ebben és remek közösségi program is lehet az alkotás, valamilyen aktív, kreatív tevékenység, hobbi okozta öröm: barkácsolás, festés, kertészkedés, kézműveskedés, közös főzés, zenélés. De ebbe a sorba illeszkedik minden olyan cselekvés, amely egész egyszerűen jókedvet és mentális kielégülést okoz. Olvassunk könyvet, színes magazint, beszélgessünk a nyaralásról, tegyük le a mobilt, rakjunk rendet egy sarokban, pucoljuk ki a cipőinket, mélyüljünk el bármiben, kapcsoljuk ki az agyunkat és a laptopot, ne máson járjon az eszünk, nézegessünk és rendezgessünk régi fényképeket, kezdjünk naplót írni!

A pihenés nem egyenlő a semmittevéssel, éppen az a lényege, hogy fordíts több időt magadra és másokra is. Legyél kreatív, találékony a szabadidő hasznos eltöltésében, hidd el, megéri. Fontos, hogy valami mást és másként csináljunk a rekreáció idején, mint amit megszoktunk. Aki fizikai munkát végez, az ne favágással pihentesse magát, hanem keressen valamit, amivel az elméjét tornáztatja: fejtsen keresztrejtvényt, olvasson el egy krimit, társasozzon a gyerekeivel, rakjon ki egy puzzle-t. Aki szellemi munkát végez, az pedig mozgassa át a tagjait: kiránduljon egy nagyot, sétáljon, kocogjon, ússzon – fárassza le a testét, hogy ezzel segítse elő a regenerálódást. Számtalan cikkben írtunk a rendszeres testmozgás fontosságáról. A fizikai aktivitás, a sport, a mozgás bizonyítottan enyhíti a stresszt és javítja a hangulatot. Növeli ugyanis a szervezetben az endorfinok termelését, amelyek természetes hangulatfokozók, és csökkenti a stresszhormonokat, például a kortizolt. A rendszeres fizikai aktivitásról számos kutatás megállapította, hogy csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit, javítja a hangulatot és az általános stressztűrő képességet.

Mentálisan például sokat segíthet egyik tanácsadónk, dr. Csomai Zita javasolta 4/5-ös légzéstechnika. Ennek lényege, hogy a kilégzés mindig egy ütemmel több legyen, mint a belégzés. Ha elszámolunk magunkban négyig, miközben belégzünk, utána a kilégzés ennél egy ütemmel legyen hosszabb, azaz számoljunk magunkban ötig! Ha nem megy, mert annyira szaporák vagyunk, akkor próbáljuk meg a ¾-es légzést: háromra be, négyre ki. És ezt sétálás, pamlagon kucorgás, de akár bevásárlás közben is gyakorolhatjuk. A NATURLAND mindezekhez a technikákhoz még további segítségeket is kínál, a számtalan nyugtató, relaxációt elősegítő termékével. Nemcsak kedvező áruk, hanem a hatásuk miatt is megéri beszerezni őket.

Az ünnepek alatt, a pihenés idején is találkozhatunk emberekkel. Az őszinteség, a valódi párbeszéd, a gondok megosztása és a szeretteink tanácsának kikérése szintén jótékony hatással lehet a pszichére. Fontos, hogy találjunk megfelelő mennyiségű és minőségű időt önmagunkra. Kell a minőségi, csak saját magunkra fordított idő, amit hatékony időgazdálkodási stratégiával (divatos szóval: idő-menedzsment) kell megteremtenünk, tudatosan kihasítani a napjainkból. És végül, de nem utolsósorban az egészséges életmód fenntartása a bázisa minden testi- és lelki méregtelenítési folyamatnak. Kiegyensúlyozott táplálkozás, elegendő alvás, a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, a dohányzás elkerülése mind olyan alap-tényező, amely hozzájárul a mentális jól-léthez és a tartalmas pihenéshez.

Kezdd el, de nyugodtan, nem kell kapkodni!