Tőzegáfonya
Tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccos)
Egy igazi szívós túlélő. A tőzegáfonya kicsi cserjéje szőlőhajtásra emlékeztető szárakkal bír, amelyek a csomópontoknál gyökereznek. Levelei bőrszerűek, lándzsa alakúak, legfeljebb 1 cm hosszúak. Fehér vagy rózsaszínű virágai néhány centiméter magas, bimbós szárakon nyílnak. Termése piros bogyó, amely fiatalon foltos. A növény ún. mikorrhiza társulásokat, azaz gombákkal közös életközösségeket alkot. Elsősorban vegetatív módon szaporodik. A nedves, nitrogénben szegény, magas talajvízállású földet kedveli. Természetes erdei élőhelyei lápok és mocsarak, tűlevelű lápok. Olyan tőzegen nő, amely az idő nagy részében vízzel telített, talaja savanyú és tápanyagszegény. A gombákkal alkotott életközössége segít tápanyaghoz jutni ebben a helyzetben is. Könnyen megtelepszik a korábban leégett lápi élőhelyeken is, mivel földalatti rizómáival képes túlélni a tüzet.
A kenderfélék családjába tartozó, virágos növényfaj kis áfonya, mocsári áfonya vagy egyszerűen csak áfonya néven ismert. Az északi félteke mérsékelten hűvös éghajlati zónáiban elterjedt, beleértve Észak-Európát, Észak-Ázsiát és Észak-Amerikát. Jelenleg mintegy 58 000 hektárnyi termőterületen terem az Egyesült Államok északi részén, Chilében és Kanadában.
Áfonya-összefoglaló
Számos tápanyag és antioxidáns kiváló forrása. Fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, többek között segíthet a szájüreg egészségének megőrzésében, megelőzheti a húgyúti fertőzéseket, és segíthet bizonyos rákbetegségek kezelésében. A legtöbb ember gond nélkül beillesztheti az áfonyát az étrendjébe, de azoknak, akik terhesek vagy vérhígítót szednek, először az orvosukkal kell megbeszélniük a bevitelük növelését.
Szuperélelmiszer
Az áfonya magas tápanyag- és antioxidáns-tartalma egéeszségesebbé és fittebbé tehet, ha kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztjuk. Az étrendkiegészítők mellett tőzegáfonyalevél vagy szósz formájában is kapható. A kutatások szerint az áfonyában található tápanyagok összefüggésbe hozhatók a húgyúti fertőzések alacsonyabb kockázatával, a rák bizonyos típusainak megelőzésével, az immunrendszer jobb működésével és a vérnyomás csökkenésével.
Előnyei
Történelmileg az amerikai őslakosok hólyag- és vesebetegségek kezelésére használták az áfonyát, míg a korai angol telepesek a rossz étvágy, a gyomorpanaszok, a vérbajok és a skorbut kezelésére. Kicsit előreugorva az időben: a „Dietary Guidelines for Americans 2020-2025” ajánlása szerint eleve olyan étrendet kellene követni, amely sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. Az áfonya ebben a különböző vitaminok és antioxidánsok jó forrása.
Húgyúti fertőzések
A tőzegáfonyában található magas antioxidáns proantocianidin-tartalom (PAC) segíthet megakadályozni, hogy bizonyos baktériumok megtapadjanak a húgyutak falán. Ily módon az áfonyában lévő PAC-ok segíthetnek megelőzni a fertőzést. Az áfonya korábban is szerepet játszott a húgyúti fertőzések hagyományos kezelésében.
A tőzegáfonya húgyúti fertőzések kezelésére gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások eredményei megállapítják hatásosságát, de némely ellentmondásokra is rávilágítanak.
Egy 2016-os áttekintés például azt találta, hogy az egészségügyi szakemberek leggyakrabban a tőzegáfonyát ajánlják fogyasztásra a visszatérő húgyúti fertőzésben szenvedő nőknek. Egy másik 2014-es, 516 résztvevővel végzett vizsgálat kimutatta, hogy napi kétszer egy kapszula tőzegáfonya-kivonat szedése csökkentette a húgyúti fertőzések előfordulását. Egy 2015-ös tanulmányban viszont a kutatók úgy találták, hogy bár az áfonyakapszulával ezt el lehet érni, a sima áfonyalé már nem valószínű, hogy ugyanezt a hatást fejti ki. Ennek valószínűsíthető oka az, hogy a baktériumok megtapadásának megakadályozásához nagy koncentrációjú áfonyakivonatra van szükség. A kereskedelemben kapható áfonyalevek pedig nem tartalmaznak ilyen nagy mennyiségű PAC-ot (proantocianidin).
Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy bár az áfonya önmagában a húgyúti fertőzéseket okozó baktériumoktól nem szabadította meg az alanyokat, de az áfonyakivonat kaprilsavval és oregánó illóolaj-kivonattal történt kombinálása a leggyakoribb baktérium, az Escherichia coli kiirtásához vezetett.
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése
Egy 2019-es kutatás megállapította, hogy az étrend áfonyával történő kiegészítése segíthet az embernek a szív- és érrendszeri betegségek számos kockázati tényezőjének kezelésében. Ezek közé tartozik például a szisztolés vérnyomás, amely a szívizom összehúzódása során fellépő vérnyomás. Azt is javasolták, hogy az áfonya pótlása segít csökkenteni a testtömegindexet (BMI) és javítja a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL), vagyis a „jó” koleszterin szintjét. Egy másik, szintén 2019-ből származó tanulmányban a kutatók 78 fő túlsúlyos vagy elhízott résztvevőt vizsgáltak. Kiderült, hogy egy alacsony kalóriatartalmú, de magas növényi vegyületeket tartalmazó áfonyaital napi egyszeri adagjának fogyasztása javította az illetők vércukorszintjének szabályozását, a gyulladás kémiai jeleit, és növelte a HDL-lipoprotein szintjét.
Lassítja a rák terjedését
Egy 2016-os tanulmány említi, hogy 34 fő preklinikai vizsgálatának áttekintése kimutatta, hogy az áfonya vagy az áfonyában lévő vegyületek számos kedvező hatást gyakoroltak a rákos sejtekre a kémcsöves kísérletekben. A rákos sejtek pusztulásának kiváltása, a rákos sejtek növekedésének lassítása és a gyulladás csökkentése voltak ezek a megfigyelt hatások. A vizsgálat azt is sugallta, hogy az áfonya számos más, a rák növekedését és terjedését elősegítő mechanizmusra is hatással lehet. Bár a daganatos betegeken végzett vizsgálatok lehetőségei korlátozottak, ezek ígéretes eredmények egyes rákos megbetegedések jövőbeni kezelésének kérdésében.
A száj egészsége
A tőzegáfonyában található PAC-ok a szájüregi egészségre is jótékony hatással lehetnek. Egy tanulmány szerint a gyümölcsökben, például az áfonyában található PAC-ok segíthetnek a fogaknak egy olyan baktériumfajta ellen, amely elterjedése a szájüregben fogszuvasodáshoz vezet. Ugyanígy hasznos lehet fogínybetegségek megelőzésében is.
Az áfonya tápértéke
Fél csésze apróra vágott áfonya tartalma: 25 kalória, 0,25 gramm fehérje, 0,07 g zsír, 6,6 g szénhidrát, 2 gramm rost, 4,4 milligramm (mg) kalcium, 0,12 mg vas, 3,3 mg magnézium, 6 mg foszfor, 44 mg kálium, 1,1 mg nátrium, 0,05 mg cink, 7,7 mg C-vitamin, 0,5 mikrogramm (mcg) folsav DFE, 35 nemzetközi egység (iu) A-vitamin, 0,72 mg E-vitamin, 2,75 mcg K-vitamin
Az áfonya számos létfontosságú B-vitaminfajtát is tartalmaz (B-1 (tiamin), B-2 (riboflavin), B-3 (niacin) és B-6. Mindemellett jó C-vitamin-forrás is.
Fogyasztása
Szeptemberben és októberben szedik a friss áfonyát, így az ősz a legjobb időszak a vásárlásra, betárazásra. Az év legtöbb időszakában természetesen szárítva, fagyasztva vagy konzervben is kapható. A friss áfonyát hűtőbe tehetjük, le is fagyaszthatjuk.
Ha feldolgozott formában vesszük, ügyeljünk arra, hogy egyes áfonyatermékek hozzáadott cukrot tartalmazhatnak. A tőzegáfonya ugyanis meglehetősen savanyú, ezért hozzáadott édesítőszer nélkül nem olyan élvezetes a fogyasztása. Nem árt tudni azt sem, hogy az áfonyaléként forgalmazott termékek gyakran tartalmaznak más gyümölcsleveket és hozzáadott édesítőszereket is. Érdemes megnézni az összetevők címkéjét és olyan levet választani, amelyen elsődleges összetevőként az áfonya van feltüntetve.
Áfonya a konyhában
Az áfonyaszósz az ünnepi étkezések finom kiegészítője lehet, de sok egyéb módon is élvezhetjük a gyümölcsöt. Készíthetünk házi nasi-mixet sótlan diófélékből, magvakból és szárított áfonyából. Egy kis marék fagyasztott áfonya bármilyen gyümölcsturmixot feldob és szép színt is ad neki. Zabpehelyhez vagy teljes kiőrlésű gabonapehelyhez, granolához is adagolhatunk belőle. Egy-egy muffin- vagy süteményreceptben jó szolgálatot tesz akár friss, akár szárított formája. Salátákat és pitéket is ízletesebbé tehetünk vele.
Kockázatok
Vérhígító gyógyszert szedőknek meg kell beszélniük orvosukkal az áfonya fogyasztását. Egyes kutatások szerint kölcsönhatásba léphet a warfarinnal vagy más vérhígítókkal, és fokozott véralvadásgátló hatást okozhat. A tőzegáfonya termékek az oxalát magasabb vizeletkiválasztásához is vezethetnek, ami elősegítheti a vesekövek kialakulását a kalcium-oxalát típusú kövek kialakulására hajlamosaknál. Akiknek már volt veseköve, érdemes beszélniük orvosukkal, mielőtt növelnék az áfonya fogyasztását.
Források
https://www.medicalnewstoday.com/articles/269142#Summary
https://en.wikipedia.org/wiki/Vaccinium_oxycoccos
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6337168/