Gyermekláncfű, pitypang
Taraxacum officinale.
Vagy másik ismertebb nevén a pitypang. Nagyon érdekes a gyermekláncfű megítélése. A gyerekek imádnak játszani vele: kislányok virágkorona-füzért ügyeskednek belőle, és talán nincs ember, aki legalább egy beszáradt bóbitát valaha életében szét ne fújt volna. A kertészek viszont nagyon nem szeretik, mert gyógynövény ugyan, de a gondozott pázsitban megtelepedve szinte kiirthatatlan gyomnövényként viselkedik. Látványnak viszont szép. Most elsősorban hagyományos gyógyászati felhasználására fókuszálunk.
A gyermekláncfű a fészkesvirágzatúak családjába tartozó évelő növény. Levelei mélyen szeldeltek, fészekvirágzatát nyelves virágok alkotják. Közönséges, azaz szinte mindenütt megtalálható. Áprilistól nyár végéig virágzik, szép élénksárga színe messziről világít. A népnyelv tájegységenként sokféleképpen elnevezte: békavirág, buborékfű, cikóvirág, csürkevirág, disznósaláta, ebtej, eszterláncfű, gyermekláncfű, kácsavirág, kákics, kislibavirág, kotlóvirág, kutyavirág, kutyatej, lámpavirág, lánclapi, marcivirág, pampula, papatyi virág, pimpiparé.
Jellemzően gyökerét és levelét gyűjtjük, de a friss levelek salátának is jók. A virágzatból szörpöt is készíthetnek. Egyes országokban kora tavasszal étkezési célokra is használják, de erről majd később.
A pitypang öt egészségügyi előnye
- Rendkívül tápláló.
- Erős antioxidánsokat tartalmaz.
- Csökkentheti a vérnyomást.
- Vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezhet.
- Gyulladáscsökkentő hatású lehet
A gyermekláncfű alapvetően biztonságos, de okozhat allergiás reakciókat (mint bármilyen növényi vagy állati alapanyag), kölcsönhatásba is léphet egyes gyógyszerekkel, például antibiotikumokkal és vízhajtókkal. Mindig érdemes ezért előre konzultálni szakképzett egészségügyi szakemberrel, mielőtt új gyógynövény-kiegészítőt illesztenénk az étrendünkbe. A gyermekláncfű nem mérgező, de szára és levelei is tejnedvet tartalmaznak, ezért csak a friss levelek ehetőek, mert később keserűvé válnak a megnövekvő tejnedv tartalom miatt.
Ahogy említettük, levelei, gyökerei és virága járhat egészségügyi előnyökkel és évszázadok óta használjuk a pitypangot a hagyományos gyógyászatban. Drogja gyakran megtalálható gyógyteákban és étrend-kiegészítőkben is, ahol természetes gyógyszerként használják a vércukorszint-szabályozás támogatására, valamint a bőr, a máj és a szív egészségének támogatására. A sok lehetséges előnye ellenére a pitypang és a belőle készült kiegészítők nem helyettesítheti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
Mire jó a pitypang?
Fogyasztható a pitypanggyökér, a zöldek és a virágok. A növény vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaz. Gyógyhatású tulajdonságokkal is rendelkezhet, bár még több, embereken végzett kutatásra van szükség ezen előnyök megerősítéséhez.
Ha zöldjeit, gyökereit és virágait egészben fogyasztjuk – salátákban, sült ételekben, köretekben és rágcsálnivalókban -, akkor ez a gyökérzöldség egyedülálló, tápláló kiegészítő lehet az étrendben. Bár a pitypang zöldje kissé keserű lehet, a főzés segít javítani az ízét. Próbálja meg párolni a zöldeket olívaolajjal és apróra vágott fokhagymával egy gyors és egyszerű körethez. Az interneten rengeteg pitypangos recept található. Ahogy már említettük gyökerétől a virágáig rendkívül tápláló növény, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Zöldje főzve vagy nyersen is fogyasztható, és kiváló A-, C- és K-vitaminforrás. E-vitamint, folsavat és kis mennyiségben B-vitaminokat, számos ásványi anyagot, vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot tartalmaz.
A pitypanggyökér gazdag az inulin nevű szénhidrátban, amely a növényekben található oldható rostok egy típusa és támogatja az egészséges bélbaktériumok növekedését és fenntartását az emésztőrendszerben. A pitypanggyökeret gyakran szárítják és teát készítenek belőle, de más gyökérzöldségekhez hasonlóan egészben is fogyasztható. Hatóanyaga támogatja az inzulin nevű hormon kiválasztását, amely a vércukorszint szabályozásáért felelős.
Erős antioxidánsokat tartalmaz
A gyermekláncfű erős antioxidánsokat tartalmaz, ami magyarázatot adhat számos gyógyhatására. (Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket – azokat a molekulákat, amelyek a normál anyagcsere termékei, de hozzájárulnak a krónikus betegségek kockázatához, ha szintjük túl magasra emelkedik a szervezetben.) Az antioxidánsok létfontosságúak az általános egészség szempontjából.
A gyermekláncfű nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns béta-karotint, amely védelmet nyújthat a sejtkárosodás és az oxidatív stressz ellen. Gazdag polifenolokban is, amelyek főként a virágban találhatók, de előfordulnak a gyökerekben, levelekben és szárakban is.
Segíthet a gyulladás elleni küzdelemben
A gyermekláncfű csökkentheti a gyulladást elsősorban a polifenol-tartalma miatt..
(A gyulladás egyébként az immunrendszer természetes válasza a sérülésre vagy fertőzésre. A hosszú távú gyulladás azonban tartósan károsíthatja a testszöveteket és a genetikai állományt is.) Egyes kémcsöves vizsgálatok során a pitypangból kivont vegyületekkel kezelt sejtekben jelentősen csökkent gyulladásmarkereket figyeltek meg.
Egy patkányokon végzett vizsgálat megállapította, hogy a gyermekláncfűből készült tinktúra csökkentette az oxidatív stresszt és szívvédő hatással rendelkezett. Természetesen további humán kutatásokra még szükség van.
Vércukorszint kezelése
A gyermekláncfű olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyekről állatkísérletekben és kémcsöves vizsgálatokban kimutatták, hogy csökkentik a vércukorszintet. Emberi kutatásokra azonban még szükség van.
A cikórsav és a klorogénsav a gyermekláncfű két olyan bioaktív vegyülete, amely segíthet a vércukorszint csökkentésében. A kémcsöves és állatkísérletek azt mutatják, hogy ezek a vegyületek javíthatják az inzulin – a vércukorszintet szabályozó hormon – kiválasztását és a glükóz (cukor) felszívódását az izmokban. A folyamat javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet. A cikórsav és a klorogénsav korlátozhatja továbbá a keményítőtartalmú, magas szénhidráttartalmú ételek emésztését is, ami tovább hozzájárulhat a gyermekláncfű vércukorszintet csökkentő képességéhez.
Csökkentheti a koleszterin- és trigliceridszintet.
Néhány állatkísérlet arra utal, hogy a gyermekláncfű csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet, de embereken végzett kutatásokra van szükség. A pitypang egyes vegyületei csökkenthetik a triglicerid- és koleszterinszintet, amelyek a szívbetegségek kulcsfontosságú kockázati tényezői. A pitypangban található polifenolok közül néhány, például a flavonoidok és a hidroxifahéjsav-származékok koleszterin- és trigliceridszint-csökkentő tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Egy másik kutatási áttekintés megjegyezte, hogy a gyermekláncfűnek szívvédő hatása lehet, ideértve a koleszterinszint csökkentését is.
Támogathatja az egészséges emésztést
Mivel a gyermekláncfű gazdag rostokban és prebiotikus vegyületekben, például inulinban – mindkettő támogathatja a bélrendszer rendszeres működését az egyéb emésztési előnyök mellett. A pitypangot gyakran használják a hagyományos gyógyászatban a székrekedés kezelésére és az emésztés egészségének javítására.
Egy régebbi állatkísérletben pitypangkivonattal kezelt patkányoknál a gyomorösszehúzódások és a gyomorürülés sebességének jelentős növekedését tapasztalták. A növény gyökere gazdag forrása a prebiotikus rostoknak is, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a székrekedést és elősegíti a táplálék mozgását az emésztőrendszeren keresztül. Ráadásul a pitypanggyökér csészénként (105 gramm), több mint 3 gramm főzött rosttartalmával jelentpsen megdobhatja a rostbevitelt. A rostok támogatják a bélműködés rendszerességét, és védelmet nyújtanak különböző emésztőrendszeri betegségek, többek között az aranyér és a divertikulitis ellen.
Fokozhatja az immunrendszer egészségét
Bár az embereken végzett kutatások még hiányoznak, néhány kémcsöves vizsgálat arra utal, hogy a gyermekláncfű vírusellenes, gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, ami támogathatja a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét. Számos kémcsöves vizsgálat megállapította, hogy a gyermekláncfű-kivonat jelentősen csökkenti a vírusok szaporodási képességét.
A kutatások azt is jelzik, hogy a gyermekláncfű egyes hatóanyagai védelmet nyújtanak a káros baktériumok és gombák ellen.
Adagolás és kiegészítő formák
Az emberek gyakran fogyasztják a gyermekláncfű leveleit, szárát és virágait természetes állapotukban. Fogyaszthatják főzve vagy nyersen. A gyökeret általában szárítják, őrlik, és teaként vagy kávépótlóként használják. A gyermekláncfű kapszula, kivonat vagy tinktúra formájában étrend-kiegészítőként is kapható. Jelenleg nincsenek egyértelmű adagolási irányelvek, mivel nagyon kevés humán kutatást végeztek. A rendelkezésre álló adatok azonban a gyermekláncfű különböző formáira a következő adagokat javasolják:
- Friss levelek: 4-10 gramm naponta
- Szárított levelek: 4-10 gramm naponta
- Levéltinktúra: naponta háromszor 0,4-1 teáskanál (2-5 ml)
- Friss levéllé: naponta kétszer 1 teáskanál (5 ml)
- Folyékony kivonat: naponta 1-2 teáskanál (5-10 ml)
- Friss gyökerek: napi 2-8 gramm
- Szárított por: 250-1000 mg naponta négyszer
Lehetséges kockázatok és mellékhatások
A gyermekláncfű alacsony toxicitású, és valószínűleg biztonságos a legtöbb ember számára, különösen, ha élelmiszerként fogyasztják. Ne feledje azonban, hogy ez a növény is okozhat allergiás reakciókat , különösen azoknál az embereknél, akik allergiásak a vele rokon növényekre, például a parlagfűre. Érzékeny bőrűeknél kontakt dermatitisz is előfordulhat. Egy régebbi áttekintés szerint a gyermekláncfű kölcsönhatásba léphet bizonyos antibiotikumok, véralvadásgátlókat és vércukorcsökkentő gyógyszerekkel. Amennyiben vényköteles gyógyszereket szed, a gyermekláncfű használata előtt konzultáljon egészségügyi szakemberrel!
Egy pitypangos versike a végére
Gryllus Dániel Pitypang című zenés gyermekverse:
Zöld mezőben sárga pötty,
pitypang nőtt a fű között.
Kék mezőben sárga láng,
égből süt a Nap reánk.
Egyre jobban tűz a Nap,
réten pitypang áradat.
Nincsen már se zöld, se kék,
sárga lett a föld s az ég.
Források
https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/gyermeklancfu_tisztit_epet_majat
https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/pitypang_a_kertben
https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits
https://www.healthline.com/health/ways-dandelion-tea-could-be-good-for-your