Édesnarancs

Citrus sinensis

A gazdag C-vitamin-tartalmú terméshúst nyersen fogyasztják, gyümölcssalátákba és gyümölcstortákba teszik, (részben a keserű héjjal együtt) lekvárt és zselét főznek belőle, terméshús és a héj kandírozva édességekbe és kalácsokba kerül, a reszelt héjjal süteményt fűszereznek. Helyenként a narancsból bort és konyakot állítanak elő. A magokból olajat sajtolnak étkezési célra és szappanokhoz. Illatos fürdők alkotórésze, bedörzsöléssel a nyugtató, antibakteriális, és bőrápoló hatását, szájöblítés esetén antibakteriális, méregtelenítő hatását aknázhatjuk ki. Párologtatással kellemes, nyugtató környezetet teremt, csökkenti az alvászavarokat. A kozmetikai iparban felhasználják: töredezett hajra hajsamponokhoz, kézápolókrémekhez, nehézláb érzés elleni lábápolókban, rozaceás, érzékeny és kevert bőrre készült arcápolószerekhez. Enyhíti a fogínygyulladás tüneteit, nyugtató, közérzetjavító fürdők és bőrápolószerek hatóanyaga.