Acsalapu - Petasites ifficinalis

Acsalapu

Petasites hybridus

Az acsalapu népies nevei: közönséges acsalapu, kalaplapu, nagy szattyú, vörös acsalapu, orvosi acsalapu.

Latin/tudományos neve: Petasites officinalis.

Az acsalapu gyűjtése

A növény leveleit akár őszig folyamatosan szedhetjük (fő gyűjtési idő: júniustól augusztusig), majd kiszárított részeit porrá zúzzuk. A gyökér ősztől tavaszig gyűjthető (októbertől áprilisig). Gyökerét és föld feletti részét leginkább május-júniusban gyűjtik.

Hatása, hatóanyaga

Hatóanyagai elősegítik a nyálkiválasztást, izzasztó és köhögéscsillapító hatása lehet.

Teáját légzőszervi megbetegedések ellen használják. Asztmás megbetegedések tüneteinek enyhítésére teaként, külsőleg torokgyulladás elleni öblögetésre is javallott. A gyökeréből készült tea köptetőként, migrént megszüntető házi szerként hasznosítható. A levelek gyulladások és kelések borogatására is használhatók.

A középkorban pestis és láz ellen használták, a 17. században pedig köhögés, asztma és bőrsebek kezelésére. Újabban étrend-kiegészítőként népszerűsítik húgyúti tünetek, gyomorpanaszok, fejfájás, beleértve a migrént, allergiás nátha (szénanátha) és egyéb állapotok esetén.

Veszélyei, káros hatása, allergizálás

FIGYELEM: az acsalapuval, mint gyógynövény alkalmazásával óvatosan kell bánni, mert a kutatások mára kimutatták, hogy rákkeltő, ún. pirrolizidin hatóanyagot tartalmaz. Várandósok nem szedhetik. Allergiás reakciókat okozhat azoknál, akik érzékenyek az olyan növényekre, mint a parlagfű, krizantém, körömvirág és százszorszép.

Az acsalapu leírása

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozó kétlaki, évelő növény, akár méter magasra is megnő. Nagy termetű növény, szív alakú, szabályosan vagy szabálytalanul fűrészes levelei vannak. A levelek fonák oldala szürkén molyhos. Fészekvirágzatai még a levelek előtt jelennek meg, 15–30 cm magasak, tömött mályvaszínű fürtökben állnak, amelyen pikkelylevelek találhatóak. Virágai egy- vagy kétivarúak is lehetnek. Van tisztán porzós és tisztán termős virágú példány. Az egyivarú fészekben a bibeszál félhenger alakú, a kétivarú virágban kihegyezett csúcsú, tojásdad alakja van.  Virágai szennyes-pirosak, vagy pirosas-fehérek. Az olyan virágokban, melyekben csak termő fejlődött, a bibeszál elágazásai félhengeresek. Az olyanokban, amelyekben porzók is vannak, a bibeszál ágai kihegyezett tojásalakúak.

Közép-Európában őshonos, a Brit-szigetektől a Kaukázusig, Dél-Olaszországtól Dél-Skandináviáig terjed, Észak-Amerikában betelepített fajként van jelen. Kedvelt élőhelyei a nedves, termékeny talajok, gyakran folyók, patakok mellett és nedves réteken. Évelő lágyszárú nagy tőlevelekkel és magasra növő virágzatokkal. A patakok mentén, vizenyős helyeken, folyópartok mentén néhol tömegesen előfordul.

Mit tudunk még?

Úgy tűnik, hogy segít csökkenteni a migrén gyakoriságát felnőtteknél és gyermekeknél. Az Amerikai Neurológiai Akadémia 2012-ben ajánlotta használatát a migrén megelőzésére. Az Akadémia azonban 2015-ben leállította az ajánlást, mert komoly aggodalmak merültek fel a lehetséges májtoxicitással kapcsolatban.

Az acsalapu gyökér- vagy levélkivonatával végzett egyes vizsgálatok azt sugallják, hogy hasznosak lehetnek a szénanátha (allergiás nátha) tüneteire, de az adatok egyelőre nem meggyőzőek. Egy tanulmány szerint egy acsalaput tartalmazó kombinált készítmény javíthatja a szorongást és a depressziót a szomatoform zavarokban szenvedő embereknél. (A szomatoform zavarokat olyan testi panaszok jellemzik, amelyekre nem találtak fiziológiai magyarázatot, és amelyek esetében valószínűleg pszichológiai tényezők játszanak szerepet.)

Klinikai vizsgálatok során nem bizonyult hasznosnak allergiás bőrreakciók, krónikus obstruktív hörghurut, álmatlanság, gyomorpanaszok, húgyúti tünetek, asztma és egyéb állapotok esetében.

Mit tudunk a biztonságosságról?

Egyes, nem megfelelően ellenőrzött körülmények között készülő termékek pirrolizidin alkaloidáknak (PA-k) nevezett vegyi anyagokat tartalmaznak. A PA-k károsíthatják a májat, a tüdőt és a vérkeringést, és esetleg rákot okozhatnak. A NATURLAND kizárólag feldolgozott és PA-mentesnek minősített vagy tanúsított alapanyagokat használ fel a termékeihez.

Néhány ország kivonta a piacról az acsalaput tartalmazó termékeket a májmérgezéssel kapcsolatos aggodalmak miatt.

FORRÁSOK

https://www.nccih.nih.gov/health/butterbur

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/petasites