Veganizmus, az életmód

Nem diéta, és nem is csak arról szól, hogy mit eszünk. A veganizmus egy etikai irányzat, amely minden állati eredetű terméket – legyen akár étel, ruházat, állatokon tesztelt készítmény, vagy bármi más – igyekszik mellőzni. Az ok pedig egyszerű: a vegánok az állatok kihasználását szeretnék mérsékelni. Ezzel pedig  több területen is jót tesznek: a növényi étkezés bizonyítottan kevesebb környezetszennyezéssel jár és számos betegség előfordulását csökkenti. A témáról Dr. Vásárhelyi-Nagy Mária Flóra, általános orvossal beszélgettünk.

 

Flóra tudományos munkája miatt – saját bevallása szerint – nem számít „igazi vegánnak”. Ám élete sok területén betartja a veganizmus irányelveit. Teljesen növényi alapú étkezést követ. Általános orvosként pedig a témában született tanulmányokra hivatkozva állítja: a növényi rostokban, összetett szénhidrátokban és antioxidánsokban gazdag étrend számos betegség előfordulását csökkenti. Bizonyos kórképeket pedig akár kezelni, visszafordítani is képes.

  • A túlnyomórészt növényi táplálékok fogyasztása pozitívan hat a szív- és érrendszerre: kordában tartja a „rossz” LDL koleszterint és a gyulladásos folyamatokat, így hozzájárul az erek rugalmasságának megőrzéséhez. Segíthet a ma már sajnos egyre inkább népbetegségnek számító kettes típusú – tehát a nem veleszületett – cukorbetegség, és a betegség előszobájának tekinthető inzulinrezisztencia, valamint az úgynevezett „metabolikus szindróma” megelőzésében és kezelésében.

Mint mondja, abban nincs egyetértés a tudományos világban, hogy ezek a jótékony hatások pusztán „csak” a megnövekedett növényi tápanyagfogyasztás következményei, vagy az állati termékek teljes vagy részleges elhagyása is szerepet játszik bennük. Kutatások szerint azonban ez utóbbi is pozitívan befolyásolhat bizonyos autoimmun- és vesebetegségeket.

Flóra, a világ egyik vezető szaklapjában megjelent tanulmányra hivatkozva kifejti, hogy a szív- és érrendszeri károsodásban a rossz összetételű bélflóra és a vöröshús fogyasztása is szerepet játszik. Ugyanakkor a kutatások alapján, a teljesen növényi táplálékon élők jobb baktériumflórával rendelkeznek, a vörös – vagy egyáltalán bármilyen hús – fogyasztása pedig az ő esetükben kizárt.

  • Orvosként, az idézett tanulmányok ellenére sem állítom azt, hogy csak és kizárólag a teljesen növényi alapú étkezés az egészséges. Azt viszont igen, hogy az egészséges táplálkozáshoz egyáltalán nincs szüksége a szervezetünknek húsra, vagy másmilyen állati termékre egy jól megválasztott étrenddel. Végül pedig ne feledkezzünk meg a lelki oldalról sem. Nem pusztán két lábon járó, élelempusztító „biorobotok” vagyunk és biztos vagyok benne, hogy sokunkra van jó hatással, ha mutatunk egy kis kíméletet a állati teremtményeink felé, ha máshol nem, legalább a tányérunkon.

A B12-vitamin az, amire kell figyelni?

Az egyetlen olyan vitamin, tápanyag, amelyet kizárólag állati eredetű táplálékkal tudunk bevinni – beleértve a makrotápanyagokat, például az aminosavakat, és a mikrotápanyagokat, például a nyomelemeket és vitaminokat – az a B12-vitamin. A B12 számos folyamatban kulcsfontosságú: a vérképzésben, a sejtosztódásban és a fehérje-anyagcserében is. A B12-vitamin, azaz a kobalamin pótlása minden, kizárólag növényi alapon étkezőnek szükséges. Az összes többi tápanyag változatos növényi alapú étkezéssel, „kész” vagy „előanyag” formában bevihető.

Hogyan lehet vegán étkezés mellett B12-vitaminhoz juttatni a szervezetünket?

  • Rengeteg „vegánbarát”, tehát nem állati eredetű és állatkísérletmentes, szájon át bevehető termék van a piacon. Sokakat összezavar, hogy a B12-t cianokobalamin és metilkobalamin formában is árulják. Valójában teljesen mindegy, hogy melyiket szedjük, a dózis sokkal lényegesebb: válasszunk legalább 600-, de inkább 1000 mikrogrammos adagot mindennapi használatra!

Naturland jótanácsok vegánoknak

  • A növényi alapú étkezés nem feltétlenül egyenlő az egészséges étkezéssel! Nagyon fontos odafigyelnünk rá, hogy milyen ételeket választunk
  • A finomított cukorral készült „vegán jégkrém”, az olajban sült krumpli, a margarin és számos fehér pékáru is tisztán növényi, de egyáltalán nem egészséges. Lehet, hogy nincs bennük koleszterin vagy a vörös húsokban megtalálható egyéb vegyületek, de attól még hirtelen emelik a vércukorszintet, és tele vannak üres kalóriával.
  • A helyesen összeállított étrend alapját és zömét a hüvelyeseknek, teljes kiőrlésű gabonáknak, friss zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene alkotnia