Salaktalanítás

A hagyományos értelmezés szerint a salaktalanítás azt jelenti, hogy intenzívvé tesszük és felgyorsítjuk anyagcsere-folyamatainkat, azon belül is főleg a hulladék anyagok kiválasztását. A legjobb eredményt emésztőszerveink intenzív elárasztásával érhetjük el. A víz a legegyszerűbb és a lehető legjobb salaktalanító.

A „salak” fogalmának magyarázatára a természetgyógyászok szívesen használják a következő hasonlatot: ha a kályhában elég a fa, a végén a hamu marad. Minden égetés során keletkeznek ilyen szilárd égéstermékek, amelyeket salaknak vagy salakanyagoknak nevezünk. A kályhában lévő égéshez hasonlóan az emésztési folyamat során, a bélben is keletkeznek hulladék anyagok. Orvosi szemmel ezeket akkor tekintjük salaknak, ha elszállításuk akadályokba ütközik. Az éveken át tartó egyoldalú vagy mértéktelen táplálkozás, a stressz, az alkohol, a dohányzás, a nehezen emészthető ételek fogyasztása során salakanyagok rakódnak le a szövetekben, és az egész szervezetre károsan hatnak, ha sokáig ott maradnak, és nem választhatók ki.

A rendszeres salaktalanítás feltétlenül szükséges az egészség megőrzése, és a betegségek elkerülése érdekében. Szervezetünk sejtjeiből a nyirokér hálózat és vérerek a kiválasztó szervekbe szállítják a szervezet számára felesleges vagy éppen káros, toxikus anyagokat, amelyek a kiválasztódás után a vizelettel és a széklettel távoznak. Ha valahol a szervezet saját méregtelenítési folyamatai megakadnak, akkor megterhelődik szervezetünk és az immunrendszerünk.

Ez az állapot számos panasz és betegség forrása, ezért még az egészséges embereknek is jót tesz a szervezet rendszeres salaktalanítása. A salaktalanítás eredményeként javul a közérzetünk, könnyedebbnek és felszabadultabbnak érezzük magunkat.

A tudomány és a tapasztalatok folyamatosan igazolják, hogy amit naponta teszünk, eszünk és gondolunk, meghatározza, hogy hogyan és mennyi ideig fogunk élni. Rajtunk múlik!

Életünk során mindannyian rengeteg mérgező és vegyi anyagnak vagyunk kitéve nap, mint nap a munkahelyünkön, az otthonunkban, a belélegzett levegőn, elfogyasztott táplálékon és ivóvízen keresztül, a növényvédő szer maradványokkal, valamint a gyógyszeripari készítmények használata során.

Sokkal több cukrot és mesterségesen előállított élelmiszert fogyasztunk, mint az emberiség történelmében valaha, és rendszeresen rongáljuk a szervezetünket különféle élénkítő szerekkel és nyugtatókkal.

Sajnos ezeknek a salakanyagoknak egy része nem távozik el, hanem a vastagbél falára lerakódva, bennünk marad. Ennek a lerakódott salakanyagnak nagyon káros hatása van szervezetünkre, egészségünkre. Egyrészt romlik a vastagbél hámjának működése (itt történik a víz, bizonyos vitaminok és ásványi anyagok felszívódása), ezenkívül pedig egy állandó méregforrás, ami folyamatosan mérgez bennünket. Hihetetlenül hangzik, de 40 éves korunkra ez a lerakódott salakanyag több kg-ot is elérhet!

A kutatások azt mutatják, hogy a szervezetünk egyedül nem képes közömbösíteni mindezeket a méreg- és vegyi anyagokat, melyeket naponta belélegzünk, vagy elfogyasztunk. Ezek egyszerűen felhalmozódnak a sejtjeinkben, a szöveteinkben, a vérünkben, a szerveinkben (pl. a vastagbél, a máj és az agy), és elraktározódnak, a későbbiekben különféle megbetegedéseket okozva.

Az elsősorban vizelethajtó, székletrendező/hashajtó, emésztésjavító, étvágycsökkentő, továbbá a zsírégetés folyamatát felgyorsító gyógynövények, illetve növényi készítmények alkalmasak arra, hogy állandó részévé váljanak szakemberek által összeállított salaktalanító, fogyókúrás és léböjt programoknak. Ezek a készítmények nemcsak az anyagcsere-folyamatokra hathatnak kedvezően, hanem elősegíthetik a szervezetben felhalmozódott káros anyagcseretermékek kiürülését, ráadásul javíthatják a közérzetet is.