A barnulás ára – a napégés és szoláriumozás veszélyei

Mélyülő ráncok, gyorsabban öregedő bőr, megjelenő májfoltok. Bizony a nyári lebarnulásnak ára van. A túlzásba vitt napozás ráadásul bőrrákot is okozhat. A napégés (vagy ismertebb nevén leégés) azon túl, hogy fájdalmas, számos veszélyt hordoz magában.

Az ismétlődő leégések – akár a napfény, akár a szolárium okozza – felgyorsítják a bőr öregedését és idősebbnek tűnhetsz tőlük, mint a valódi korod. A napfényártalom miatt a kötőszövetek meggyengülnek, ami csökkenti a bőr erejét, rugalmasságát. Vékonyabb és áttetszőbb, vagy szárazabb és durvább is lehet a bőröd. Arról nem is beszélve, hogy aki sokszor leég, az később mély ráncokra számíthat.

Káros hatása a túlzásba vitt napozásoknak továbbá, hogy finom, piros vénatágulatok alakulhatnak ki az orcán, az orron és a fülön. Elsősorban az arcon és a vállakon szeplők jelentkezhetnek, úgynevezett májfoltok pedig a kézfejen, a mellkason, a háton és ugyancsak az arcon. Az is elképzelhető, hogy évekkel később a végtagokon fehér foltok alakulnak ki.

Szintén évek alatt alakulhat ki a keratosis solaris, amely lapos, hámló érdes felszínű foltként jelentkezik. Színe a fehértől a rózsaszínen át a barnás, sötétbarnásig terjedhet. Elsősorban világos bőrszínű embereknél jelenik meg az arcon, a fülön, az alkaron, a kézháton napfénykárosodás miatt. A keratosis solaris veszélyes, mert daganat előtti állapotnak minősül, a későbbiekben nagyon gyakran bőrrákká alakul át.

A rettegett bőrrák
Az a napfény, amely elég intenzív ahhoz, hogy leégj tőle, károsítani tudja a sejtek DNS állományát. A bőrsejtek genetikai állományának károsodása pedig időnként bőrrákhoz vezethet. A bőrrák elsősorban a leggyakrabban napfénynek kitett területeken, így például a fejbőrön, az arcon, az ajkakon, a füleken, a nyakon, a mellkason, a karokon, a kezeken, és nőknél a lábon alakulhat ki. Bizonyos típusú elváltozások kicsik és olyannak tűnnek, mint egy seb, amely vérzik. Ezt követően var képződik , ami begyógyul, majd újra vérezni kezd.

A melanoma esetében egy már meglévő anyajegy változik meg, vagy egy új, gyanús külsejű alakulhat ki. A melanoma egy másik típusa a napfény káros hatásának tartósan kitett területen jelentkezhet sötét, lapos foltként, ami idővel még sötétebbé válik, megnő. Ezt lentigo malignának nevezik.

Feltétlenül fordulj orvoshoz, ha új anyajegyet, vagy a bőrödön valamilyen zavaró változást észlelsz. Ilyen lehet például, ha megváltozik az anyajegy felszíne, vagy olyan seb jelentkezik, amelyik két héten belül nem gyógyul be.

Fel a napszemcsit!
Fontos figyelni arra is, hogy a nap nem csak a bőrödet, de a szemeidet is megégetheti. Az ultraibolya fény károsíthatja a retinát, a szemgolyó hátsó belső falán elhelyezkedő vékony látóideghártyát, a szemlencsét, a szem belsejében található átlátszó szerkezetet, amely alakját változtatva biztosítja a tárgyak éles képét. Ez a catarckta, azaz a szürkehályog kialakulásához vezethet. Viselj megfelelő UV-védelmet nyújtó napszemüveget.

Fénycső adta barnaság
A fent felsorolt tüneteket és betegségeket a szoláriumozás is okozhatja – figyelmeztetnek a bőrgyógyászok. Éppen ezért a szoláriumozással sem szabad túlzásba esni. Szoli után enyhe gyulladást észlelhetünk a bőrön, amelyre jótékonyan hat a kamilla-, szója-, kukoricacsíra- és körömvirágkivonat. A nagyobb biztonság és a szebb bőrszín érdekében javasolt a szoláriumkozmetikumok használata, de csak szoláriumozáshoz és nem napozáshoz.

Leégtél?
Leégésnél nem csak kellemetlen húzódást, fájdalmat tapasztalhatunk a területen, hanem bőrünk fel is hólyagosodhat. Ha ezek kiszakadnak, elfertőződhetnek. A napégés kezelése nem gyógyítja meg a bőrt, illetve nem akadályozza meg a bőr károsodását, de csökkentheti a kínzó tüneteket.  A napégés jellemző módon néhány napon belül önmagától gyógyul, de bizonyos házi praktikák jótékony hatásúak lehetnek. Nagyanyáink tejföllel kenték be a kivörösödött bőrt, de egy hűsítő zuhany, vagy kádfürdő is enyhítheti a fájdalmat, főleg ha levendula- és kamillaolajat is cseppentesz bele.

Naturland tanácsok, amikor napégésnél orvoshoz kell fordulni:

  • Fertőzés tüneteid tapasztalod, azaz fokozódik a fájdalom, a nyomásérzékenység, a duzzadás. Fertőzésre utal, ha sárga folyadék, vagyis genny fakad ki a hólyagból. Ahogy az is, ha piros csík kúszik felfele a karon vagy a lábon a kiszakadt hólyagból
  • Nagy kiterjedésű a napégés és hólyagos
  • A leégés mellett magas lázad van, kifejezett fájdalom, zavartság, hányás vagy hasmenés is jelentkezik
  • A házi praktikák hatására sem enyhülnek a tünetek néhány nap alatt